Ostali sportovi

'Bjeloruski Michael Phelps' postao najuspješniji paraolimpijac u povijesti

HINA, Mihaela Bradovski • utorak, 03.09.2024.
'Bjeloruski Michael Phelps' postao najuspješniji paraolimpijac u povijesti

Bjeloruski plivač Ihar Boki (30) postao je najuspješniji sportaš u povijesti ljetnih paraolimpijskih igara nakon što je u Parizu osvojio ukupno 20. zlato u karijeri.

Boki je svoj 20. paraolimpijski naslov osvojio u u disciplini 50 metara slobodno u kategoriji S13 u kojoj nastupaju slabovidni sportaši.

"Bjeloruski Michael Phelps", kako ga mnogi nazivaju u Parizu se natječe pod neutralnom zastavom, a u Parizu je pobijedio i na 100 m leptir, 100 leđno i 400 slobodno.

Bjelorus je ukupno osvojio 20 zlatnih medalja, te po jedno srebro i broncu preskočivši kanadskog plivača Michaela Edgsona koji ima 18 zlata uz tri srebra.

U domovini je odlikovan Ordenom zasluga za domovinu i ima pečat s njegovim likom.

Na ukupnoj ljestvici apsolutna je rekorderka američka plivačica Trischa Zorn-Hudson. "Kraljica" paraolimpijskih igara je tijekom karijere osvojila čak 55 medalja, od čega 41 zlatno odličje.

Zorn-Hudson, koja je rođena s genetskim poremećajem oka zbog kojeg je oslijepila, nastupila je na sedam paraolimpijskih igara.

Debitirala je u Arnhemu 1980. godine, a sa samo 16 godina osvojila je sedam zlatnih medalja. Najuspješnija je bila u Seulu 1988. godine, gdje je osvojila čak 12 zlatnih medalja, pri čemu 10 u pojedinačnoj konkurenciji. Uspješnu karijeru je zaključila u Ateni 2004. godine.

Osim Bokija 20 zlata ima i francuska plivačica Beatrice Hess, koja je ukupno osvojila 25 medalja. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!