Nogomet

Amerikanci odabrali izbornika koji će ih voditi na Svjetskom prvenstvu 2026.

HINA, Mario Borko • srijeda, 11.09.2024.
Amerikanci odabrali izbornika koji će ih voditi na Svjetskom prvenstvu 2026.
Foto: EPA

Bivši trener Chelseaja, Tottenhama i PSG-a Mauricio Pochettino imenovan je novim izbornikom američke nogometne reprezentacije, objavio je u utorak US Soccer...

Ono o čemu se već dugo pričalo i špekuliralo, napokon je dobilo svoju službenu potvrdu. Mauricio Pochettino novi je izbornik nogometne reprezentacije SAD-a i predvodit će projekt Svjetskog prvenstva 2026. na kojem su Amerikanci jedni od domaćina.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Pochettino, koji je u svibnju napustio klupu Chelsea nakon jedne sezone, preuzet će američku nogometnu reprezentaciju uoči Svjetskog prvenstva 2026., koje će zajednički organizirati Meksiko, Kanada i Sjedinjene Države.

Argentinac je rekao da njegova odluka da se pridruži američkom nogometu nije bila samo zbog nogometa, već i zbog puta na kojem je reprezentacija, a on jednostavno nije mogao propustiti takvu priliku:

"Energija, strast i glad da ovdje postignem nešto doista povijesno - to su stvari koje su me inspirirale. Vidim skupinu igrača punih talenta i potencijala, a zajedno ćemo izgraditi nešto posebno na što će cijela nacija biti ponosna."

Sportski direktor američkog nogometa Matt Crocker rekao je da je Pochettino "serijski pobjednik s dubokom strašću za razvojem igrača":

"Njegova iskustva govore sama za sebe i uvjeren sam da je on pravi izbor za iskorištavanje golemog potencijala unutar naše talentirane momčadi. Oduševljeni smo što imamo Mauricija u društvu dok krećemo na ovo uzbudljivo putovanje za postizanje uspjeha na globalnoj sceni."

SAD je bez stalnog izbornika od ponižavajućeg ranog ispadanja s Copa Americe na domaćem terenu u srpnju što je dovelo do otkaza Greggu Berhalteru nakon njegovog drugog mandata na mjestu izbornika.

Berhalter je prvi put je imenovan 2018. i odveo je Amerikance do nokaut faze Svjetskog prvenstva 2022., ali samo nekoliko tjedana kasnije našao se upleten u žestoku javnu svađu s jednim od najblistavijih talenata momčadi u usponu, Giovannijem Reynom.

Potraga Američkog nogometnog saveza za novim izbornikom kada je Berhalterov ugovor istekao krajem 2022. uključivala je imena kao što je kanadski trener Jesse Marsch, ali su na kraju ponovno angažirali Berhaltera u lipnju prošle godine uz punu podršku igrača. Međutim, to se pokazalo neuspješnim jer su SAD zaustavljene u grupnoj fazi Copa Americe.

Pochettino će preuzeti dužnost nakon što je Mikey Varas, koji je imenovan privremenim izbornikom, vodio prijateljske utakmice protiv Kanade prošle subote i Novog Zelanda u utorak.

SAD će sljedeće prijateljske utakmice igrati protiv Paname 12. listopada i Meksika tri dana kasnije. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!