Nogomet

Jadranski derbi obilježava osmo kolo SuperSport HNL-a, Rijeka i Hajduk potvrđuju dobru formu

Mihaela Bradovski • nedjelja, 29.09.2024.
Jadranski derbi obilježava osmo kolo SuperSport HNL-a, Rijeka i Hajduk potvrđuju dobru formu
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Osmo kolo SuperSport HNL-a donosi prvi ovosezonski Jadranski derbi. Rijeka i Hajduk u posljednje vrijeme podigli su formu te se očekuje vrlo dobar susret u koji i jedni i drugi ulaze s uvjerenjem kako mogu do sva tri boda i vrijedne pobjede...

I Hajduk i Rijeka rano su ove sezone prošli kroz teške trenutke, ali u posljednje vrijeme podigla se i igra i atmosfera i u puno boljem stanju dočekuju Jadranski derbi. Svjesni su u oba tabora važnosti ovog susreta, on ima ogroman značaj ne samo s rezultatske strane nego bi pobjeda dodatno nakrcala momčad samopouzdanjem.

Igraj na Rijeka - Hajduk na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Rijeka je ove sezone već promijenila trenera iako je na vrhu SuperSport HNL-a i u tom trenutku je još uvijek bila u igri u Europi, ali ljudi u klubu odlučili su se riješiti Željka Sopića i momčad predati u ruke njegovom dotadašnjem pomoćniku Radomiru Đaloviću.

Bilo je dosta skepse s obzirom da je mladom stručnjaku ovo prvi posao prvog trenera, a kada je Rijeka doživjela blamažu u Ljubljani i izgubila od Olimpije s 5:0 na oproštaju od Rijeke, mnogi su vidjeli Đalovića na izlaznim vratima. Međutim on je u teškom trenutku uspio podići igrače koji su remizirali s Dinamom pa svladali Goricu, Neretvanac i Šibenik. Sada ga ipak čeka najteži posao u tom razdoblju.

Dinamov strmoglavi pad pomogao je i jednima i drugima. Tako se Rijeka podigla upravo u susretu s Dinamom nakon teškog poraza u Ljubljani, a i Hajduku je Dinamo pomogao da prebrodi vlastite probleme.

Otkaz Nikoli Kaliniću i kasniji njegov istup dobrano je protresao poljudske temelje, ali u konačnici veliki posao napravio je Gennaro Gattuso koji je homogenizirao i podigao momčad, upisao pobjedu na Maksimiru te tako učvrstio svoju poziciju, a na Poljudu kupio mir.

Hajduk je tako sada u seriji od četiri uzastopne pobjede, ponovno ima puno vjere i samopouzdanja, a sada je bitno za vidjeti može li to zadržati u kontinuitetu. I za njega će ovo biti veliki ispit.

Što su rekli

Radomir Đalović, trener Rijeke: "Jadranski derbi je izuzetno važna utakmica za nas, ali i utakmica koja ništa neće riješiti, koja nosi tri boda kao što je nosila i utakmica protiv Šibenika. Maksimalno smo koncentrirani i uz pomoć svojih navijača dat ćemo sve od sebe da, iako je tek osmo kolo, ostanemo na poziciji na kojoj smo sada. Što se tiče pripreme napravit ćemo sve kao i svaku utakmicu, ali s obzirom na predznak derbija, na činjenicu da dijelimo prvo mjesto na ljestvici, da imaju dobrog trenera i iskusne igrače poput Rakitića, Krovinovića, Livaje i Uremovića vjerujem da će to mojim igračima biti dodatni motiv da pred punim tribinama naprave kvalitetan rezultat. Tablica je jedino što se gleda i Hajduk s novim trenerom mi više djeluje kao momčad u odnosu na prošlu i pretprošlu sezonu. Imaju klasne igrače poput Rakitića koji odigrava puno dugih lopti na Livaju, ali pokušat ćemo mu onemogućiti te stvari, da je što manje prostora za njega i ostale igrače Hajduka."

Gennaro Gattuso, trener Hajduka: "Momčad su koja mi se jako sviđa, njihov mentalitet. Ako Hajduk želi pozitivan rezultat mora imati istu glad, želju, volju, energiju kao i Rijeka. Njihovi krilni napadači su najveća opasnost. Na to se moramo pripremiti. Dobro igraju s loptom i bez nje. Igraju dosta visoko, ali se brzo povlače. Sviđa mi se što ekipu nakon Gorice nije obuzela nikakva euforija, dolaze na svaki trening i ponašaju se normalno, s obje noge su na zemlji. Puno je još do kraja prvenstva, idemo mirno dalje i vidjet ćemo gdje ćemo stići. Neću davati nikakve prognoze o osvajanju prvenstva, o tome se može govoriti pet ili šest kola prije kraja, ali ne sad. Mi gradimo svoj mentalitet koji je, naravno, lakše graditi kad se pobjeđuje. Iz utakmice s Goricom me raduje to što oni koji sigurno nisu sretni što ne igraju od prve minute, kad uđu na pola sata ili 15 minuta, ipak daju sve od sebe. To pokazuje da su glavom u utakmici. Znamo trenutno tko smo i gdje smo. Možda nismo najjači u ovoj ligi, ali mogu reći da smo najuporniji jer svakoga možemo izmučiti. Prekosutra igramo protiv Rijeke, koja je u zadnje vrijeme zabila puno golova iz velike daljine, bio bih zadovoljan da taj aspekt njihove igre spriječimo."

Mjesto, vrijeme, sudac

Rijeka, Rujevica, 20:00

Sudac: Ante Čulina

Nedostaju

Rijeka: Kitin (ozljeda)

Hajduk: Sanyang, Moufi, Trajkovski, Žaper (ozljede)

Prošli dvoboj

Prošle sezone Rijeka je bila uspješnija od Hajduka. Splićani su slavili u prvom susretu 1:0 golom Pukštasa, a zatim je Rijeka dva puta slavila s po 1:0 te jednom s 2:1.

Prognoza

Vrlo zanimljiv i neizvjestan dvoboj u kojem je sve otvoreno. Rijeka je domaćin i iz tog razloga ima minimalnu prednost. test

SuperSport HNL

  • Rezultati
  • Ljestvica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

  • Rezultati
  • Ljestvica

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!