Ostali sportovi

Tri bronce za hrvatski džudo na Grand Prixu u Zagrebu!

HINA, Petar Jenjić • subota, 14.09.2024.
Tri bronce za hrvatski džudo na Grand Prixu u Zagrebu!

Dvije hrvatske džudašice, Iva Oberan i Lara Cvjetko, te hrvatski džudaš Robert Klačar, osvojili su brončane medalje drugog dana Grand Prixa koji se održava u Zagrebu...

Hrvatski predstavnici osvojili su tri brončane medalje drugog dana natjecanja IJF Grand Prix džudaškog turnira u Zagrebu. Do odličja su stigli: Iva Oberan u kategoriji do 63 kilograma, Lara Cvjetko u kategoriji do 70kg te Robert Klačar u kategoriji do 73kg.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Oberan je u borbi za broncu svladala Izraelku Inbal Shemesh nakon što je Shemesh dobila treću opomenu.

"Ja se oduvijek volim boriti doma, odnosno u Hrvatskoj, uvijek mi publika da dodatni vjetar u leđa i motiv. Grand Prix Zagreb je bila jedna medalja koja mi je stvarno falila, dva puta sam bila sedma i evo mogu reći da mi je ovo najdraža medalja do sada. Pred domaćom publikom ne može se ništa mjeriti, stvarno sam presretna. Drago mi je da sam u novi olimpijski ciklus krenula s medaljom, vidjet ćemo što bude dalje, cijela godina je stvarno bila naporna i duga. Imala sam dobre rezultate, no, nažalost nisam uspjela otići u Pariz, ali uspjela sam se dobro odmoriti", kazala je 24-godišnja Oberan koja je ranije tijekom dana pobijedila je Mađaricu Brigittu Vargu i Francuskinju Gaetane Deberdt, dok je u polufinalu izgubila protiv Japanke Kirari Yamaguchi.

Robert Klačar jedini je muški predstavnik koji je osvojio medalju, a to mu je pošlo za rukom u borbi za broncu protiv Gruzijca Bachana Bolikvadzea.

"Kakvi mogu biti dojmovi? Preponosan, moja prva Grand Prix medalja Mislim da sam u Zagrebu imao i prvu Grand Prix pobjedu, nisam siguran, ali uglavnom presretan. Medalja na Grand Prixu, izuzetno težak turnir, presretan sam", kazao je Klačar.

"Ova je medalja baš velika iz razloga što je pauza bila zaista velika, četiri mjeseca. Bila je i velika pauza bez treninga, šest tjedana, mi smo u stvari ova dva mjeseca radili samo fizičku pripremu. U tom periodu imala je samo tri treninga sparringa onda znate što to znači. Rekao sam joj da ide bez očekivanja, ali da idemo iz punog treninga i da nam je ovo priprema za iduću sezonu. Ovo što je pokazala je vrhunski", izjavio je glavni trener muških reprezentacija Mateo Semiz.

Izuzetno snažna kategorija do 73kg brojala je sveukupno 35 natjecatelja, a Klačar je u kvalifikacijskim borbama upisao tri pobjede i poraz. Bolji je bio od Brazilca Michaela Marcelina, Španjolca Antona Šuhalijeva i Poljaka Wiktora Mrowczynskija. U četvrtfinalu je poražen protiv Azerbajdžanca Ibrahima Alijeva.

"Dojmovi su sjajni, Robi je napravio stvarno ogroman iskorak u kvaliteti. Nakon dugog perioda ozljeda, operacije ramena, promjene kategorije, ostao je uporan, trenirali smo jako. Prošli ciklus bio je cilj da se dignemo za jednu stepenicu, to smo uspjeli, sada je bio cilj da se dignemo na još jednu, da pokažemo da je konkurentan na najvišoj razini, na IJF tour-u. To je danas stvarno pokazao, bio je odličan cijeli dan, posebno mi je drago zbog njega da je stvarno toliko godina muke, ovako dolazi na naplatu", dodao je izbornik muške reprezentacije Dean Ilić.

Lara Cvjetko, 23-godišnja Zagrepčanka s adresom u Solinu, treću godinu zaredom borila se u finalnom bloku, ovog puta u borbi za brončanu medalju, za razliku od prošle godine kada je slavila u finalu protiv Barbare Matić.

U borbi za broncu susrela se protiv Brazilke Kaillany Cardoso, dobro je počela s prvim waza-arijem sa svojom uchi-matom. U međuvremenu, podijeljena su i po dvije opomene, što je obje džudašice stavilo pod pritisak. Sa 32 sekunde do kraja, Lara Cvjetko je na kraju uspjela postići i drugi waza-ari za pobjedu.

"Sada sam sretna, bila sam dosta nervozna prije ove borbe, naravno htjela sam ući u finale, mislim da sam i mogla i trebala. Jedna velika greška u polufinalu me koštala, mislim da sam bila bolja protivnica, ali napravila sam grešku koju mi je trener govorio da ne napravim, a ja sam ju napravila u prvih pet sekundi borbe i pala na ippon, tako da ću to popraviti u budućnosti", rekla je Cvjetko.

Kao prva nositeljica turnira kategorije do 70kg u prvom kolu bila je slobodna, a u preliminarnom djelu natjecanja savladala je Francuskinju Lucie Jarrot i Slovenku Kaju Schuster, dok je poražena u polufinalu protiv Izraelke Maye Kogan. U istoj kategoriji Anđela Violić završila je dan na sedmom mjestu. test

FOTO - Gabi Juan, EJU

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!