Ostali sportovi

Ruska atletičarka ostala bez srebrnog odličja s OI u Londonu zbog dopinga

Branimir Korać, HINA • srijeda, 04.09.2024.
Ruska atletičarka ostala bez srebrnog odličja s OI u Londonu zbog dopinga
Foto: EPA

Bivšoj ruskoj atletičarki Tatjani Tomašovoj oduzeta je srebrna olimpijska medalja s Olimpijskih igara u Londonu 2012. u utrci na 1.500 metara zbog dopinga, objavio je u utorak međunarodni sportski sud CAS.

Nakon ponovne analize dvaju uzoraka u razdoblju od lipnja do srpnja 2012. kod sada 49-godišnjakinje otkrivena je prisutnost anaboličkih steroida.

Istodobno, CAS je ruskoj atletičarki izrekao i desetogodišnju suspenziju jer je već odslužila dvogodišnju zabranu natjecanja 2008. godine zbog zlouporabe zabranjenih sredstava.

Tomašova, također dvostruka svjetska prvakinja na 1500 metara, prvotno je završila na četvrtom mjestu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Tada je Ruskinja srebro dobila tek kasnije, nakon što su dvjema najboljih u olimpijskom finalu, Turkinjama Asli Cakir Alptekin i Gamze Bulut, nakon ponovne analize uzoraka 2016. oduzete zlatna i srebrna medalja.

Bahreinka Maryam Yusuf Jamal je naknadno osvojila zlatnu medalju na Igrama u Londonu, iako je ušla treća iza Cakir Alptekine i Bulut.

Tomašova je samo jedna od šest finalistica olimpijskog finala u Londonu na 1500 m, koja je nakon ponovljenog testiranja olimpijskih uzoraka bila pozitivna na doping.

Šveđanka rođena u Etiopiji Abeba Aregawi, koja je također prekršila antidopinška pravila 2016., ali je izbjegla suspenziju, primila je naknadno dodijeljenu brončanu medalju na posebnoj ceremoniji tijekom Igara u Parizu prošlog mjeseca, a sada će dobiti srebrnu. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!