Nogomet

Dvije reprezentacije koje su u prvom kolu dobile 'petardu', večeras igraju međusobno

Mario Borko • utorak, 10.09.2024.
Dvije reprezentacije koje su u prvom kolu dobile 'petardu', večeras igraju međusobno
Foto: EPA

Od 20:45 sati u Budimpešti će snage odmjeriti Mađarska i BIH. Obje su reprezentacije na startu Lige A Lige nacija teško poražene, a svjesne su da će njihovi međusobni susreti odlučivati o ostanku u elitnom rangu...

Danas se igraju posljednje utakmice u ovom reprezentativnom ciklusu. U Ligi A Lige nacija najslabiji su start imale reprezentacije Mađarske i Bosne i Hercegovine. Mađari su u Njemačkoj poraženi s 5:0, a Bošnjaci u Nizozemskoj s 5:2. Izvjesno je da će jedna od ove dvije reprezentacije ispasti u Ligu B i zato bodovi u međusobnom susretu vrijede duplo.

Igraj na Mađarska - BIH na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Mađari su prije dvije godine oduševili u Ligi nacija, zamalo su izborili Final Four, ali u posljednjoj su utakmici izgubili od Italije i tako završili drugi ispred Njemačke i Engleske. Iako su svi očekivali da će Mađari u toj skupini biti topovsko meso, oni su redom rušili velikane i ostvarili zapažen uspjeh.

Ždrijeb im je ponovno donio Njemačku s kojom su igrali i na nedavnom Euru, ali ovoga puta su se puno lošije proveli. Izabranici Marca Rossija 58 minuta su držali kakav-takav korak s Nijemcima, a onda su se potpuno raspali i upisali najteži poraz u šest godina otkako je Talijan na klupi.

Na Euru su Mađari završili kao treći u skupini s tri boda i nisu uspjeli izboriti osminu finala. Reprezentacija je ostala nepromijenjena. Kapetan Dominik Szoboszlai ključan je igrač, obranu drže Petar Gulácsi i Willi Orbán, a u napadu su Roland Sallai i Barnabás Varga.

Bosna i Hercegovina trenutno je u katastrofalnom nizu od sedam uzastopnih poraza. Bilo je tu i nekoliko teških stradanja, ali najviše je zabolio poraz od Ukrajine u dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Do 85. minute Zmajevi su imali vodstvo, a onda su u tri minute dva puta kapitulirali i tako ostali bez još jednog velikog natjecanja.

Savo Milošević brzo je postao bivši, na klupu je sjeo legendarni Sergej Barbarez, ali jedan od najvećih BIH igrača u povijesti iza sebe nema gotovo nikakvog trenerskog iskustva. Da stvar bude gora savez mu je u lipnju dogovorio prijateljske susrete s Engleskom i Italijom, a sada je pred njim izazove Lige A Lige nacija.

BIH je od Engleza izgubila 3:0, od Talijana 1:0, a na startu Lige nacija stradala je kod Nizozemske s 5:2. Ponovno je sve moglo biti drugačije jer je do 88. minute BIH gubila 3:2 i još uvijek je bila u igri za bod, a onda je u sudačkoj nadoknadi doživjela potpunu katastrofu.

Mukama po Zmajeve se ne nazire kraj, a dvije najveće prilike za prekid negativnog niza do kraja godine bit će utakmice s Mađarskom. Prva je na gostovanju i u nju ulaze kao autsajderi, možda i veći nego što po kvaliteti jesu.

Bosna ima talentirane igrače koji individualnom kvalitetom sigurno mogu parirati Mađarima. Važna je stvar što je Edin Džeko i dalje voljan igrati za reprezentaciju, a protiv Nizozemske je u 135. nastupu zabio svoj 66. pogodak. Njegov legitimni nasljednik Ermedin Demirović ostvario je transfer iz Augsburga u Stuttgart s kojim će igrati Ligu prvaka.

26-godišnji napadač prava je napast za obrane u Bundesligi, ali protiv Nizozemaca je zabio tek svoj drugi gol u 27. nastupu za reprezentaciju. Od njega se očekuje puno više, a Mađarska je idealna prilika da napravi željeni iskorak.

Barbarez forsira formaciju s petoricom u zadnjoj liniji, a određena žrtva je Amar Dedić koji umjesto da igra na prirodnoj poziciji desnog beka, krpa lijevu stranu. U početnih 11 protiv Nizozemske bili su bivši Hajdukovac Nikola Katić i bivši igrač Osijeka Adrian Leon Barišić. Rijekin Stjepan Radeljić i danas će priliku vjerojatno čekati s klupe.

Mjesto, vrijeme, sudac

Budimpešta, Puskás Aréna, 20:45

Sudac: Marco Guida (Italija)

Prošli dvoboj

Mađarska i BIH do sad su igrale četiri puta, posljednji put u rujnu 2007. godine. Mađari su tada slavili s 1:0, a u međusobnim susretima imaju dvije pobjede i dva remija.

Prognoza

Vrijeme je da BIH napokon nekoga iznenadi. test

FOTO: EPA/MAURICE VAN STEEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!