Nogomet

Preminuo je nizozemski velikan, zabio je u finalu SP-a bez da su protivnici dodirnuli loptu

HINA, Mario Borko • ponedjeljak, 07.10.2024.
Preminuo je nizozemski velikan, zabio je u finalu SP-a bez da su protivnici dodirnuli loptu
Foto: EPA

Stiže tužna vijest iz svijeta nogometa. Jedan od najznačajnijih igrača u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, Nizozemac Johan Neeskens, preminuo je u dobi od 73 godine...

Jedan od najboljih nizozemskih nogometaša iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća i jedan od arhitekata "totalnog nogometa" iz tog vremena Johan Neeskens umro je u nedjelju u dobi od 73 godine, objavio je Nizozemski nogometni savez (KNVB).

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Odlaskom Johana Neeskensa, nizozemski i svjetski nogomet izgubio je legendu", objavio je KNVB.

Neeskens je bio veznjak kojega se smatralo jednim od najvažnijih suradnika Johana Cruijffa u svim uspjesima kako Ajaxa tako i Barcelone te nizozemske reprezentacije.

S Ajaxom je Neeskens osvojio tri uzastopna naslova europskog prvaka od 1971. do 1973. godine, dok je s Nizozemskom dva puta osvajao drugo mjesto na svjetskim prvenstvima izgubivši u finalima od domaćina, 1974. u Njemačkoj te 1978. u Argentini.

Iako je igrao na poziciji centralnog veznjaka, a nekad i povučenije, 1974. je bio najbolji strijelac Oranja na Svjetskom prvenstvu. Zabio je pet golova, u finalu je uspješno realizirao kazneni udarac u drugoj minuti prije kojeg Nijemci nisu dotaknuli loptu, ali su na kraju preokrenuli i slavili s 2:1.

Nakon što je lopta u finalu krenula s centra Nizozemci su izveli 16 dodavanja prije nego što je Cruyff srušen u prodoru, a Neeskens je bio siguran realizator najstrože kazne.

1978. u Argentini Johan Cruyff nije nastupao, a Neeskens je odigrao pet utakmica, od toga i 120 minuta u finalu. Nizozemci su i tada ostali bez svjetskog naslova.

Nakon igračke karijere, Neeskens se okrenuo trenerskom pozivu, pogotovo u zemljama u kojima je nogomet bio u razvoju s obzirom na to da je još i za vrijeme igračke karijere igrao u SAD-u.

Kao trener uglavnom je radio kao pomoćnik. Od 1995. do 2000. u nizozemskoj je reprezentaciji bio asistent nekoliko trenera, a kasnije je s Frankom Rijkaardom bio u Barceloni i Galatasarayu.

Odlaskom još jednog velikog igrača te sjajne generacije ostaje praznina, ali potezi genijalaca će živjeti vječno. test

FOTO: EPA/Friso Gentsch

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!