Ostali sportovi

Lena Stojković u Parizu osvojila 100. splitsko olimpijsko odličje

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 13.09.2024.
Lena Stojković u Parizu osvojila 100. splitsko olimpijsko odličje
Foto: Zvonimir Kuhtić/HINA

Brončana olimpijska medalja članice Taekwondo kluba Marjan Lene Stojković u Parizu bila je ukupno okrugla 100. splitska olimpijska medalja u povijesti.

Podatak koji toliko puno govori o snazi splitskog sporta kroz povijest, a pogled na sportaše koji su ušli u sportsku besmrtnost prije Lene Stojković ledi krv u žilama.

Od prvih odličja davne 1948. u Londonu i čuvene nogometne generacije Frane Matošića, Bernarda Vukasa i Bože Brokete preko Vladimira Beare 1952., Đurđice Bjedov i Petra Skansija 1968., Ratka Rudića 1980. godine pa sve do novije hrvatske povijesti i sportskih veličina Tonija Kukoča, Dina Rađe, Gorana Ivaniševića, Petra Metličića, Ivana Balića ili Blanke Vlašić.

Svoje mjesto među takvim velikanima zapisanim u vječnost našlo je čak četvero sportaša splitskog Taekwondo kluba Marjan koji imaju nevjerojatnu konstantu. U samo 24 godine postojanja klub je stigao već do četiri olimpijska odličja na posljednje četiri olimpijske igre, a osvojili su ih četiri različita sportaša, Lucija Zaninović, Matea Jelić, Toni Kanaet i Lena Stojković. Upravo je Lena Stojković u Parizu upisala svoju 10. veliku medalju za Marjan, a 100. veliku za grad pod Marjanom.

Podatak je to koji bi možda prošao ispod radara da Josip Reić, brončani olimpijac iz Moskve s veslačkim legendama Mrduljašom i Celentom, nije objavio na facebooku da je Barbarina medalja 99. splitska medalja, 12. sport koji je u Split donio odličje te da je Barbara 79. sportašica kojoj je to pošlo za rukom. Bio je to signal glavnom tajniku Taekwondo kluba Marjan Sandru Deaku da prije vaterpolista od Splićana nastupaju još jedino Lena Stojković i Ivan Šapina i da netko od Marjanovaca može imati privilegiju za taj mali jubilej.

Zanimljive brojke, ogromni sportaši, njih sad već preko 80 koji su upisani u besmrtnost i Pariz koji je arhiviran.

Pred Marjanom je krenula nova olimpijada, novi ciklus koji će biti okrunjen u Los Angelesu Igrama 34. olimpijade, a treneri i sportaši ovog rasadnika sportskih talenata već su krenuli s radom i iznimno jakim mladim snagama koje u LA-u mogu ispisati nove stranice splitske i hrvatske povijesti. Naime, taekwondo trenutno ima šest olimpijskih medalja od hrvatske samostalnosti, a veslanje osam dok u gradu Splitu veliki Gusar u svojoj 110 godina dugoj povijesti ima pet olimpijskih odličja, a slijedi ga Marjan koji je dosad skupio četiri olimpijske medalje. Jako malo nedostaje članovima taekwondo kluba Marjan kako bi se izjednačili s rekorderima hrvatskog i splitskog sporta ili ih čak i preskočili stoga vrijedi zasukati rukave i zatvoriti se u dvoranu sljedeće četiri godine kako bi šetnica na zapadnoj obali dobila neko novo ime za vječnost. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!