Nogomet

Dinamo se rado sjeća 1963. godine, posljednja iskustva s Bayernom nisu bila ugodna

Mihaela Bradovski • utorak, 17.09.2024.
Dinamo se rado sjeća 1963. godine, posljednja iskustva s Bayernom nisu bila ugodna
Foto: FaH

U novijoj prošlosti Dinamo je dva puta igrao s Bayernom i oba puta je izgubio, ali momčad koja je igrala finale Kupa velesajamskih gradova, na svom putu pomela je Bavarce...

Navijači Dinama pamte dva susreta s Bayernom, a u puno ljepšem sjećanju je onaj iz 1963. godine. Dinamo je tada igrao finale Kupa velesajamskih gradova, a na putu do tog uspjeha stajao mu je i Bayern. Drugi put kada su Dinamo i Bayern bili na suprotnim stranama bio je prije deset godina kada je Bayern bio prejak u oba susreta.

Igraj na Bayern - Dinamo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Vratimo se u davnu prošlost.

Dinamo je u sezoni 1962/1963 pokazao kako je snažna momčad sposobna nositi se s velikanima te je stigao do svog prvog velikog finala. Te godine nije uspio uzeti trofej, ali uspjet će četiri godine kasnije.

Prije Bayerna na putu su mu stajali Porto i Union Royale St. Gilloise, a upravo protiv Belgijaca Modri su opasno visjeli. Prvu utakmicu su dobili na Maksimiru s 2:1, drugu su izgubili u Belgiji s 1:0 i igrala se majstorica u Linzu. Sredinom prvog dijela Belgijci su vodili s 2:0, ali uz dva gola Zdenka Kobešćaka i jedan Ilijasa Pašića, Modri su prošli dalje.

Prva utakmica u Münchenu donijela je senzacionalan nastup Dinama koji je s 4:1 slavio uz dva gola Slavena Zambate te po jedan Dražana Jerkovića i Kobešćaka. U uzvratu na Maksimiru pogodaka nije bilo i Dinamo je prošao u polufinale. Tamo je sredio Ferencvaros, ali u finalu je kobna bila Valencia.

52 godine kasnije Dinamo i Bayern ponovno su spojeni, ovaj put bio je drugačiji ishod, ali i drugačiji odnos snaga. U modernom nogometu novac igra glavnu ulogu i tu Dinamo i Bayern ne mogu stati u istu rečenicu, vidjelo se to i u ta dva susreta u skupini Lige prvaka.

Već drugo kolo u skupini Dinamu je donijelo gostovanje kod Bayerna i težak poraz 5:0. Otputovali su u München puni nade nakon što su na startu šokirali i svladali Arsenal na Maksimiru, ali uslijedilo je prizemljenje.

Već u 28. minuti na semaforu je stajalo 4:0, dva puta je Kocha svladao Lewandowski, a po jednom Douglas Costa i Götze. U 55. minuti Lewandowski je kompletirao hat-trick i Bayern je osigurao visoku pobjedu.

Iz te momčadi Dinama, za nastup u današnjem susretu konkuriraju Marko Rog, Arijan Ademi i Marko Pjaca, a kod Bavaraca tu su još Manuel Neuer, Thomas Müller, Joshua Kimmich, Kingsley Coman.

U Zagrebu je bilo ravnopravnije iako je Bayern i ovdje slavio bez većih problema. Upisao je pobjedu 2:0 golovima Lewandowskog, a još je Müller promašio kazneni udarac.

Bio je to posljednji susret u skupini i tu se Dinamo oprostio od Europe. U biti oprostio se i prije posljednjeg kola porazom od Arsenala u Londonu s 3:0.

Posljednja sjećanja na dvoboje s Bayernom nisu ugodna, razlika u kvaliteti bila je osjetna, a isto tako je i danas. No Dinamu nitko ne može zabraniti da sanja iznenađenje i dobar rezultat. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!