Ostali sportovi

CRO Race: McNulty slavio u trećoj etapi i preuzeo ukupno vodstvo

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 03.10.2024.
CRO Race: McNulty slavio u trećoj etapi i preuzeo ukupno vodstvo

Amerikanac Brandon McNulty (UAE Team Emirates) pobjednik je treće etape ovogodišnje biciklističke utrke CRO Race vožene od Novog Vinodolskog do Opatije u dužini od 89.5 kilometara, a tom je etapnom pobjedom preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Etapa se prema prvotnom planu trebala voziti od Otočca do Opatije u dužini od 154 kilometra, ali jak vjetar na dionici ceste od Senja do Novog Vinodolskog prisilio je organizatore na skraćivanje etape, a samim time otpali su brdski cilj na Vratniku te prolazni cilj u Novom Vinodolskom. Također, zbog jake kiše koja je pratila vozače od starta do cilja odlučeno je kako se neće dijeliti bonifikacijske sekunde u Opatiji kako prilikom prvog prolaska ciljnom ravninom tako niti na samom cilju.

Drugo mjesto u etapi zauzeo je još jedan vozač iz momčadi UAE Team Emirates, Španjolac Igor Arrieta, a treće Danac Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich-POSTNL) koji su za pobjednikom zaostali 26 sekundi.

Nakon tri etape crvenu majicu vodećeg preuzeo je McNulty s 30 sekundi prednosti u odnosu na drugog Talijana Giovannija Lonardija (Polti-Kometa) i 36 sekundi ispred trećeg Andresena. Plavu majicu za najboljeg sprintera u četvrtoj će etapi nositi Talijan Giovanni Lonardi (Polti-Kometa), zelenu majicu za najboljeg penjača zadržao je Nizozemac Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt p/b Mantel), dok je novi nositelj bijele majice za najboljeg mladog vozača Danac Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich-POSTNL).

"Vidio sam priliku na usponu, krenuo u napad i svidjela mi se situacija pa sam pokušao ostati na čelu do kraja. Sutra je 'kraljevska' etapa utrke, ići ću punom snagom pa ćemo vidjeti što će se dogoditi", kratak je bio McNulty.

Skraćivanje etape značilo je kako je vrlo brzo nakon početka etape započeo uspon prema Bribiru, a situaciju je iskoristio Nizozemac Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt p/b Mantel) kako bi prvim mjestom na tom brdskom cilju još više povećao svoju prednost u borbi za zelenu majicu. Njegov momčadski kolega Tim Marsman (Metec-Solarwatt p/b Mantel) "štitio mu je leđa" i prošao kao drugi, dok je posljednja dva raspoloživa boda osvojio Francuz Warren Barguil (dsm-firmenich-POSTNL).

Na 53 kilometra prije cilja iz glavne se skupine izdvojio Nijemac Tim Heiduk (INEOS Grenadiers), a nakon što je stvorio 200-tinjak metara prednosti u lov za njim je krenuo Amerikanac Brandon McNulty (UAE Emirates). McNulty je vrlo brzo uhvatio priključak s Heidukom, a taj je dvojac stvorio 30-ak sekundi prednosti u odnosu na glavnu skupinu prije no što se McNulty odlučio na solo-bijeg otprilike 42 kilometra prije cilja.

Pokazalo se da je to bila dobra odluka jer je McNultjeva prednost ispred skupine narasla na 1:15 minuta dok je Heiduk uhvaćen na 35 kilometara prije cilja. Ipak, na prolaznom cilju u Saršonima iza prvog McNultyja, koji je osvojio tri sekunde bonifikacije, dvije sekunde bonusa za drugo mjesto osvojio je Heiduk, a jednu preostalu sekundu za treće mjesto osvojio je Danac Anders Foldager (Jayco-AlUla).

Na cilju u Opatiji uime organizatora Vladimir Miholjević, direktor utrke, posebno je zahvalio svim redarima koji su neumorno radili kako bi osigurali sigurnost i nesmetano odvijanje etape. "Njihova predanost i profesionalizam omogućili su da, unatoč vremenskim uvjetima, odradimo sve etape uspješno, a posebno ovu današnju. Hvala im što su važan dio ovog događaja, osiguravajući sigurnost sudionika i publike", istaknuo je Miholjević.

Dolazak biciklista na cilj upriličili su Fernando Kirigin, gradonačelnik Grada Opatije, Kristina Đukić, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije, Vlasta Mastrović, u ime TZ Kvarnera Primorsko-goranske županije, Suzi Petričić, direktorica TZ Opatija i ostali uzvanici.

Četvrta etapa utrke vozit će se u petak, 4. listopada od Krka do Labina u dužini od 160,5 kilometara. test

FOTO: Sport-IT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!