Automoto

Aston Martin dovodi Red Bullovu zvijezdu i kreatora najdominantnijeg bolida u povijesti

HINA, Mihaela Bradovski • utorak, 10.09.2024.
Aston Martin dovodi Red Bullovu zvijezdu i kreatora najdominantnijeg bolida u povijesti
Foto: EPA

Dizajnerska zvijezda Formule 1 Adrian Newey pridružit će se Aston Martinu od 1. ožujka iduće godine kao upravljački tehnički partner te će također postati dioničar u timu sa sjedištem u Silverstoneu.

Bolidi koje je dizajnirao Britanac osvojili su 25 naslova vozačkih i konstruktorskih prvenstava za Williams, McLaren i Red Bull. Njegov Red Bull iz 2023. bio je najdominantniji automobil u povijesti sporta s 21 pobjedom u 22 utrke.

Newey (65), rekao je u svibnju da napušta prvaka Red Bull u potrazi za novim izazovima. Neweya su također tražili rivalski timovi, uključujući konkurente za naslov Ferrari i McLaren. Nisu dani detalji o njegovoj plaći ili udjelu, ali medijska izvješća su pokazala da će Neweyju biti plaćeno oko 20 milijuna funti (26.17 milijuna dolara) godišnje.

U vlasništvu Kanađanina Lawrencea Strolla, tim Aston Martina ima 43-godišnjeg dvostrukog svjetskog prvaka Fernanda Alonsa i Strollovog sina Lancea kao svoje vozače i ima ambiciozan plan da dođe do vrha.

"Oduševljen sam što se pridružujem timu Formule 1 Aston Martin Aramco", rekao je Newey u izjavi. "Bio sam jako inspiriran i impresioniran strašću i predanošću koju Lawrence unosi u sve čime se bavi. Lawrence je odlučan stvoriti svjetski najbolji tim. On je jedini većinski vlasnik tima koji je aktivno uključen u sport. Imaju sve ključne dijelove infrastrukture potrebne da Aston Martin postane tim koji osvaja svjetsko prvenstvo i jako se veselim pomoći u postizanju tog cilja."

Stroll stariji potrošio je mnogo na tim, proširivši tvornicu u novi kampus i dovodeći vrhunske talente iz konkurencije. Bivši šef Mercedesovog motora Andy Cowell najavljen je u srpnju kao novi glavni izvršni direktor, zamijenivši bivšeg šefa McLarena Martina Whitmarsha. Aston je također angažirao bivšeg tehničkog direktora Ferrarija Enrica Cardilea.

Aston Martin, trenutno peti na ljestvici, započinje novo ekskluzivno partnerstvo s Hondom, Red Bullovim trenutačnim dobavljačima motora, od 2026. godine.

Sezona 2025. trebala bi započeti 16. ožujka Velikom nagradom Australije u Melbourneu i posljednje je prvenstvo prije nego što ovaj sport uđe u novu motornu eru i značajnu izmjenu pravila 2026. godine. test

FOTO: EPA/SEM VAN DER WAL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!