Ostali sportovi

Vedran Ćorluka odvezao 209 kilometara na utrci Istria300: 'Za ovo moraš biti malo lud'

Sportnet, Mihaela Bradovski • nedjelja, 29.09.2024.
Vedran Ćorluka odvezao 209 kilometara na utrci Istria300: 'Za ovo moraš biti malo lud'

Još jedan sportsko-rekreativni spektakl je iza nas, a Istria300, najbrže rastući biciklistički događaj u svijetu, ponovno je oduševio strastvene bicikliste. U Poreču je sudjelovalo 3600 ljubitelja biciklizma iz više od 40 zemalja, koji su se zaputili na vožnju kroz veličanstveni istarski krajolik.

Najbrži na ruti od 300 kilometara bio je Alban Lakata iz Austrije s vremenom 8:44:52, dok je u ženskoj konkurenciji pobjedu odnijela Catherine Rossmann iz Njemačke s vremenom 10:14:36.

"Bila je to vrlo izazovna utrka s prekrasnom stazom. Godinama treniram u Poreču i mislio sam da poznajem sve ceste, ali sada ih znam još više", izjavio je Lakata, trostruki svjetski prvak u maratonu.

Istria300 je jedinstvena po tome što sudionici tijekom vožnje mogu birati između tri rute – najkraće od 134 km, srednje od 209 km ili najduže od 300 km. Svi su ovi pothvati zahtjevni, čak i za profesionalne bicikliste, a iznenađujuće je koliko su sudionici motivirani da savladaju duže dionice. "Tijekom vožnje, samo 45 posto sudionika odlučilo se za najkraću rutu, dok je prekrasno vrijeme očito dalo dodatnu snagu mnogima da pokušaju prijeći 209 ili 300 kilometara", rekao je Vladimir Miholjević, direktor utrke.

Među ženama, Rossmann, koja je drugi put zaredom sudjelovala na Istria300, istaknula je: "Prošle godine sam se zaljubila u ovu regiju i bila sam oduševljena organizacijom. Ove godine sam se vratila kako bih pobijedila i drago mi je da sam uspjela!"

Da je Istria300 pravi izazov, svjedoči i izjava Felixa Gottwalda, sedmerostrukog olimpijskog osvajača medalja u nordijskoj kombinaciji: "Prvo moram reći da mi je drago da nikada nisam morao živjeti od biciklizma, jer je to nevjerojatno opasan sport. Ljudi ovdje ne bicikliraju zbog novca ili prestiža, već zbog sebe. Meni je cilj bio ostati zdrav i uživati u putovanju. Ovo je prvi put da sam odvozio 300 kilometara u komadu i sada zaslužujem otići na pizzu i pivo s prijateljima!"

Na ruti od 209 kilometara, najbrži je bio Marko Emeršić iz Slovenije, dok je najkraću rutu od 134 kilometra svladao Austrijanac Gerald Grundner. U ženskoj konkurenciji na tim dionicama, pobjedu su odnijele Astrid Schatmuller (209 km) iz Njemačke i Valerie Rupitsch (134 km) iz Austrije.

Bivši nogometaš, sada pomoćni trener hrvatske nogometne reprezentacije, Vedran Ćorluka, inače istarski zet, također je sudjelovao. Nakon što je savladao 209 kilometara, izjavio je: "Nogomet jest težak na svoj način, ali ovo je nešto ekstremno. Biti osam sati na biciklu, čak i više, za to stvarno moraš biti malo lud!"

Organizatori su, uz podršku Policijske uprave istarske, osigurali sigurno okruženje za sve sudionike na zatvorenim i poluzatvorenim cestama. "Sunce sja, svi su odlično raspoloženi i ostajemo nekoliko dana uživati u najljepšem što Istra nudi. Ovo je najbolji način promoviranja Istre i biciklizma", rekao je Julius Rupitsch, organizator događaja.

"Ovaj događaj ne bi bio moguć bez naših vjernih partnera i sponzora – Valamar Riviere, Heinekena 0.0 te Hrvatske turističke zajednice HEP-a, koji su nas podržali u svakoj fazi organizacije i omogućili da Istria300 nastavi rasti i privlačiti ljubitelje biciklizma iz cijelog svijeta", dodao je Vladimir Miholjević.

Ove godine događaj je premašio sva očekivanja i donio veliku promociju Istri kao biciklističkoj destinaciji. Gotovo 20 tisuća noćenja ostvareno je u Poreču zahvaljujući ovoj manifestaciji. Čak 90 posto sudionika su stranci.

Manifestacija se nastavlja i danas s posljednjim danom Istria300 Expo sajma, dok je jučer, nakon starta odraslih dječja vožnja Istria300 mini uveselila najmlađe sudionike. Organizatori već najavljuju još bogatiji program za iduću godinu, a planira se i proširenje uspješnih inicijativa na druge gradove u Hrvatskoj i inozemstvu. test

FOTO: Sport-IT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!