Ostali sportovi

Četiri hrvatske gimnastičarke izborile finale Svjetskog kupa u Szombathelyju

Sportnet, Branimir Korać • petak, 04.10.2024.
Četiri hrvatske gimnastičarke izborile finale Svjetskog kupa u Szombathelyju

Šestero hrvatskih predstavnika nastupilo je u kvalifikacijama Svjetskog gimnastičkog kupa u Szombathelyju, posljednje postaje ovogodišnjeg izdanja Svjetskog kupa. Uspješne su bile sve četiri gimnastičarke: Tijana Korent (preskok), Sara Šulekić (dvovisinske ruče), Tina Zelčić (greda) i Mila Prpić (greda i parter) koje su se uspjele plasirati u finale. Bez finala na konju s hvataljkama ostali su gimnastičari Jakov Vlahek i Marko Sambolec.

Tijana Korent finale na preskoku izborila je s trećim rezultatom današnjih kvalifikacija. 35-godišnja Čakovčanka za svoja dva skoka dobila je prosječnu ocjenu 12.825. Korent je u borbi za ukupnu pobjedu u poretku Svjetskog Challenge kupa. Glavna konkurentica joj je Mađarica Greta Mayer koja je danas bila prva u kvalifikacijama. U poretku Korent ima 16 bodova više od Mayer. Odluka o ukupnoj pobjedi pada u sutrašnjem finalu.

"Jako sam sretna i ponosna s obzirom na to da sam preko ljeta imala gotovo dva mjeseca pauze zbog ozljede. Imala sam parcijalnu rupturu mišića zadnje lože i djelomično mi se tetiva odvojila od kosti pa sam provela dva mjeseca na terapijama i rehabilitaciji. Nažalost nije to još sto posto dobro, međutim evo uspjela sam se vratiti i odraditi svoje skokove. Nadam se da ću to uspjeti i u sutrašnjem finalu."

U finalu dvovisinskih ruča za postolje će se boriti Sara Šulekić. Članica ZTD-a Hrvatski Sokol bila je treća u kvalifikacijama s ocjenom 13.050. Kao i Korent, i Šulekić je u konkurenciji za ukupnu pobjedu u poretku Svjetskog Challenge kupa. Šulekić je u zaostatku u odnosu na Melanie De Jesus Dos Santos, Francuskinja nije stigla u Mađarsku. Slovenka Lucija Hribar također je u konkurenciji za vrh poretka, danas je bila šesta.

"Zadovoljna sam kako sam odradila svoju vježbu. Imala sam manje od dva boda odbitka te sam na kraju završila treća. Sad mi preostaje što bolje se odmoriti za sutrašnje finale. Ovisno kako ću se osjećati odlučit ću se koju ću vježbu ići jer još uvijek nisam spremna za ovu najtežu. Uvijek mi je cilj napraviti što čišće i što bolje."

Finala preskoka i dvovisinskih ruča na rasporedu su u subotu od 15 sati.

Gledajući čitavu ovu sezonu Tina Zelčić na gredi bila je blizu svoje uobičajene razine. Ocjenom 12.550 zauzela je četvrto mjesto. Zelčić također lovi ukupnu pobjedu u Svjetskom Challenge kupu, u nedjeljnom finalu potrebna joj pobjeda ili drugo mjesto kako bi dostigla Ukrajinku Annu Laščevsku.

"Vježba je bila OK osim jedne veće greške tako da se nadam da ću u nedjeljnom finalu odraditi još čišću vježbu i samim time ući u borbu za medalje."

Finale na gredi uspjela je osigurati i mlada Riječanka Mila Prpić. S ocjenom 12.200 završila je osma. Uspješan dan Prpić je upotpunila još jednim finalom. Na parteru je bila šesta s ocjenom 12.450.

"Ušla sam u dva finala, grede i partera. Jako sam zadovoljna s izvedbama, s time što sam radila nove elemente na obje sprave i veselim se nedjeljnom finalu."

Finala grede i partera održavaju se u nedjelju s početkom u 15 sati.

U kvalifikacijama konja s hvataljkama nastupila su dva hrvatska predstavnika. Jakov Vlahek zauzeo je 17. mjesto, Marko Sambolec završio je 18. Obojica su dobila identične konačne ocjene za svoje nastupe – 12.650. Vlahek se odlučio za lakšu vježbu početne ocjene 5.2, 27-godišnji Zagrepčanin za izvedbu je dobio 7.450. Vježba Samboleca bila je dosta teža, no u samoj izvedbi bilo je i puno više pogrešaka. U kvalifikacijama konja s hvataljkama nastupio je 31 gimnastičar. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!