Ostali sportovi

Miljenko Vućić bez odličja u bacanju kugle na Paraolimpijskim igrama

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 02.09.2024.
Miljenko Vućić bez odličja u bacanju kugle na Paraolimpijskim igrama
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski paraolimpijac Miljenko Vučić (42) osvojio je šesto mjesto u bacanju kugle za slijepe i slabovidne (F11) na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Bio je to njegov treći nastup na paraolimpijskim igrama nakon što je u Rio de Janeiru bio, također šesti, a u Tokiju četvrti.

Na Stade de Francu je najdalje bacio u trećoj seriji, 12.33 što je 55 centimetara slabije od njegovog najboljeg rezultata sezone.

Zlato je osvojio Iranac Amirhossein Alipour Darbeid sa 14.78 metara što je novi azijski rekord. Mladi 22-godišnji Iranac je tako spojio paraolimpijski i svjetski naslov nakon što je u travnju pobijedio na SP-u u Kobeu.

Drugi je bio njegov sunarodnjak i branitelj zlata iz Tokija Mahdi Olad sa 13.89 m, dok je bronca pripala Španjolcu Alvaru del Amo Canu koji je bacio kuglu 13.38 m.

"Atmosfera je bila predivna, nakon 14 godina provedenih u ovom sportu ovo je prvi put da je bilo ovako. Sve je bilo lijepo osim rezultata. Ne može svaki put biti po očekivanjima. Rezultatski sam podbacio, ali večeras sam se osjećao kao sportaš kao kada gledaš na televiziji kako olimpijci nastupaju. Ovo je prvi put da je i kod sporta osoba s invaliditetom stadion lijepo popunjen," kazao je.

Vučić je ove godine bio peti na SP-u u Kobeu, ima i svjetsko srebro iz Dubaija 2019. godine. Najveći uspjeh na Europskim prvenstvima je osvojio 2021. u poljskom Bydgoszczu osvojivši zlato, tri godine ranije u Berlinu je bio treći, a ima i srebro iz Grosseta 2016.

"S Miljenkom sam prošao brojna natjecanja, no ovo je jedna od najljepših atmosfera," kazao je njegov trener Mihovil Rendulić.

Večeras je nastupio i mladi parastolnotenisač Borna Zohil.

U susretu osmine finala MS8 stojećih 17-godišnji mladić iz Pomera kraj Pule je nakon drame pet setova izgubio od Šveđanina Emila Anderssona sa 2:3 (11:5, 11:4, 8:11, 8:11, 6:11).

Borna, koji je najbolji junior svijeta, te 10. igrač seniorske ljestvice, je sjajno otvorio meč protiv 16 godina starijeg Šveđanina, bivšeg svjetskog prvaka iz 2017. godine. Poveo je 2:0 u setovima, no nažalost nije izdržao.

Brončani iz Londona, te srebrni iz Rio de Janeira u ekipnoj konkurenciji, je izjednačio, a potom u odlučujućem petom setu slavio sa 11:6 izborivši plasman u četvrtfinale.

Šveđanin je u prvom kolu bio slobodan, dok je Zohil na startu turnira pobijedio Nigerijca Victora Farinloyea sa 3:0 (11:7, 11:7, 11:7).

Za Zohila su tako prve paraolimpijske igre u karijeri završile.

U pojedinačnoj konkurenciji je stigao do osmine finala, dok je u paru s Mirjanom Lučić ispao u četvrtfinalu mješovitih parova kategorije XD17 stojećih. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!