Nogomet

Poljaci prije dolaska na Opus Arenu gostuju kod favoriziranih Škota

Mario Borko • četvrtak, 05.09.2024.
Poljaci prije dolaska na Opus Arenu gostuju kod favoriziranih Škota
Foto: EPA

U isto vrijeme kad Hrvatska gostuje kod Portugala, protivnici u skupini Lige nacija Škotska i Poljska odmjerit će snage na kultnom Hampden Parku. Škoti su blagi favoriti, ali Poljaci su svjesni da od dva gostovanja na startu (Glasgow i Osijek) veće šanse za doći do prvih bodova imaju danas...

Večeras počinje novo, četvrto, izdanje Lige nacija, prvo u kojem će prolazak u nokaut fazu izboriti dvije prvoplasirane reprezentacije. Hrvatska je smještena u Ligi A u skupini 1 s Portugalom, Poljskom i Škotskom. I dok Vatreni danas, drugi put u tri mjeseca, gostuju kod Portugala, u isto vrijeme u Glasgowu Škoti dočekuju Poljake.

Igraj na Škotska - Poljska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Škotska je idealni primjer onog što je Liga nacija željela postići. Škoti su u prvom izdanju krenuli iz Lige C, a sada će premijerno zaigrati u Ligi A. Škotski nogomet je u usponu i živi najljepše dane u 21. stoljeću pod vodstvom Stevea Clarka. 61-godišnjak je na klupi svoje zemlje već pet godina, a odveo ju je na dva velika natjecanja.

Škoti su od 1996. čekali odlazak na SP ili Euro, a 2021. i 2024. se su zaigrali na kontinentalnoj smotri. U šest utakmica osvojili su samo dva boda i oba puta ispali u grupi, ali The Tartan Army napokon se vratila na veliku scenu. Promocija u Ligu A izborena je prvim mjestom u skupini ispred Ukrajine, Irske i Armenije.

Od toga su prošle dvije godine, u međuvremenu su odrađene i uspješne kvalifikacije za Euro, ali nakon toga, točnije u posljednjih godinu dana, Škotska je u 12 utakmica ostvarila samo jednu pobjedu i to protiv slabašnog Gibraltara u gostima (0:2). Bilo je tu teških poraza od Njemačke (5:1), Nizozemske (4:0), Francuske (4:1), a jedini rezultat vrijedan spomena je remi protiv Švicarske na Euru.

Škoti su autsajderi i teško će se zadržati u Ligi A, ali šanse će im uvelike porasti ako uspješno startaju pred svojim navijačima protiv Poljske koja je također imala Euro za zaborav. Momčad je već godinama ista, ali glavni igrači su uglavnom u najboljim godinama i ovaj ciklus je za njih izuzetno važan.

Scott McTominay i Billy Gilmour pridružili su se Napoliju, tu je i kapetan Andrew Robertson, veznjak Aston Ville John McGinn te napadač Che Adams koji se ljetos također zaputio na “Čizmu“ gdje se pridružio Torinu.

Poljska je nevjerojatno konstantna reprezentacija posljednjih osam godina. Bili su sudionici svih velikih natjecanja, na Euru su stigli do četvrtfinala (2016.), na SP-u do osmine finala (2022.), od prvog su izdanja dio Lige A u Ligi Nacija, ali nikako da naprave neki značajniji iskorak.

Realnost je takva da izuzev Roberta Lewandowskog, koji je još uvijek igrač broj jedan, Poljska ne obiluje nekim velikim zvijezdama i jednostavno nema individualnu kvalitetu poput Hrvatske kako bi došla u samu završnicu nekog velikog natjecanja. S vremena na vrijeme iskoče neki novi igrači, ali Poljska je država od gotovo 40 milijuna stanovnika, 1974. i 1982. osvajala je bronce na svjetskim prvenstvima, ulaganja i ambicije su velike, ali željenog iskoraka nema.

U posljednje tri godine eksperimentiralo se s izbornicima, dvojica Portugalaca, Paulo Sousa i Fernando Santos imali su vrlo neuspješne avanture, a savez se na kraju odlučio za Michała Probierza koji je naposljetku i odveo Poljsku na Euro.

Start je bio odličan, osam utakmica bez poraza, pobjede u dodatnim kvalifikacijama protiv Estonije i Walesa, ali turnir je bio vrlo razočaravajuć. Poljaci su eliminirani već nakon dva kola i poraza od Poljske i Austrije, a u zadnjem susretu su iznenađujuće, bez ikakvog pritiska na leđima, remizirali s Francuskom.

U posljednjem izdanju Lige nacija, Poljska je završila iza Nizozemske i Belgije, a ispred Walesa. Sada bi se protiv još jedne članice Ujedinjenog Kraljevstva, Poljska morala boriti da i četvrti put zaredom ostane u elitnom društvu i dođe do mjesta nositelja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Naravno, Poljaci se nadaju da mogu iznenaditi Hrvatsku, a za to će biti potreban uspješan start protiv Škota.

Osim kapetana Lewandowskog koji, poput Luke Modrića, djeluje kao da će igrati vječno, Poljska ima još nekoliko renomiranih imena poput Jakuba Kiwiora iz Arsenala, koji je ujedno i najvrjedniji igrač momčadi (30 milijuna eura), Piotra Zielinskog, Sebastiana Szymańskog i mladog Nicole Zalewskog.

Mjesto, vrijeme, sudac

Glasgow, Hampden Park, 20:45

Sudac: Glenn Nyberg (Švedska)

Prošli dvoboj

Škotska i Poljska igrale su ukupno 11 puta. Poljaci imaju tri pobjede, ali posljednja datira još iz 1980. godine. Nakon toga ove su se dvije reprezentacije susrele još šest puta, Škoti su slavili jednom, a pet puta nije bilo pobjednika. U prijateljskom dvoboju igranom u ožujku 2022. završilo je 1:1. Škotska u 11 utakmica ima dvije pobjede.

Prognoza

Škotska je blagi favorit, ali povijest nas uči da je remi ipak najizgledniji ishod. test

FOTO: EPA/ROBERT GHEMENT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!