Automoto

Nijemcima generalka, Prodanu i Stiperskom domaće slavlje

Miroslav Krpan • ponedjeljak, 09.09.2024.
Nijemcima generalka, Prodanu i Stiperskom domaće slavlje
Foto: Miroslav Krpan

Na 13. Mobil Rallyju Kumrovec startala je 91 posada, a do cilja u najpoznatijem selu svijeta stiglo je njih 70. Njemačka kombinacija Dinkel-Götzenberger osvojila je prvo mjesto dok su u sklopu Prvenstva Hrvatske slavlje odnijeli Prodan i Stiperski...

Sad već tradicionalni zagorski oktanski spektakl “13. Mobil Rallyja Kumrovec 2024.“, u još jednoj kvalitetnoj organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta Sport, okupio je 91 posadu iz osam europskih zemalja, koji su tijekom dva natjecateljska dana provezli 216,12 km itinerera širim okruženjem Kumrovca, najpoznatijeg sela svijeta.

Igraj na sve sportove na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Najbolje, ujedno najbrže vožnje s ukupnim vremenom 1:07:12,6 sati, na 101,96 km dugih 11 brzinskih ispita prikazala je njemačka posada Dominik Dinkel i Kathi Götzenberger u Ford Fiesti Rally 2. Do cilja u kumrovečkom Muzeju Staro selo stigli su s pobjedonosnom prednošću od tek 39,7 sekundi ispred Mađara Andrasa Hadika i Istvana Juhasza u Ford Fiesti R5 MK II, dok je s nešto više zaostatka, 1:27,6 minuta za pobjednikom treću poziciju ukupnog poretka osigurala još jedna mađarska posada, često viđana na hrvatskoj rally sceni, Antal Kovacs i Gergely Istovics u Hyundai i20 N Rally2.

Prvog dana vožena su dva identična kratka brzinca dionice Kumrovec-Tuhelj u kojima je prvo za dnevne svjetlosti pobijedila, kasnije odustala slovačka posada Vlastimil Majerčak-Jakub Slovak (Škoda Fabia RS Rally2), a potom u noćnom izdanju kasniji pobjednici Dinkel i Götzenberger, ušavši tako u drugi dan vodeći s prednošću od četiri sekunde, ne ispuštajući potom lidersku poziciju sve do cilja.

Ukupno su na šest brzinaca bili najbrži, dva je dobila posada Hadik-Juhaz, te po jedan Majerčak-Slovak, Kovacs-Istovics i pri samom kraju Njemci Liam Müller-Alexsander Hirsch (Škoda Fabia RS). Drugu i treću poziciju naizmjenično su držali Hadik i Kovacs, koji je početkom drugog dijela malo zastao, da bi u završnici sustigao konkurente i ipak se popeo na pobjedničko postolje.

Prodan – Stiperski dva puta četvrto vrijeme

Kumrovečki rally bio je četvrto ovosezonsko natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske, pa je zanimljiv bio ogled brojnih domaćih posada, 36 iz 12 klubova, na nimalo jednostavnim brzincima koji krase ovo natjecanje.

Među prvih deset ukupnog međunarodnog poretka u konačnici je stigla tek jedna hrvatska posada iz AK Opatija Motorsport, na izvrsnoj petoj poziciji Viliam Prodan-Marko Stiperski, ovog puta u prestižnoj Škoda Fabia Rally2 Evo.

Prva četiri brzinca odrađivali su oko sedmog vremena ukupno, potom se popeli za jedno, a u samoj završnici još jedno mjesto, zaključivši tako petim mjestom nastup pobjedom ukupnog poretka za Prvenstvo Hrvatske. U dva su navrata, prvo na BI Kumrovec 2, a potom BI Zagorska Sela 3 provezli s četvrtim vremenom ukupno, čime su potvrdili da znaju i mogu biti gotovo ravnopravni “jačoj“ konkurenciji.

U hrvatskoj konkurenciji, iza njihovih leđa konstantan, oko 11.pozicije, na kojoj je i završio nastup, bio je mladi Jan Pokos, još jedan vozač AK Opatija Motorsport u tandemu sa Slovencem Vilijem Ošlajom u Ford Fiesti Rally3. Do treće su pozicije za “generalku“ PH stizali i Vjekoslav Čičko, Nenad Hrvatin, Paolo Mavričić, a potom od sredine nastupa mladi, niti 16-godišnji Talijan, još jedan vozač iz redova AK Opatija Motorsport Matteo Bernini uz suvozača, sunarodnjaka Paola Zaninija, u Hyundai i20 RS.

I tako postolje u klupskom ozračju opatijskog kluba, u konačnici najuspješnije ekipe kojoj su ovog puta primat morali priznati i ekipe AK Zagorje Oroslavije i AK Delta Sport Zagreb.

Pokos je pobijedio u Klasi 1 domaćeg prvenstva ispred veterana Nenada Lončarića (suvozačica Tajana Vojvodić Pinky) iz AKK Sveta Nedelja (Subaru Sti), dok je s tek 25,3 sekunde prednosti pobjedu Klase 2 odnijela je posada AK Opatija Motorsport Paolo Mavričić-Tea Šac (Citroen DS3 R3 Max) ispred svojevremeno dvostrukog kumrovečkog ukupnog pobjednika Mađara Janosa Szilagyija, ovog puta uz Roberta Balaija kao posadu AK Delta Sport, u Peugeotu 208 Rally4.

Najbrojnija klasa u nas je Klasa 3 s 18 posada na startu. Za pobjedu vikinška borba dvojice Hrvatina, u konačnici za 28,3 sekundi u Peugeotu 306 bolji Nenad Hrvatin sa suvozačicom Doris Labinjan iz AK Prorace Sv.Lovreč ispred Tomasa Hrvatina u Renaultu Clio RS (suvozač Đani Smičić (AK Rijeka).

Pobjedi se konačno vratila najtrofejnija hrvatska posada Klase 4, i ovog puta članovi AK Opatija Motorsport Marsel Katić-Denis Rubinić (VW Polo) sa skromnih, ali pobjedničkih 36 sekundi boljim vremenom od Nikole Labaša (AK Zagorje) i Stjepana Jurkovića (AK Delta Zagreb).

Na trinaestom, očito organizacijski sretnom Rallyju Kumrovec, startala je 91 posada, do cilja stiglo njih 70, od kojih je jedna (Kristijan i Suzana Laslavić, AK Ozalj) zbog samoinicijativnog napuštanja završnog parka vozača diskvalificirana. Najveći broj nezavršavanja uvjetovan je tehničkim kvarovima uz poneko izlijetanje bez značajnih posljedica.

Pompozno najavljivan novi opatijski rally predviđen za sredinu listopada, u organizaciji AK Opatija Motorsport, jednostavno je otkazan, kao i još nekoliko natjecanja različitih disciplina auto sporta, crvenim prekrižen u Kalendaru HAKS-a, pa će tako odlučujuće natjecanje sezone Prvenstva Hrvatske u rallyju biti prvi vikend studenog jubilarni 25.Rally Poreč u organizaciji AK Poreč Motorsport. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!