Ostali sportovi

Projekt za vraćanje hrvatske odbojke u svjetski vrh, osniva se CRO Team

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 12.09.2024.
Projekt za vraćanje hrvatske odbojke u svjetski vrh, osniva se CRO Team

Hrvatski odbojkaški savez predstavio je inovativni projekt koji udara nove temelje u razvoju mladih talenata u sportu – CRO team. Po uzoru na najnaprednije europske odbojkaške sisteme poput Italije, Turske i Nizozemske, ovaj projekt prvi je takve vrste u Hrvatskoj i predstavlja veliki iskorak u radu s mladim sportašima.

CRO team je jedinstveni program namijenjen razvoju najperspektivnijih mladih odbojkašica u dobi U-16, čiji je cilj okupiti najbolje igračice na jednom mjestu gdje će uz vrhunske uvjete trenirati, školovati se i razvijati svoje vještine. Projekt je nastao iz potrebe za sustavnim radom s mladim sportašima, nakon što su hrvatske U-17 i U-19 ženske reprezentacije postigle zapažene uspjehe na međunarodnoj sceni – treće mjesto na Europskom prvenstvu i peto na Svjetskom prvenstvu.

"Zahvaljujem Hrvatskom olimpijskom odboru koji je od početka prepoznao ovu ideju koja je začeta s Antom Bakovićem, našim pokojnim predsjednikom. Nije bilo lako ni ono što je rekla i izbornica, nagovoriti roditelje i objasniti im da im djeca odu od kuće s 14 godina, a isto tako nije bilo lako ni klubovima kojima smo uzeli najbolje igračice iz sustava. Mislim da je ovo apsolutna win win situacija za sve, pogotovo što će završnice državnih prvenstava i regionalnih natjecanja te djevojke igrati za klubove. Siguran sam da uz ovu priču CRO team kroz četiri do šest godina Hrvatska odbojka će imati seniorsku medalju" istaknuo je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić dok je direktorica HOS-a Valentina Bifflin dodala: "U principu ovo što danas vidimo ovdje i što predstavljamo - CRO team nije nešto novo. To je praksa koja se u svijetu pojavila jako davno i velike odbojkaške nacije poput Poljske, Italije i Turske već odavno imaju ovakve programe. Poanta je okupiti najperspektivnije mlade igrače na jednom mjestu i pružiti im vrhunske uvjete za rad u kontinuiranom razdoblju od čitave godine, a ne samo onih tri mjeseca koliko traju reprezentativne akcije već im isti takav program omogućiti kroz 12 mjeseci, sustavno kroz jedan olimpijski ciklus od četiri godine!"

Ono što CRO team čini posebnim jest njegova sveobuhvatnost. Osim sportskog razvoja, program se usmjerava na dualnu karijeru mladih sportašica, osiguravajući im i kvalitetno obrazovanje. U suradnji s Privatnom ekonomskom i sportskom gimnazijom, pokrenut je poseban razred za odbojkašice, a Hrvatski odbojkaški savez pokriva sve troškove obrazovanja, smještaja, prehrane i treninga.

Na čelu stručnog stožera nalazi se renomirani tim, uključujući izbornicu Svetlanu Ilić, pomoćnu trenericu Mariju Anzulović te kondicijskog trenera Peru Kuterovca. Kroz natjecateljsku sezonu 2024/25 CRO team će se natjecati u Prvoj hrvatskoj ligi, a kasnije i u Superligi, kao i u prestižnoj MEVZA ligi.

"Mislim da potencijal koji smo odabrali, ako bude živio u skladu s onim kako bi trebao jedan sportaš živjeti u skladu s onim što zakoni sporta zahtijevaju imamo velike šanse za budućnost. To je ono u što ja vjerujem, to je ono što ja vidim u ovom trenutku. Ono što me najviše od svega raduje je da imamo sportašice koje su zaista u ovom momentu oduševljene i čine sve kako bi uspjele u ovom projektu sebe pronaći kao sportaši i dokazati se. Vidim da je potpora roditelja zaista velika, vidim da komuniciramo zaista na dobrom nivou i svi se trudimo. Ne volim ja pretjerane euforije na početku one ne završe dobrim, ali svakako jedan veliki optimizam nosit će nas i trebat će nam i dobra energija za ovaj naredni period koji će nam donijeti neke rezultate" istaknula je Svetlana Ilić, izbornica CRO teama.

Cilj CRO teama je stvoriti temelj za buduće sportske uspjehe hrvatske odbojke, pružajući mladim sportašicama optimalne uvjete za razvoj. Nakon završetka programa, igračice će se moći vratiti svojim matičnim klubovima, što će dodatno podići razinu kvalitete domaće lige, a onima koji žele nastaviti karijeru u inozemstvu, osigurat će se potrebna potpora.

Projekt je prepoznat i podržan od strane Međunarodne odbojkaške federacije (FIVB), kao i Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, što dodatno potvrđuje njegovu važnost za budućnost hrvatske odbojke. Financijska sredstva osigurat će se putem partnerstava i programa Hrvatskog olimpijskog odbora.

"Hrvatski olimpijski odbor je od samog početaka uključen u ovaj projekt.. Danas svjedočimo tome da je to jadan projekt koji je logički slijed onoga što HOO radi, tj. prati kroz razvojne programe mlade sportašice i sportaše i na ovaj način nastojimo samo staviti još jednu dodanu vrijednost svemu tome što bi značilo briga i skrb o sportašicama i sportašima koji su u deficitu. I drugi sportovi, recimo nogomet, ima takav sličan projekt napravljen na njihov način, ali uglavnom je to slično. Mi smo zapravo zbog svog demografskog stanja dužni brinuti se o svim mladima i pokušati ih zadržati što više u sportu, posebno one koji su uključeni u sport, a one koji nisu, na ovaj ih način pokušati što više privući", istaknuo je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač dok je direktor Ureda za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojne programe Hrvatskog olimpijskog odbora Neven Šavora dodao: "Nadam se da će ovaj projekt uspjeti i to je velika stvar za Hrvatski olimpijski odbor, a mi smo kao krovna kuća hrvatskog sporta u ovom projektu značajno pomogli. Prvi puta kad je predsjednik Žanić došao s tom idejom kod mene odmah smo se uključili i pripomogli, a i za druge sportove smo tu na raspolaganju, ako bude potrebe. Smatram da je ovo hvale vrijedan projekt Hrvatskog odbojkaškog saveza."

Ovaj projekt ne samo da predstavlja ulaganje u mlade sportske talente, već i u budućnost hrvatskog sporta općenito. CRO team je nova platforma za razvoj sporta i primjer za sustavan rad koji može donijeti dugoročne rezultate i postaviti temelje za nove uspjehe hrvatske odbojke. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!