Ostali sportovi

Deni Černi srebrom zaključio hrvatski put na Paraolimpijskim igrama u Parizu

Sportnet, Branimir Korać • subota, 07.09.2024.
Deni Černi srebrom zaključio hrvatski put na Paraolimpijskim igrama u Parizu

Posljednjeg dana natjecanja hrvatskih predstavnika na Paraolimpijskim igrama u Parizu, Deni Černi je osvojio srebro u bacanju kugle (F33), dok je Dino Sinovčić osvojio broncu na 100 leđno (S6).

Hrvatska je tako zaključila pariške igre sa četiri medalje. Osim Černija i Sinovčića, medalje su osvojili i parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić koja je u kategoriji WS3 osvojila zlato, dok je Luka Baković bio treći u bacanju kugle (F46).

Černi je osvojio srebro s novim osobnim rekordom 12.18m. Prije tri godine bio je brončani u Tokiju, a Pariz mu je očito sretan grad jer je prošle godine u glavnom francuskom gradu osvojio i broncu na svjetskom prvenstvu. Na Stade de Franceu je otišao stepenicu više.

"Ovo je najveći trenutak u mojoj karijeri, presretan sam. Brončana medalja iz Tokija je bila za mene, a ovo srebro je za moje roditelje, mog trenera, prijatelje, za moje Grubišno Polje," kazao je Černi nakon uspjeha karijere.

Paraatletičar atletskog kluba OTOS Grubišno Polje već je u prvom pokušaju osigurao broncu bacivši 11.13 metara, potom se u trećoj seriji probio do srebra sa 11.66, u četvrtoj seriji je postavio svoj novi osobni rekord (11.93), a sjajnu večer je zaključio petim hicem u kojem je još malo popravio osobni rekord koji sada iznosi 12.18, što je za 32 cm bolje od dosadašnjeg najboljeg rezultata.

Bolji od Černija bio je tek aktualni svjetski prvak Kinez Bingchen Cai (23) koji je slavio s novim svjetskim i paraolimpijskim rekordom 12.77m, dok je broncu osvojio zlatni iz Tokija Marokanac Zakariae Derhem (33) sa 11.26.

Černi je u atletiku ušao 2006. na poziv proslavljenog hrvatskog paraolimpijca Darka Kralja. Nakon prvog odrađenog treninga svidjelo mu se bacanje kugle i nastavio je. Uz njega je cijenu sportsku karijeru trener Boris Kljajić.

"Ovo je najveći Denijev uspjeh, osvojio je srebro, a pritom je prebacio osobni rekord za više od pola metara. To mogu samo veliki na najvećim natjecanjima. Treniramo već 18 godina i da nam je netko prije natjecanja ponudio srebro objeručke bismo ga prihvatili," kazao je Kljajić.

U subotu je medalju osvojio i najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić (32) zauzevši treće mjesto u finalu discipline 100 leđno u kategoriji S6 obranivši tako broncu iz Tokija.

Sinovčić je u finalu isplivao vrijeme 1:15.73, a brži od njega bili su tek Kinezi Hong Yang s 1:14.31 i Jingang Wang s 1:15.16.

Druga je to paraolimpijska medalja za 32-godišnjeg Splićanina koji je u Tokiju, također bio treći. Iza njega je i peto mjesto na POI u Rio de Janeiru 2016. godine.

Sinovčića već godinama trenira Slobodan Glavčić.

"Zadovoljan sam, tko ne bi bio zadovoljan medaljom na paraolimpijskim igrama. Dobro smo se pripremili i samo smo naplatili svoj rad. Zadržali smo kontinuitet, puno je većih emocija bilo u Tokiju jer mu je to bila prva medalja. Ovo je sada već navika," kazao je Glavčić. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!