Nogomet

Južnoameričke kvalifikacije: Suarez se oprostio remije, Brazilci napokon slavili

Mario Borko • subota, 07.09.2024.
Južnoameričke kvalifikacije: Suarez se oprostio remije, Brazilci napokon slavili
Foto: EPA

U noći s petka na subotu odigrane su preostale tri utakmice sedmog kruga južnoameričkih kvalifikacija. Brazil je na svom terenu protiv Ekvadora stigao do pete pobjede, a Urugvaj i Peru pred svojim navijačima nisu uspjeli doći do sva tri boda...

Nakon što su dan ranije Bolivija i Argentina stigle do domaćih pobjeda, noćas su odigrane još tri utakmice sedmog kola CONMEBOL kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

Igraj na južnoameričke kvalifikacije na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Brazil je jedini stigao do pobjede. Nakon što je prvi ciklus od šest utakmica kvalifikacija u studenom prošle godine završio s tri poraza, napokon je uspio doći do vrlo važna tri boda. Protivnik je bio Ekvador, a izabranici Dorivala Juniora teškom su mukom stigli do minimalne 1:0 pobjede.

Rodrygo je zabio odlučujući pogodak u 30. minuti na asistenciju Lucasa Paquete. Realov igrač je uz malo sreće s nekih dvadesetak metara svladao gostujućeg vratara Hernana Galíndeza.

Ekvador je imao posjed i jalovu inicijativu u drugom dijelu, a najveću šansu imao je u sučevom dodatku prvog kada je Moises Caicedo izašao jedan na jedan s Alissonom koji brani njegov prvi udarac, igraču Chelsea lopta se sretno odbila, ali drugi je bio jalov i Gabriel Magalhaes ga je uspješno očistio s gol linije.

Brazil je tako stigao do treće pobjede, desetog boda i četvrtog mjesta, a Ekvador je sa šesti s osam. Šest najboljih reprezentacija izborit će izravan plasman na Mundijal, a sedma će u dodatne kvalifikacije. Brazil za tri dana gostuje kod Paragvaja, a Ekvador će biti domaćin Peruu.

Paragvajci su na gostovanju kod favoriziranog Urugvaja stigli do vrijednog boda. Iako su domaćini dominirali u posjedu, uputili su samo dva udarca u okvir gola, gosti jedan i tako je utakmica bez velikih prilika završila 0:0. Urugvaj je drugi s 14 bodova, četiri manje od Argentine, a za tri dana gostuje kod Venezuele.

Paragvaj nije bio na Svjetskom prvenstvu od 2010. godine kad je igrao četvrtfinale, a trenutno je sedmi sa šest bodova i gol razlikom 1-3 u sedam utakmica.

Utakmica će ponajprije ostati zapamćena po tome što se od reprezentacije Urugvaja oprostio legendarni Luis Suarez. Bivši igrač Ajaxa, Liverpoola i Barcelone otišao je u reprezentativnu mirovinu odigravši svih 90 minuta. Za Suareza to je bio 143. nastup, a ostao je na brojci od 69 golova.

Jedan od najboljih napadača svoje generacije s Urugvajom je 2011. osvojio Copa Americu, 2010. je na Svjetskom prvenstvu osvojio broncu, nakon što se u posljednjim trenucima četvrtfinala protiv Gane žrtvova, rukom na liniji spasio čisti gol, zaradio crveni karton i tako omogućio svojoj reprezentaciji da jedanaesterce dođe do polufinala.

Peruanci su u Limi dočekali finaliste Copa Americe, Kolumbijce, koji rezultatski nisu uspjeli opravdati ulogu favorita. Peru je bio u podređenom položaju, ali je prvi zatresao mrežu u 68. minuti kad je Alexander Callens zabio nakon odličnog ubačaja Alexa Valere.

Srećom po Kolumbijce Luis Diaz je briljantnu formu iz Liverpoola prenio i u reprezentativni dres.James Rodriguez ubacio je iz kuta, Alex Varela je prenio glavom na drugu stativu, a Diaz iz neposredne blizine posprema loptu u mrežu.

Kolumbija je do kraja pritiskala, ali nije uspjela pobijediti. Ostala je na trećem mjestu s 13 osvojenih bodova i za tri dana u reprizi finala Copa Americe dočekuje Argentinu. test

CONMEBOL kvalifikacije:
Brazil – Ekvador 1:0
Urugvaj – Paragvaj 0:0
Peru – Kolumbija 1:1

FOTO: EPA/CAROLINE BREHMAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!