Ostali sportovi

Filip Blažičko pobjednik tradicionalnog Goinfo Zagreb Opena

Sportnet, Mihaela Bradovski • nedjelja, 15.09.2024.
Filip Blažičko pobjednik tradicionalnog Goinfo Zagreb Opena

Zagrebački Snooker klub Nugget od 2017. godine okuplja ponajbolje igrače snookera iz regije. Tijekom nekoliko posljednjih izdanja, naglasak je stavljen na mlade igrače do 21 godine i najmanje jedna pozivnica za nastup na turniru redovito završi u njihovim rukama.

Da organizatori itekako dobro znaju što i kako s pozivnicama potvrđuje i činjenica da su posljednja dva pobjednika upravo iz te kategorije – 2022. godine pobijedio je Nedim Ramić iz Bosne i Hercegovine, a prošle godine slavio je Tadija Matijašević iz Srbije.

Obojica su se našla u ždrijebu i na ovogodišnjem izdanju, a najveću konkurenciju, barem na papiru, predstavljali su im domaći igrači Tin Venos i Filip Bermanec, bosanskohercegovački reprezentativac Eldar Karamehmedović te mladi Beograđanin Dimitrije Stefanović.

Iako objektivno nisu konkurirali za sami vrh, svakako treba istaknuti da su po prvi put na turniru nastupili i igrači iz Sjeverne Makedonije, njih šestorica, među kojima i dva vrlo mlada igrača, braća Marko i Teodor Veličkovski, kojima je i ovaj nastup, unatoč izostanku nekog značajnijeg rezultata, sigurno pomogao u igračkom sazrijevanju.

Grupna faza natjecanja prošla je bez iznenađenja i svi nositelji su svojom igrom opravdali taj status te su se bez prevelike drame plasirali u eliminacijsku fazu natjecanja. U osmini finala najveće iznenađenje bio je dosta uvjerljivi poraz ponajboljeg hrvatskog igrača, Filipa Bermanca, kojeg je uz vrlo dobru igru rezultatom 3:1 pobijedio predstavnik kluba domaćina, Filip Blažičko.

Četvrtfinalni mečevi su redom ponudili veliku neizvjesnost, o čemu svjedoči i to da su svi odlučeni tek u odlučujućem frameu. Tin Venos je dugo lomio otpor debitanta Dimitrija Stefanovića i to mu je pošlo za rukom tek u decideru, kojeg je dobio vrlo uvjerljivo. Filip Blažičko se također dugo mučio protiv Haruna Šehića i nešto smirenijim pristupom je uspio preokrenuti protivnikovu prednost od 2:1 te slaviti u relativno jednostranoj završnici.

Dva meča od kojih se najviše očekivalo su u potpunosti opravdala zahtjeve publike željne dobrih kombinacija i dramatičnih situacija. Najprije su Tadija Matijašević i Nedim Ramić priredili pravu turnirsku poslasticu u kojoj je pobjednik iz 2022. godine Ramić poveo s 2:0, iskoristivši dosta nervozan početak svog protivnika. No, branitelj naslova se nije namjeravao tek tako predati te je konsolidirao svoju igru i najprije izjednačio rezultat, da bi potom u decideru o pobjedniku odlučivala posljednja, crna kugla. U rijetko viđenom trileru, nakon što su i jedan i drugi igrač promašili nekoliko izglednih prilika za finalni ubačaj, mirniji je bio igrač iz Bugojna te je time ostao u igri za osvajanje još jedne titule najboljeg.

Vrlo sličan meč gore opisanom odigrali su i hrvatski reprezentativac Imran Ayaz i Eldar Karamehmedović. Ayaz je od početka svom protivniku dao do znanja da će biti tvrd orah te je smireno gradio svoju igru i uz malo sportske sreće te nešto slabiji start svog oponenta stigao na frame do pomalo neočekivanog plasmana u polufinale. Tada se budi i Karamehmedović te osvaja treći frame i sa sve većim samopouzdanjem ulazi u nastavak susreta. No, niti Ayaz ne popušta i nakon što je ubacio kuglu kojom je suparnika doveo u snooker zaostatka, sve što mu je trebalo je bilo izbjeći foul udarce kojima bi Karamehmedovića vratio u život. Na njegovu žalost, dogodilo se upravo to, budući da iz jednog, ne pretjerano zahtjevnog snookera, nije uspio izaći čak sedam puta zaredom te je na neki način upravo u tom momentu susret bio prelomljen. Prošlogodišnji finalist je izjednačio i u decideru više nije napravio korak natrag te se kao četvrti plasirao u polufinale.

Ždrijeb je bio takav da je jedno polufinale bilo hrvatski, a drugo bosanskohercegovački dvoboj. U onom hrvatskom, Blažičko je još jednom zagospodario stolom od početka i svom favoriziranom protivniku Venosu nije dopuštao da se razmaše te je relativno mirno priveo susret kraju te se s 3:1 plasirao u veliko finale.

U BiH dvoboju, Ramić je u velikoj mjeri preslikao svoj četvrtfinalni meč. Najprije je poveo s 2:0 da bi potom Karamehmedović uz nekoliko vrsnih kombinacija i serija ubačaja izjednačio na 2:2 te je o drugom finalistu morao odlučivati decider. U njemu je, na iznenađenje mnogih, veću koncentraciju i umješnost pokazao Ramić te se plasirao u svoje drugo finale na Openu, u kojeg je ušao kao izraziti favorit.

No, Blažičko je, kao i u svojim prethodnim mečevima protiv Bermanca i Venosa, već od prve kugle odlučio pokazati da je spreman dati sve od sebe ne bi li još jednom favoritu pomrsio račune. Već u prvom frameu finala, kojeg je sudio makedonski sudac Lazar Lazarevski, započela je serija njegovih dalekometnih ubačaja, što je u dobroj mjeri demoraliziralo Ramića, koji je usto djelovao i pomalo ispražnjeno nakon dvije dramatične pobjede protiv iznimno jakih protivnika u prethodna dva kola. Sve to rezultiralo je time da je jedini susret na turniru koji se igrao u formatu 'bolji iz sedam odigranih frameova' trajao puno kraće od svih mečeva četvrtfinala i polufinala te je hrvatski igrač pobijedio s maksimalnih 4:0, ostvarivši time svoj dosad najveći uspjeh u pojedinačnoj konkurenciji.

Turnir je zaključen ceremonijom dodjele trofeja i prigodnih nagrada, a sve igrače do kraja kalendarske godine očekuju obaveze u njihovim domaćim prvenstvima. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!