Ostali sportovi

Ryan Crouser s novim rekordom mitinga do pobjede u Zagrebu

Sportnet, Branimir Korać • subota, 07.09.2024.
Ryan Crouser s novim rekordom mitinga do pobjede u Zagrebu
Foto: Tomislav Pavlek/HINA

Kakva sjajna večer u subotu na Zagrebačkim fontanama. Svi sjajno bacaju, Ryan Crouser pobjeđuje.

Dvostruki je svjetski, trostruki olimpijski i sada šestorostruki pobjednik Memorijala Ivana Ivančića. Popravio je vlastiti rekorder prvo sa 22.90 metara, a onda i sa 22.93! Za pamćenje.

Na Olimpijskim igrama u Parizu je nedavno za zlato bacio 22.90, čisto usporedbe radi. Sjajna večer na zagrebačkim fontanama, kada se to možda najmanje moglo očekivati jer svi znamo da je Pariz bio špica sezone. Vjerojatno da, ali... Zagreb je uvijek špica za najbolje bacače kugle.

Četvorica su bacila preko 22 metra i vidjeli smo ukupno 12 hitaca preko 22 metra. Ne sjećamo se da smo ih ikad igdje vidjeli toliko. U onom nezaboravnom finalu na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2019. bilo ih je 10.

"Sjajna večer, sjajna konkurencija, nešto što se pamti. Volim doći u Zagreb i ovo je bilo inspirativno za mene. Prije neki dan u lošim vremenskim uvjetima u Zürichu bacio sam 22.66 i znao sam da mogu bolje. Ovdje su uvjeti bili sjajni, ni vruće, ni hladno, sjajna podrška s tribina i inspirativna konkurencija u kojoj je i četvrti bacač imao rezultat preko 22 metra, što sve govori. Drago mi je da sam uspio na kraju sezone ostvari takav doseg. Možda je u drugom hicu moglo ići i dalje, ali rotacija nije bila najbolja, malo je nedostajalo", kaže čudesni Ryan Crouser, a svi se pitaju što bi bilo da je rotacija bila bolja.

Nagrade su najboljima predali predsjednica Atletskog kluba Dinamo-Zrinjevac Ana Hanžeković Krznarić i izaslanik predsjednika RH Tomislav Paškvalin, a prijelazni pehar brat pokojnog Ivana Ivančića - Jakov.

Ponovno je u Zagreb stigla elita bacača kugle. Bili su malo oslabljeni, istina, jer su nedostajali peterostruki pobjednik ovog mitinga Novozelanđanin Tom Walsh i nezamjenjivi Joe Kovacs, a nije bilo ni domaćeg aduta Filipa Mihaljevića. No, stiglo je elitno društvo predvođeno Ryanom Crouserom, najboljim kuglašem svih vremena, trostrukim olimpijskim pobjednikom. I on je kao i Walsh ušao s pet pobjeda u ovogodišnji miting i želio se osamostaliti na vrhu po broju naslova na zagrebačkom mitingu.

A Crouser vas nikada neće razočarati. Odmah u prvoj seriji je pokazao tko je gazda bacivši 22.36 metara. Enekwechi i Campbell su išli u prvoj seriji preko 21 metara, priključili su im se o im se u drugoj i Amerikanci Otterdahl, Steen i Geist, a onda je Talijan Leonardo Fabbri potegnuo na sjajnih 22.24 metara i najavio veliku večer.

Nakon tri serije otpali su Britanac Lincoln i Talijan Ponzio. A u trećoj seriji dobili smo Otterdahla sa 21.99 metara, centimetar od čarobne granice. Među osam najboljih svi su bacili preko 21 metar.

Treći preko 22 išao je brončani s OI u Parizu Jamajčanin Rajindra Campbell - 22.31 s nacionalnim rekordom Jamajke. Odmah nakon njega Amerikanac Payton Otterdahl 22.40 za prvo mjesto, Fabbri 22.18. To kao da je razljutilo Crousera i onda slijedi - 22.90 novi rekord mitinga i njegov najbolji rezultat ove sezone – fantastično!

Otterdahl 22.46 diže svoj rezultat, Fabbri baca 22.17, pa Crouser 22.58 metara, a bila je peta serija. Šestu serija svi su dočekali na nogama. Otterdahl u njoj baca 22.08 i onda kralj Crouser za kraj - 22.93, drugi rekord mitinga iste večeri.

Večeri kakva će se teško ponoviti. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!