Tenis

US Open: Sinner na korak do naslova, Amerikanci dočekali finalista nakon 18 godina

Mario Borko • subota, 07.09.2024.
US Open: Sinner na korak do naslova, Amerikanci dočekali finalista nakon 18 godina
Foto: EPA

Saznali smo finaliste posljednjeg Grand Slama sezone US Opena. Prvi igrač svijeta Jannik Sinner očekivano je pobijedio Britanca Jacka Drapera, a Taylor Fritz je svoju ulogu favorita protiv Francesa Tiafoea opravdao tek nakon preokreta...

Posljednji Grand Slam sezone US Open uvijek je vrlo specifičan. U prilog tome govori činjenica da, bez obzira na ogromnu dominaciju “velike trojke“, u New Yorku nitko od 2008. godine i Rogera Federera nije uspio obraniti naslov pobjednika.

Igraj na US Open na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ni ova godina nije bila izuzetak pa su se tako Novak Đoković i Carlos Alcaraz vrlo rano oprostili od turnira, a to je širom otvorilo vrata prvom tenisaču svijeta Janniku Sinneru. Talijan je preskočio Olimpijske igre, a taj se potez, iako je navodno bio bolestan, pokazao vrlo proračunatim.

Sinner je osvojio Cincinnati, a sad je i na US Openu, uz samo dva izgubljena seta, stigao do finala. Talijan je bez većih problema sa 7:5, 7:6 (3), 6:2 svladao 25. igrača svijeta Jacka Drapera. Britanac je pružao više nego solidan otpor, meč je trajao tri sata, ali pobjednik ni u jednom trenutku nije dolazio u pitanje.

U prvom setu Talijan je breakom došao do vodstva 4:3, ali Britanac već u idućem gemu uzvraća. Ipak, prvi igrač svijeta još jednom kod rezultata 5:5 oduzima servis svome protivniku i sa 7:5 uzima prvi set.

Drugi je trajao sat i 28 minuta, a oba tenisača su vrlo čvrsto držala svoje servise. Draper je spasio četiri, a Sinner jednu break-loptu. Pobjednik se odlučivao u 13. igri, a tamo je Talijan poveo sa 6:1 i onda sa 7:3 slomio svog suparnika.

Britanac je u trećem setu potonuo, Sinner je dva puta oduzeo njegov servis i sa 6:2 zaključio priču. Za prvog igrača svijeta, koji se neposredno prije početka US Opena našao u središtu doping afere, ovo je drugo Grand Slam finale u karijeri. Talijan je na početku sezone osvojio Australian Open, a u New Yorku je do ove godine najdalje stigao do četvrtfinala (2022.).

Sinnera u finalu čeka Taylor Fritz koji je pobijedio sunarodnjaka Francesa Tiafoea u pet setova, ali je na terenu ostao samo 17 minuta duže od Talijana. 12. igrač svijeta slavio je protiv 20. s 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1.

U prvom setu Fritz je poveo s 3:0, ali nakon toga Tiafoe osvaja šest od idućih sedam gemova i sa 6:4 prelazi u vodstvo. U drugom setu nije bilo break prilika do 12. gema kada je Tiafoe puknuo pod pritiskom, izgubio servis i set sa 7:5.

Treći set Tiafoe je otvorio breakom kojeg je uspješno zadržao do kraja i sa 6:4 stigao na prag ulaska u svoje prvo Grand Slam finale u karijeri. U četvrtom setu nitko nije popuštao, nije bilo break prilika, a onda je kod vodstva 5:4 za Fritza, Tiafoe je ponovno pukao pod pritiskom na svom servisu i sa 6:4 izgubio set.

U odlučujućem setu Tiafoe se psihički raspao, Fritz je poveo s 4:0 i na kraju sa 6:1 osigurao prvo finale Grand Slama. 26-godišnji Amerikanac u Montrealu i Cincinnatiju je ispadao vrlo rano, a u New Yorku igra tenis karijere.

Debitanti u finalu US Opena, do sad su igrali dva puta. 2021. Fritz je sa 6:4, 6:3 slavio u Indian Wellsu, a 2023. Sinner je na istom mjestu sa 6:4, 4:6, 6:4 osigurao svoju jedinu pobjedu protiv Amerikanca.

Finale je na rasporedu u nedjelju. Italija se nadaju da će po prvi puta u povijesti tenisač s “Čizme“ osvojiti US Open, a Amerikanci vjeruju da je nakon 2003. i Andyja Roddicka stiglo vrijeme da domaći predstavnik ode do kraja. Od Roddicka 2006. SAD nisu imale predstavnika u finalu

US Open, polufinale:
Jannik Sinner (Italija, 1) – Jack Draper (Velika Britanija, 25) 7:5, 7:6 (3), 6:2
Taylor Fritz (SAD, 12) – Frances Tiafoe (SAD, 20) 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1

FOTO: EPA/CJ GUNTHER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!