Nogomet

Hrvatska u novi ciklus ulazi gostovanjem kod Portugala na startu Lige nacija

Mihaela Bradovski • četvrtak, 05.09.2024.
Hrvatska u novi ciklus ulazi gostovanjem kod Portugala na startu Lige nacija
Foto: EPA

Europsko prvenstvo i sve što se događalo nakon njega treba zaboraviti, počinje novi ciklus, a prije kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Hrvatsku očekuje start u Ligi nacija...

Nakon što je u prošlom izdanju Lige nacija Hrvatska došla do finala gdje je poražena od Španjolske u raspucavanju s 11 metara, kreće novo izdanje i to vrlo teškom i jakom utakmicom protiv Portugala u Lisabonu.

Igraj na Portugal - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Portugal vrlo ambiciozno ulazi u ovogodišnje izdanje Lige nacija i ne skriva kako mu je ambicija otići do kraja i osvojiti ga. Na Europskom prvenstvu došao je do četvrtfinala, nadao se da može i korak dalje, ali nije išlo.

S druge strane Hrvatska je doživjela veliko razočaranje, zapela je u skupini, nije uspjela proći u nokaut fazu iako je imala prolaz u džepu do posljednjih sekundi predugačke nadoknade dvoboja posljednjeg kola protiv Italije.

Nakon Europskog prvenstva od reprezentacije su se oprostili Marcelo Brozović i Domagoj Vida, u stožeru više nema Marija Mandžukića i Ivice Olića, a da stvar bude još gora za Zlatka Dalića, ostao je praktički bez jedina dva kandidata na poziciji desnog beka.

Josip Juranović i Josip Stanišić zbog ozljeda neće biti na raspolaganju Daliću do kraja godine i potrebno je pronaći zamjensko rješenje i to što prije. Neki mlađi igrači sve konkretnije konkuriraju za minutažu i izbornik je najavio kako će iskoristiti Ligu nacija da bi isprobao neke stvari, sustave i igrače, ali i dalje rezultat ostaje u prvom planu.

On je bitan i zbog kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i Hrvatska u svakom susretu treba ići na pobjedu kako bi osigurala što bolju poziciju uoči ždrijeba skupina kvalifikacija.

U svakom slučaju vrlo intrigantan dvoboj, neki koji nisu bili u prvom planu mogli bi dobiti konkretniju minutažu, moguća je i promjena sustava i igranje s trojicom u obrani, u svakom slučaju gledat ćemo drugačiju Hrvatsku od one na Europskom prvenstvu.

Što su rekli

Roberto Martinez, izbornik Portugala: "Mogu reći da se veselimo povratku na teren. Portugal će biti pun energije i s puno želje. Čeka nas zanimljiv ogled jer Hrvatska voli imati loptu u svom posjedu. Na terenu će stoga biti dvije momčadi koje će se boriti za posjed. Uvijek želimo pobijediti, to je važno. Na velikim turnirima igraju najbolji igrači na svijetu, tako da utakmice odlučuju detalji. Detalj je često jedanaesterac u kojem lopta ulazi ili izlazi."

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Kod nas je puno upitnika jer je bilo dosta odustajanja. Imali smo dva dobra treninga, vidjet ćemo kako će izgledati, svi koji su tu su zdravi i nije bilo novih problema. Pokušat ćemo pružiti maksimum protiv velikog protivnika. Imamo potencijala i mladih igrača, trebat će vremena da se to ukomponira i zato očekujem tešku utakmicu, ali dat ćemo sve od sebe i vidjeti gdje smo."

Mjesto, vrijeme, sudac

Lisabon, La Luz, 20:45

Sudac: Halil Umut Meler (Turska)

Prošli dvoboj

Hrvatska je svladala Portugal u prošlom dvoboju, bilo je to neposredno uoči početka Europskog prvenstva. Slavila je s 2:1 golovima Luke Modrića i Ante Budimira. Za Portugal je zabio Diogo Jota.

Prognoza

Portugal je na svom travnjaku u ulozi favorita, a Hrvatska će mu pokušati pokvariti planove. Očekuje se težak dvoboj, dosta je nepoznanica, ali vjerujemo da Hrvatska može ostati neporažena na stadionu Benfice. test

FOTO: EPA/ANTONIO COTRIM

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!