Vodeni sportovi

Hrvatski vaterpolisti potopili Španjolsku i ušli u finale Europskog prvenstva do 19 godina

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 06.09.2024.
Hrvatski vaterpolisti potopili Španjolsku i ušli u finale Europskog prvenstva do 19 godina
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Klinci su uspjeli! Hrvatska reprezentacija je ušla u finale Europskog prvenstva do 19 godina u bugarskom Burgasu, nakon što su u polufinalu izrazito nadmoćno svladali Španjolsku. Suparnik nije niti u jednom trenutku niti izjednačio, a kamoli poveo, dok je u zadnjoj četvrtini u jednom trenutku hrvatski sastav vodio i sa šest golova razlike (13:7)...

Ovo je ujedno prva medalja za hrvatski vaterpolo na velikim natjecanjima tipa EP i SP mlađih uzrasta nakon 2017. godine! Te godine je u Beogradu na Svjetskom prvenstvu do 20 godina Hrvatska osvojila srebro.

Što se tiče nadmetanja na razini kontinentalnih prvenstava do 19 godina, ovo je Hrvatskoj treće finale. Prije 30 godina, davne 1994. igrala je finale u Bratislavi protiv Mađarske. Prije 20 godina, 2004. u glavnom malteškom gradu Valletti u finalu se borila protiv tadašnje Srbije i Crne Gore. U oba prijašnja finala osvojeno je srebro. Pa, možda je treći put vrijeme za…

Utakmica je s hrvatskog gledišta bila sjajno odigrana. U svakom detalju i pogledu. Igrač više 6/7. Može li bolje? Da, teorijski može, recimo 7/7, ali ovo je sjajno. Taj jedini neiskorišteni napad s igračem više bio je u zadnjoj četvrtini, u posljednjim minutama kada je sve već bilo izvjesno. Zato je hrvatska obrana na čelu s kapetanom, vratarom Čubranićem izludjela Španjolce. Od 12 napada s igračem više, samo su dvaput bili uspješni. Obrana je i inače na cijelom ovom turniru jedna od najjačih snaga, prepoznatljivih simbola hrvatske igre.

Kao i u gotovo svakoj utakmici na ovom prvenstvu, Hrvatska je bila ta koja je povela, ali ne baš minimalno, nego odmah na 2:0. Lagano rezultatsko odstojanje. Od koje se više nije odstupalo, štoviše prednost se samo povećavala, iz minute u minutu. Tončinić, Pavlić i dvaput Šušić – to su bili strijelci u prvoj četvrtini, za vodstvo 4:2.

Već početkom druge dionice još veća prednost – 5:2 s novim golom centra Viktora Tončinića. Sredinom ove četvrtine, Gabrijel Burburan je s dobrih sedam metara pogodio za 6:3, da bi minutu prije poluvremena, ljevak Dominik Obuljen prelijepo pogodio rašlje za 7:3. Tu se već naziralo finale. U pola utakmice!

Ono što je izbornik Zoran Bajić spominjao „razigrana desna stana”, ostvarilo se i u polufinalu. Obuljenu se sada pridružio i drugi ljevak, Duje Cuzzi. Gol za 8:5, pa Pavlić siguran iz kaznenog udarca za 9:6, a u zadnje tri minute odluka – Cuzzi 10:7, Tončinić s dva metra i igračem više 11:7 i opet Cuzzi u zadnjim sekundama za 12:7.

Kada je nakon minutu i pol igre u zadnjoj četvrtini Vlaho Pavlić pogodio i drugi peterac, kada je Hrvatska povela 13:7, bilo je jasno – Hrvatska je u finalu!

Bravo dečkima i stožeru na čelu s izbornikom Bajićem.

U finalu će se Hrvatska susresti u subotu protiv Crne Gore s početkom u 18.15 sati po hrvatskom vremenu. Naime, u prvom polufinalnom susretu Crna Gora je pobijedila Mađarsku 6:5.

Mauro Ivan Čubranić, kapetan i vratar hrvatske reprezentacije:

"Očekivali smo da će biti teško i pripremili smo se najbolje što smo mogli. Dobro smo ih analizirali. Prethodnu utakmicu koju smo bili dobili Španjolce smo još jednom detaljno pogledali i mislim da se na kraju itekako isplatilo. Pokazali smo kakva smo momčad, kakav potencijal i kvalitetu imamo. Nadam se da ćemo to pokazati i u finalu, još više. Što se Crne Gore tiče, još jedan suparnik iz skupine. Tada smo ih pobijedili, izvukli pobjedu, iako su oni tada igrali bez centra i tu su nas možda malo iznenadili. Kao i za ovu utakmicu sa Španjolcima, dobro ćemo se pripremiti i za finale i nadam se pobjedi." test

AUTOR: HVS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!