Nogomet

Legendarni Miroslav Ćiro Blažević dobio svoju poštansku marku

HINA, Mario Borko • ponedjeljak, 07.10.2024.
Legendarni Miroslav Ćiro Blažević dobio svoju poštansku marku
Foto: Tomislav Pavlek/HINA

Počeo je reprezentativni tjedan, hrvatska reprezentacija se okupila, a tom je prigodom u zagrebačkom hotelu Westin svečano predstavljena marka s likom “trenera svih trenera“ Miroslava Ćire Blaževića koji je u opticaju od početka rujna...

Na prigodnoj svečanosti u ponedjeljak je u zagrebačkom hotelu Westin predstavljena poštanska marka s likom legendarnog nogometnog trenera i bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije Miroslava Ćire Blaževića, koji je preminuo u veljači prošle godine.

Igraj na utakmice Lige A Lige nacija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hrvatska pošta je 5. rujna ove godine u optjecaj pustila prigodne poštanske marke iz serije Hrvatski sport, a marke prikazuju legende hrvatskog sporta - Miroslava Ćiru Blaževića i Dražena Petrovića.

Otisnute su u 25 tisuća primjeraka po motivu u arčićima od 9 maraka i s jednim privjeskom. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Autor prigodnog izdanja je Tomislav Vlainić, dizajner iz Zagreba, prema fotografijama Robert Valaija i Radiše Mladenovića, a nominalna vrijednost pojedinačne marke je 1.70 eura.

Na predstavljanju su se pojavili brojni sportski uglednici među kojima su bili i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić, izbornik Zlatko Dalić, direktor HNS-a Tomislav Svetina te bivši reprezentativci.

Ćiro Blažević zauvijek nas je napustio 8. ožujka prošle godine nakon što je dva dana prije 88. rođendana izgubio bitku s teškom bolešću.

Ćiro je bio i ostao jedan i jedini, neponovljiv, "trener svih trenera". Njegova je aktivna trenerska karijera trajala više od tri desetljeća i gdje god je radio, ostavio je dubok, neizbrisiv trag. Najveće uspjehe je ostvario s Dinamom i reprezentacijom Hrvatske. S Dinamo je 1982. osvojio prvenstvo Jugoslavije, prvo za Modre nakon duge 24 godine čekanja.

Bio je prvi izbornik koji je odveo hrvatsku vrstu na neko veliko natjecanje, na EURO 1996. gdje su se Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki i društvo plasirali u četvrtfinale. Dvije godine kasnije pod njegovim vodstvom Vatreni su napravili senzaciju osvojivši treće mjesto na Svjetsko prvenstvu 1998. u Francuskoj.

Osim u Švicarskoj, Jugoslaviji i Hrvatskoj, Blažević je vodio klubove u još pet zemalja - Francuskoj, Sloveniji, Kini, Iranu i BiH. Bio je izbornik pet državnih reprezentacija; Švicarske (1976.), Hrvatske (1994.-2000.), Irana (2001.), BiH (2009.), te Kine (olimpijska) 2011. godine.

Hrvatska pošta je do sada izdala sedamdesetak maraka sa sportskim temama, počevši od Zimskih olimpijskih igara u Albertville i Olimpijskih igara u Barceloni.

Hrvatska pošta na svojim sportskim markama obilježavala je i naše najuspješnije sportaše Krešimira Ćosića, Dražena Petrovića, Janicu i Ivicu Kostelić, Blanku Vlašić, Gorana Ivaniševića i Luku Modrića.

Obilježili su i važne sportske uspjehe naših reprezentacija, a Ćiro je najnovija adicija. test

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!