Ostali sportovi

Roglič preuzeo vodeću poziciju uoči odluke u kraljevskoj etapi

HINA, Mihaela Bradovski • petak, 06.09.2024.
Roglič preuzeo vodeću poziciju uoči odluke u kraljevskoj etapi
Foto: EPA

Slovenski biciklist Primož Roglič (Red Bull-BORA-Hansgrohe) pobjedom u 19. etapi "Vuelta a Espane" vožene od Logrona do vrha uspona na Alto de Moncalvillo u dužini od 164.8 kilometara preuzeo je vodstvo u ukupnom redoslijedu te se nalazi u idealnoj pozicini da u nedjelju po četvrti put pobijedi na "Vuelti".

Roglič je uz pomoć dvojice svojih momčadskih kolega, Daniela Martineza i Aleksandra Vlasova, napao ostale konkurente za ukupnu pobjedu šest kilometara prije cilja te je vrlo brzo stvorio 20-ak sekindi prednosti. Jedini koji je pokušao pratiti Rogličev ritam bio je Španjolac Enric Mas (Movistar) koji se dugo držao na zaostatku od 20-ak sekundi, no u posljednjem kilometru je i on posustao pa su ga 50-ak metara prije cilja pretekli Francuz David Gaudu (Groupama-FDJ) i Danac Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) koji su ciljem prošli kao drugi i treći sa 46 sekundi zaostatka za Rogličem dok je Mas završio na četvrtom mjestu u etapi sa 50 sekundi zaostatka.

Australac Ben O'Connor (Decathlon-AG2R), koji je 13 dana bio u majici vodećeg u ukupnom redoslijedu, držao se u skupini koja je za Rogličem zaostajala oko minute sve do kilometra i pol prije cilja, a onda je i njega dostigao umor pa je na cilj stigao kao 12. sa 1:49 minuta zaostatka za Rogličem.

Tako dva dana prije kraja utrke Roglič ima 1:54 minuta bolje vrijeme od drugog O'Connora, odnosno 2:20 minuta od trećeg Masa te je na najboljem putu da ukupnim pobjedama iz 2019.2020. i 2021. doda i ovogodišnju.

Hrvatski vozač, 22-godišnji Fran Miholjević (Bahrain Victorious) snažno završava svoju prvu trotjednu utrku u karijeri, u 19. je etapi opet bio u bijegu, treći put u čitavoj utrci, a drugi put u trećem tjednu utrke. Zajedno s Meksikancem Isaacom Del Torom (UAE Emirates), Belgijcem Edwardom Planckaertom (Alpecin-Deceuninck) te dvojcem iz momčadi Intermarche-Wanty, Talijanom Simoneom Petillijem i Belgijcem Vitom Braetom, izdvojio se iz pelotona nakon 38 kilometara etape te je ta petorka ubrzo stvorila malo više od pet minuta prednosti. Nažalost, tada je Rogličeva momčad Red Bull-BORA-Hansgrohe pojačala tempo glavne skupine s jasnom namjerom da njezin kapetan osvoji etapu pa je prednost bjegunaca počela padati i bilo je jasno kako neće ostati na čelu utrke do cilja.

Miholjević je, ipak, bio posljednji kojega je peloton uhvatio i to upravo na početku posljednjeg uspona dana devet kilometara prije cilja. Nakon što je uhvaćen, Miholjević je ostatak etape odvezao u laganom ritmu pa je kraju naš vozač na cilj stigao kao 127. sa 18:58 minuta zaostatka za Rogličem te je u ukupnom redoslijedu 88. sa 3:12:45 minuta slabijim vremenom od vodećeg Slovenca. Posljednju priliku za istaknuti se u bijegu Miholjević će imati u subotu kada je na programu "kraljevska" etapa od Villarcaya do vrha uspona na Picon Blanco tijekom koje će u 172 kilometra pred vozačima biti čak sedam uspona.

Utrka će završiti pojedinačnim kronometrom u Madridu u nedjelju. test

19. ETAPA:
1. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-Hansgrohe) 3:54:55
2. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) +46
3. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek) +46
4. Enric Mas (Špa/Movistar) +50
5. Mikel Landa (Špa/T-Rex-QuickStep) +57
6. Carlos Rodriguez (Špa/INEOS Grenadiers) +57
7. Eddie Dunbar (Irs/Jayco-AlUla) +1:01
8. Sepp Kuss (SAD/Visma-Lease a Bike) +1:01
9. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost) +1:03
10. Florian Lipowitz (Njem/Red Bull-BORA-Hhansgrohe) +1:23
127. FRAN MIHOLJEVIĆ (HRV/Bahrain Victorious) +18:58

UKUPNO:
1. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-Hansgrohe) 76:43:36
2. Ben O'Connor (Aus/Decathlon-AG2R) +1:54
3. Enric Mas (Špa/Movistar) +2:20
4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost) +2:54
5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) +4:33
6. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek) +4:47
7. Carlos Rodriguez (Špa/INEOS Grenadiers) +4:55
8. Florian Lipowitz (Njem/Red Bull-BORA-hansgrohe) +5:55
9. Mikel Landa (Špa/T-Rex-QuickStep) +6:40
10. Pavel Sivakov (Fra/UAE Emirates) +7:39
88. FRAN MIHOLJEVIĆ (HRV/Bahrain Victorious) +3:12:45

FOTO: EPA/JAVIER LIZON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!