Ostali sportovi

Šest hrvatskih predstavnika na Svjetskom gimnastičkom kupu u Szombathelyju

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 03.10.2024.
Šest hrvatskih predstavnika na Svjetskom gimnastičkom kupu u Szombathelyju
Foto: Slobodan Kadić/HGS

Točno dva mjeseca nakon završetka gimnastičkih uzbuđenja na Olimpijskim igrama u Parizu nastavlja se Svjetski kup. Szombathely je posljednja postaja u 2024. godini. Hrvatsku gimnastiku u Mađarskoj će predstavljati četiri gimnastičarke (Tijana Korent, Tina Zelčić, Sara Šulekić i Mila Prpić) i dva gimnastičara (Marko Sambolec i Jakov Vlahek)...

Najiskusnija hrvatska gimnastičarka Tijana Korent vodeća je u poretku Svjetskog Challenge kupa na preskoku. 35-godišnja Čakovčanka bila je druga u Kopru, četvrta u Varni te peta u Osijeku. U poretku Korent ima devet bodova više od Slovenke Tjaše Kysselef i Meksikanke Alexe Moreno.

"Nakon Državnog prvenstva morala sam napraviti podulju stanku od gotovo dva i pol mjeseca zbog ozljede koju sam imala, rupture stražnjeg mišića lože i djelomičnog odvajanja tetive stražnje lože od kosti. Provela sam ta dva i pol mjeseca na terapijama, na rehabilitaciji. Ta ozljeda i dalje nije sto posto sanirana tako da sam bez obzira na sve krenula s pripremama za ovo natjecanje. Nadam se da sam se dovoljno dobro spremila da odradim svoje skokove na razini i da se ta ozljeda ne pogorša nakon ovog natjecanja. Puno je prijavljenih za Szombathely, svi oni koji nisu uspjeli otići na Olimpijske igre čekali su ovaj zadnji Svjetski kup u sezoni. Nadam se da će sve proći u najboljem redu."

Članica ZTD-a Hrvatski Sokol Tina Zelčić bila je nadomak plasmana na Olimpijske igre u Parizu, nedostajao joj je samo jedan bod u konačnom poretku na gredi. Zelčić je napravila veliki rezultatski iskorak u tekućoj sezoni, ostvarila je nekoliko zapaženih rezultata u natjecanjima Svjetskog kupa. U poretku Svjetskog Challenge kupa u borbi je za ukupnu pobjedu.

"Nakon par mjeseci pauze od natjecanja ovaj tjedan nas očekuje Svjetski kup u Mađarskoj gdje mogu reći da ganjam prvo mjesto na Svjetskoj rang listi, s obzirom na to da sam trenutno druga na toj listi. Mislim da sam spremna, jedino vučem ozljedu leđa od prošlog dijela sezone i samim time sam provela posljednja tri tjedna kod liječnika reprezentacije, doktora Vrgoča i njegovog tima. Nadam se da neće biti nikakvih većih problema i da ću moći odraditi ovo natjecanje na najvišoj razini. Onda samim time kad se vratim u Zagreb, posvetit ću se rehabilitaciji i probati sanirati tu ozljedu do kraja."

I druga članica ZTD-a Hrvatski Sokol Sara Šulekić može biti zadovoljna dosadašnjim dijelom godine. Vježba na dvovisinskim ručama postala je stabilnija i veliki je poticaj za novi olimpijski ciklus. Šulekić je prije dvije godine bila u finalu u Szombathelyju, tada je završila sedma.

"Kao i uvijek, cilj mi je napraviti svoju vježbu što čišće u kvalifikacijama, a nadam se onda i u finalu i na kraju krajeva skupiti što više bodova za svjetsku rang ljestvicu. Nisam imala problema s ozljedama, forma je tu i svakim danom sve više raste. Veselim se prvom natjecanju nakon odmora."

Mlada Riječanka Mila Prpić tijekom ove sezone skuplja dragocjeno seniorsko iskustvo. Parter je njezina najbolja disciplina, krajem ožujka u Antalyji dohvatila je finale.

"U dobroj sam formi za Svjetski kup u Szombathelyju, pojačala sam vježbu na gredi i parteru. Nadam se da ću natjecanje odraditi najbolje što mogu, bez velikih pogrešaka i da će to biti dovoljno za finale."

Put Mađarske će dva hrvatska gimnastičara. Nastupi na konju s hvataljkama očekuju Varaždinca Marka Samboleca i Zagrepčanina Jakova Vlaheka.

"Baš ulazim u formu, taman mi fali još jedan tjedan da to sve zaokružim. Tako je to uvijek s natjecanjima, uvijek fali ta jedna mrvica da bi bilo savršeno. Fizički se osjećam super, spreman sam dati sve od sebe. Očekujem samo da vježbu napravim od početka do kraja i s tim bih bio zadovoljan, da vidim gdje sam u svijetu pa da se možemo pripremati za sljedeću godinu", rekao je Sambolec.

"Meni će Szombathely biti prvo natjecanje ove sezone, ujedno i prvo natjecanje od operacije ramena prošle godine. U dobroj sam formi, malo smo trener i ja modificirali vježbu s obzirom na okolnosti koje su nas zatekle zadnjih godinu dana i u Szombathelyju očekujem napraviti tu novu vježbu najbolje što mogu i mislim da sam sposoban za to", rekao je Vlahek.

Kvalifikacije su na rasporedu u petak, 4. listopada s početkom u 15 sati. Finala se održavaju u subotu i nedjelju. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!