Nogomet

Susjedi koji su oduševili na Euru večeras se sastaju u Ligi nacija

Mario Borko • petak, 06.09.2024.
Susjedi koji su oduševili na Euru večeras se sastaju u Ligi nacija
Foto: EPA

Liga nacija je u svoje četvrto izdanje krenula u četvrtak, ali Liga B starta tek danas. Od 20:45 u Ljubljani se sastaju Slovenija i Austrija. Obje reprezentacije oduševile su na Euru, njihovi treneri su za to dobili puno pohvala, a sada će međusobno odmjeriti snage...

U četvrtak je Cristiano Ronaldo postigao svoj 131. pogodak za reprezentaciju Portugala i tako još malo podebljao svoj rekord. Žrtva je bila Hrvatska, a vrlo lako to je mogla biti Slovenija na Euru, ali tamo je Jan Oblak obranio jedanaesterac velikom Portugalcu i zamalo odveo Sloveniju u četvrtfinale.

Igraj na Slovenija - Austrija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Portugalci su se “provukli“ na jedanaesterce, a Slovenija je u suzama završila svoj turnir iz snova. U četvrtom pokušaju, Slovenci su prvi puta u povijesti prošli grupnu fazu na velikom natjecanju, a večeras na krilima tog uspjeha traže uspješan start u četvrto izdanje Lige nacija. Na za Rijeku kobne Stožice dolazi susjedna Austrija koja je također bila jedno od najugodnijih iznenađenja kontinentalne smotre.

Matjaž Kek veliko je trenersko ime na ovim prostorima, a na Euru ga je bolje upoznala cijela Europa. Slovenci nisu ostvarili nijednu pobjedu, ali nisu ni izgubili u 390 minuta igre protiv Danske, Srbije, Engleske i Portugala. Kek je svoje trenersko znanje sjajno implementirao u turnirski sistem natjecanja, ali u Ligi nacija je puno veći uzorak i individualna kvaliteta puno više dolazi do izražaja.

Slovenci su u skupini s Austrijom, Norveškom i Kazahstanom i čeka ih velika borba za ostanak u Ligi B, iako se sjeverni susjedi nadaju da će na valu Eura premijerno izboriti ulazak u Ligu A. Ekipa su u odnosu na Euro nije promijenila i dalje su glavne zvijezde Oblak i Benjamin Šeško koji je bio odličan na Euru, ali nije uspio postići pogodak.

Slovenija bi trebala igrati u prepoznatljivih 4-4-2, obranom će gospodariti Jaka Bijol, a u veznom redu neostvarena Dinamova želja Adam Gnezda Čerin.

Austrija se za razliku od Slovenija spominjala kao moguće iznenađenje Europskog prvenstva, a to je donekle i bila s obzirom na to da je osvojila prvo mjesto u skupini ispred Francuske i Nizozemske. Ipak, Austrijanci su kao i tri godine ranije zaustavljeni u osmini finala i nisu uspjeli napraviti taj dodatni iskorak.

U dramatičnoj osmini finala s 2:1 su ih izbacili Turci i tako srušili austrijske snove. Austrija ulaže velika novčana sredstva u sport, sve više nogometaša kvalitetom zadovoljava kriterije njemačke Bundeslige i nastupa tamo, ali prvo ime momčadi je kao i kod Slovenije izbornik Ralf Rangnick.

Nijemac imao neuspješnu avanturu u Manchester Unitedu, ali gdje god je radio ostvarivao je odlične rezultate, a isto vrijedi i za reprezentaciju Austrije zbog koje je navodno odbio Bayern.

Austrija nema velikih zvijezda, najvrjedniji igrač je Bayernov Konrad Laimer, a ističe se i Marcel Sabitzer iz Borussije. Kapetan i najzvučnije ime David Alaba je još uvijek ozlijeđen, a tu je i dalje Marko Arnautović koji predvodi napad.

U nedostatku napadačkih rješenja, Rangnick je na rujansko okupljanje pozvao novog igrač Osijeka Arnela Jakupovića koji je imao odlično otvaranje sezone u Mariboru.

Austrija je u prošlom izdanju Lige nacija nastupala u Ligi A, ali je u skupini s Hrvatskom, Francuskom i Danskom završila na posljednjem mjestu. Cilj je povratak u elitno društvo, a za to će biti potreban dobar start protiv Slovenaca.

Mjesto, vrijeme, sudac

Ljubljana, Stožice, 20:45

Sudac: Radu Marian Petrescu (Rumunjska)

Prošli dvoboj

Austrija i Slovenija do sad su igrale četiri puta. Austrijanci imaju tri pobjede, od toga posljednje dvije u kvalifikacijama za Euro 2020. Tada su u oba navrata upisali minimalne 1:0 pobjede.

Prognoza

Austrija je favorit, ali očekuje nas vrlo tvrda utakmica koja bi vrlo lako mogla završiti bez pobjednika. test

FOTO: EPA/YOAN VALAT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!