Nogomet

Čovjek koji nije imao kredita, sada je čvrsta karika

Branimir Korać • četvrtak, 03.10.2024.
Čovjek koji nije imao kredita, sada je čvrsta karika
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dinamo je momčad koja uglavnom napada i kada dođu europske utakmice, mora se naučiti braniti. U takvim utakmicama vrlo je važna stabilnost obrane, Nenad Bjelica "otkrio" je igrača koji je bio na kraju klupe, a danas se nižu pohvale za njegovu igru...

Sve ono što se događalo oko Raula Torrentea do dolaska Nenada Bjelice, sada je pomalo čudno. Španjolac je dugo bio na meti Dinama, Modri su ga pokušali angažirati još zimus, a onda kada je došao, praktički je nestao.

Igraj na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dobio je priliku u završnici protiv Istre, odradio utakmicu protiv Gorice i to je bilo sve. U europskim dvobojima i u ostalim HNL susretima, uopće nije ulazio na travnjak.

U toj minutaži koju je dobio, izgledao je dobro, nije griješio, međutim, Sergej Jakirović iz nekog razloga mu nije vjerovao. Pokazalo se da nije bio u pravu, Torrente je i s manjkom utakmica u nogama izgledao dobro protiv Lokomotive, a protiv Monaca bio je još bolji, čvrsta i sigurna karika protiv koje se napadači Monaca nisu naigrali.

Istina da je u tome pomogao i travnjak na kojem se lakše braniti nego napadati, ali treba se znati i postaviti, uzeti skok, presjeći dodavanje, a Torrente je sve to radio odlično.

S druge strane, dok je Torrente grijao klupu, neki su imali neograničeno povjerenje bivšeg trenera.

Najviđe Theophile kao najiskusniji i najagresivniji, kao igrač za kojeg se zna kako su njegovi startovi riskantni, ali igrač svojim iskustvom znači jako puno.

Neograničeno povjerenje imao je i Sammy Mmaee koji je dobro krenuo i onda se počeo "gasiti". Nevjerojatna nonšalancija u nastupu koštala je Dinamo podosta golova i to je ono što Bjelica sigurno neće trpjeti.

Max Bernauer je isto posebna priča. Pravo je pitanje može li Dinamo živjeti s njegovim barem jednim velikim kiksom po utakmici. Bernauer je igrač koji osjeća igru, inteligentan je, ima odličnu loptu, ali događaju mu se nevjerojatne pogreške i to kao pravilo, a ne iznimka.

Praktički od dolaska u Dinamo nije imun na te pogreške i to je zasigurno jedan od razloga, uz fizičku inferiornost, zašto se nije uspio probiti i ustaliti u Ligue 1. Max donosi puno toga dobroga u izgradnji igre, ali te njegove pogreške koje su prečeste, postaju i skupe. Nerijetko je Nevistić spašavao, ali sinoć nije niti on i Dinamo je ostao bez dva jako važna boda u Ligi prvaka.

U domaćem prvenstvu kiksevi u obrani još se mogu i nadoknaditi jer Dinamo za domaću ligu ima visoku napadačku moć, ali u Europi bit će jako teško. Prilika neće biti puno i trebat će ih koristiti u visokom postotku. Padovi koncentracije koji su se događali moraju se smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Upravo Torrente i njegov nastup protiv Monaca pokazatelj je kako se može i pod pritiskom odraditi 90 odličnih minuta bez "zakuhavanja" nekih šansi u kojima te moraju suigrači ili Nevistić izvlačiti.

Bjelica i nema previše izbora za europske dvoboje. Ako želi igrati u ovom sustavu i dalje, a to je izgledno jer nije novost i nešto što već nismo vidjeli, trebat će mu tri stopera u prvih 11 i jedan na klupi. Spletom okolnosti sinoć nije imao nijednog na klupi s obzirom na ozljedu Mmaeea dok Perić i Perković niti nisu prijavljeni za Europu jer ih dugo neće biti na terenu.

Torrente i Theophile su trenutno ziceri da će držati obranu u nastavku natjecanja, ali ako Dinamo misli, a misli, napraviti dobar rezultat u Europi, Bernauer i Mmaee prvenstveno morat će pokazati puno više od onog što su dosad pokazali. Svaki kiks na ovoj razini je jako skup, a njihovi su dosad bili jako očiti i vidljivi. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!