Vodeni sportovi

Neovisno izvješće potvrdilo da WADA nije favorizirala kineske plivače

HINA, Mihaela Bradovski • petak, 13.09.2024.
Neovisno izvješće potvrdilo da WADA nije favorizirala kineske plivače
Foto: EPA

Svjetska antidopinška agencija (WADA) postupila je ispravno i nije pokazala favoriziranje Kine u slučaju 23 kineska plivača kojima je dopušteno natjecanje nakon što su bili pozitivni na zabranjenu tvar, stoji u konačnom izvješću neovisnog istražitelja, bivšeg švicarskog tužitelja Erica Cottiera.

"WADA je svoj posao obavljala autonomno, neovisno i profesionalno, nema dokaza za suprotno," zaključio je autor izvješća Eric Cottier.

Međutim, utvrdio je da se WADA-ina antidopinška pravila i administrativni procesi mogu ojačati, što je i sama agencija priznala.

Nalazi neovisnog švicarskog istražitelja u skladu su s njegovim privremenim nalazima objavljenim početkom srpnja. U to vrijeme, šef Američke antidopinške agencije Travis Tygart, koji je bio otvoreni kritičar WADA-ina načina na koji je riješila "kineski slučaj", rekao je da izvješće "samo potvrđuje našu zabrinutost".

Cottier je također u konačnom izvješću primijetio da Kineska antidopinška agencija (Kinada) nije slijedila neka antidopinška pravila, ali je dodao da "to ne mijenja ishod slučajeva i prihvaćanje hipoteze o infekciji".

Završno izvješće neovisnog istražitelja pozdravio je izvršni direktor WADA-e Olivier Niggli.

"WADA i drugi svakako moraju naučiti iz ove stvari," rekao je u izjavi, obećavši da će slijediti preporuke za jačanje globalnog antidopinškog sustava za sportaše.

To uključuje poboljšanje WADA-inih internih smjernica za rješavanje slučajeva dopinga, poboljšanje komunikacije o sumnjivim slučajevima s nacionalnim agencijama za borbu protiv dopinga i sportašima te optimiziranje baze podataka pod nazivom Adams za upozorenje službenika kada, na primjer, dođe do kašnjenja u analizi testova.

U travnju su New York Times i njemački ARD izvijestili da su kineski plivači na domaćem natjecanju krajem 2020. i početkom 2021. bili pozitivni na zabranjeni lijek za srce trimetazidin (TMZ). Kineska antidopinška tijela utvrdila su da su slučajno progutali tvar iz pokvarene hrane u svom hotelu, pa protiv njih nisu poduzete nikakve mjere.

Svjetska antidopinška agencija prihvatila je argument kineskih vlasti i nije sankcionirala plivače, od kojih je 11 odabrano za natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta.

U odvojenom priopćenju, WADA je rekla da je sedam nacionalnih antidopinških organizacija stavila na "popis za praćenje" i dala im još četiri mjeseca "da isprave otvoreno nepoštivanje" novog antidopinškog kodeksa.

To su Namibija, Pakistan, Panama, Samoa, Senegal, Uganda i Urugvaj. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!