Automoto

Autoslalom na zagorskoj strani Sljemena: Novi trijumf pulskih automobilista

Miroslav Krpan • petak, 27.09.2024.
Autoslalom na zagorskoj strani Sljemena: Novi trijumf pulskih automobilista
Foto: Miroslav Krpan

Ekipa Autokluba Pula-Rovinj novom pobjedom je još bliže ekipnom naslovu prvaka, uz pojedinačni uspjeh u tri klase i konkurenciji vozačica, najbrži na Sljemenu bio je Domagoj Belinić...

Poslije šest natjecanja sezona Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu ušla je u samu završnicu, pa predstoji kroz mjesec dana mokošički vikend autoslaloma s dva bodovna ogleda iz kojih će se iznjedriti novi ili stari prvaci i pobjednici sezone. Vozilo se na dijelu znane brdske staze Zagorje, trkalištu postavljenom u duljni 1.280 metara, sve u okviru tradicijske manifestacije 21. Nagrada AK Delta – 11. Memorijal Mire Nikolić, u organizaciji Autokluba Delta Zagreb, a nastupom 86 vozačica i vozača iz 16 klubova. Uz bodovanje državnog prvenstva vozilo se i za Otvoreno prvenstvo Zagreba, te Kup Hrvatske za povijesne automobile kategorije Točnost.

Najbržim i najtočnijim, bez greške u dvije vožnje, pokazao se Zagrepčanin Domagoj Belinić, vozač AK Pula-Rovinj, koji je Renaultom 5 GTT u prvoj vožnji ostvario i najbolje vrijeme dana 57,427 sekundi uz prosjek 80,2 km/sat i u konačnom poretku ukupnim vremenom 1:55,084 minute stigao do pobjede u generalci.

S punih 3,070 sekundi slabijim rezultatom drugi je bio aktualni državni prvak Goran Sruk (AK Dubrava Zagreb, Renault Clio), dok je neznatno veći zaostatak, tek 226 tisućinki više imao trećeplasirani Nenad Damarija (Autobianchi A112), još jedan pulski vozač. Uz njih trojicu samo je još jedan vozač u pojedinoj vožnji ostvario vrijeme ispod minute i to četvrtoplasirani Marin Leš (Citroen AX). Tako su Belinić, Damarija i Leš pobjedama u svojim klasama donijeli novi, ove sezone treći puta maksimalni broj bodova za svoju ekipu Autokluba Pula-Rovinj, koja je tako učvrstila lidersku poziciju među 32 kluba.

Uspjehu članova AK Pula-Rovinj vrijedi pridodati i pobjedu Ive Damarija u konkurenciji vozačica, ujedno trećeplasirane u svojoj klasi. Petim mjestom ukupnog poretka mladi Matej Radovanović (AK Delta), u Seat Ibizi Cupra, osigurao je pobjedu u konkurenciji čak 25 juniora. Tako su i Iva Damarija i Matej Radovanović učvrstili svoje pozije u ovim posebnim konkurencijama, dok je vodeću poziciju ukupnog poretka za PH, poslije šest natjecanja, učvrstio Nenad Damarija, sada s 32 boda više od Marina Leša i dodatnih sedam od Gorana Sruka.

Petu pobjedu sezone na Sljemenu je ostvario Igor Bogović (AK Dubrava, Peugeot 106) ispred Filipa Šimunovića (AK Delta, Fiat Seicento Spoting) u klasi Serija do 1.280 ccm, dok je Fran Kranjac (AMK Zanatlija Zagreb, Renault Twingo GT) ove sezone jedini pobjednik neke od klasa na svih šest natjecanja, ovog puta u klasi Serija do 1.799 ccm ispred Gian Karla Ciglara (AK Dugo Selo, Citroen Saxo). S razlikom tek s 366 tisućinki sekunde u klasi Serija više od 1.800 ccm do treće pobjede u sezoni je stigao Luka Lekić (AKK DS Racing Prelog, Seat Ibiza 1.8T) ispred iskusnog Marina Petrića (AK Rijeka, Renault Clio). Ukupni pobjednik Nenad Damarija s više od pet sekundi bio je uspješniji od Daria Merlića (AMK Zanatlija, Fiat 127) u klasi Sport do 1.400 ccm, dok Marin Leš nije dozvolio iznenađenje u klasi Sport do 1.600 ccm četvrtom pobjedom sezone, ispred Deana Runtasa (AK Zaprešić, VW Golf I GTI) koji je zaostao čak 6,650 sekundi. Domagoj Belinić pobijedio je Gorana Sruka u klasi Sport više od 1.600 ccm.

Iako je većina vodećih u klasama ili posebnim konkurencijama stekla zavidnu bodovnu prednost, prvake će ipak odlučivati dva zaključna natjecanja u jednom vikendu, kojem je 26. i 27. listopada u Mokošici domaćin Autoklub Ragusa Racing.

Na sljemskoj stazi nastupilo je i pet sudionika Kupa povijesnih automobila kategorije Točnost, a najbolji je rezultat polučio aktualni prvak iz 2023. godine Damir Bedalov (Splitski auto klub, Ford Fiesta XR2) doprinijevši, uz Jakova Jukiča (VW Golf 1.9) i pobjedi matičnog kluba. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!