Ostali sportovi

Svečano zatvorene Paraolimpijske igre u Parizu, hrvatsku zastavu nosila Helena Dretar Karić

Sportnet, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 09.09.2024.
Svečano zatvorene Paraolimpijske igre u Parizu, hrvatsku zastavu nosila Helena Dretar Karić
Foto: Daniel Kasap/HINA

Gašenjem paraolimpijskog plamena i službeno su zatvorene 17. ljetne Paraolimpijske igre u Parizu na kojima je sudjelovalo oko 4.400 sportaša iz 168 delegacija, među kojima i 22 hrvatska parasportaša.

Nakon 11 dana natjecanja svečanom ceremonijom na Stade de Franceu zatvorene su Paraolimpijske igre u Parizu. Nakon što su na otvaranju hrvatsku zastavu nosili parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić i paraplivač Dino Sinovčić, na zatvaranju je tu čast imala parastolnotenisačica Helena Dretar Karić.

Hrvatski predstavnici su u glavnom francuskom gradu osvojili četiri medalje čime je Hrvatska stigla do brojke od 30 medalja u povijesti ljetnih paraolimpijskih igara.

Najsjajniju medalju, onu zlatnu osvojila je Anđela Mužinić Vincetić u para stolnom tenisu, Deni Černi je osvojio srebro u bacanju kugle, dok su bronce osvojili Dino Sinovčić na 100 leđno i Luka Baković u bacanju kugle. Najuspješniji su bili kineski parasportaši sa čak 219 medalja pri čemu 94 zlata.

Za razliku od spektakularne svečanosti otvaranja u "srcu" Pariza, na Place de la Concorde i glasovitoj aveniji Champs-Elysees, završni "party" je baš kao i na nedavnim olimpijskim igrama, održan na Stade de Franceu pred 64.000 gledatelja. Nažalost, sjajnu atmosferu kvarila je kiša koja je većim dijelom padala.

U protokolarnom dijelu programa govore su održali predsjednik Organizacijskog odbora Tony Estanguet, te predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons.

Estanguet, bivši kanuist i prvi francuski sportaš s tri zlatne medalje na tri različita izdanja Olimpijskih igara, u Sydneyju (2000), Ateni (2004) i Londonu (2012) je poručio kako je "Francuska imala smjelosti vjerovati u moć sporta."

"Večeras nitko ne želi da ove Igre završe, ali možemo učiniti ovaj trenutak koji ćemo pamtiti do kraja života. Srušili smo mnoge rekorde, ali predlažem da srušimo još jedan. Zamolit ću vas da ustanete, ako možete, da date najglasnije, najluđe, najduže ovacije u svom životu ovim paraolimpijskim sportašima," poručio je predsjednik Organizacijskog odbora Tony Estanguet izazvavši ovacije na tribinama.

"Zahvaljujući vama, svi su vidjeli kako izgleda uključiv svijet. Pokrenuli ste ovu paraolimpijsku revoluciju i sada više nema povratka," poručio je sportašima.

Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Andrew Parsons je naglasio kako je "Pariz organizirao najspektakularnije paraolimpijske igre svih vremena."

"Paraolimpijci su kroz sport pokazali što čovječanstvo može postići kada mu se pruži prilika za uspjeh. Svi imamo kolektivnu odgovornost iskoristiti zamah Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. kako bismo svijet oko nas učinili inkluzivnijim. Moramo srušiti barijere koje postoje u društvu. Moramo omogućiti i osnažiti osobe s invaliditetom da se istaknu izvan igrališta, u obrazovanju, zapošljavanju, zabavi, u vladi, u civilnom društvu, posvuda," kazao je.

Uslijedila je primopredaja paraolimpijske zastave koju je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je predala gradonačelnici Los Angelesa Karen Bass.

POI su služeno zatvorene gašenjem paraolimpijskog plamena na stadionu Stade de France, a istovremeno je u Jardin des Tuileries kotao polako prestajao sjati.

Nažalost, posljednji let olimpijskog kotla iznad vrtova Tuileries, koji se trebao poklopiti s početkom ceremonije zatvaranja Paraolimpijskih igara, otkazan je zbog vremenskih uvjeta.

Nakon gašenja plamena uslijedio je glazbeni program u kojem su nastupili francuski pionir elektronske glazbe Jean-Michel Jarre (76) i 24 francuska DJ-a.

Set od sat vremena, u kojem je svaki DJ-a imao po jednu pjesmu, otvorio je Jarre, a uz njega nastupili su i Martin Solveig, Kavinsky, Cassius, Kungs, The Avener, Ofenbach, Polo & Pan, Agoria, DJ Falcon.... test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!