Nogomet

Saudijci tijekom ljetnog prijelaznog roka potrošili pola milijarde dolara manje nego 2023. godine

Branimir Korać, HINA • utorak, 08.10.2024.
Saudijci tijekom ljetnog prijelaznog roka potrošili pola milijarde dolara manje nego 2023. godine
Foto: EPA

Nakon što je potrošila gotovo milijardu dolara kako bi privukla zvijezde na svoje skromno nogometno prvenstvo, Saudijska Arabija je ove godine dvostruko smanjila iznos za transfere, a sve u u pozadini manjih prihoda od nafte, piše AFP.

Iznos transfera u saudijskim klubovima - potaknut 2023. dolaskom Cristiana Ronalda, Karima Benzeme, N'Goloa Kantea, Sadia Manea i Neymara - pao je s 957 milijuna dolara na 431 milijun dolara tijekom posljednjeg prijelaznog roka.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Saudijska Pro liga, rangirana kao drugo prvenstvo s najvećom potrošnjom nakon Premier lige u ljeto 2023., ove je godine pala na šesto mjesto, iza glavnih europskih prvenstava s kojima se namjerava natjecati.

"Mislim da su postigli svoj cilj prošle godine", kaže istraživač James Dorsey sa Sveučilišta u Singapuru. "Igrači poput Ronalda i drugih privlače javnost, no pitanje je kako to održati."

Ambicije saudijskog nogometa, potaknute prihodima od nafte, podsjećaju na one kineske Superlige, čiji su klubovi regrutirali igrače s pretjeranim plaćama prije nego što su njihovi vlasnici bankrotirali.

Saudijska Arabija, koja planira ugostiti FIFA Svjetsko prvenstvo 2034. i ulaže milijarde dolara kako bi postala poslovna i turistička destinacija prije kraja naftne ere, ipak namjerava nastaviti razvijati svoje lokalno prvenstvo.

"Postoje promišljeniji i strateškiji načini za rješavanje izazova stjecanja talenata i postoji osjećaj da ih Saudijci razmatraju", rekao je Simon Chadwick, profesor sporta i geopolitičke ekonomije na Skema Business School u Parizu, dodavši:

"Nevjerojatna skupa novačenja ipak nisu zauvijek gotova, čak iako je malo vjerojatno da će se scenarij iz 2023. redovno ponavljati".

Pad nogometne potrošnje dolazi u pozadini povećanih proračunskih izdataka u kraljevini, koja je angažirana u ambicioznom programu reformi koji uključuje nekoliko mega-projekata, a sve u vrijeme kada njeni prihodi od nafte padaju.

Prošlog travnja, saudijski ministar financija rekao je da su globalni gospodarski šokovi natjerali vlasti da odgode neke od tih projekata.Vlasti su prošlog mjeseca rekle da predviđaju javni deficit do 2027., dok je Javni investicijski fond, čiji golemi portfelj uključuje četiri najveća nogometna kluba Saudijske Arabije, izdao obveznice čak četiri puta ove godine.

Državni naftni div Aramco također je prodao dionice u vrijednosti većoj od 12.3 milijarde dolara kako bi pružio kratkoročnu potporu financijama zemlje, kažu stručnjaci.Zemlja je ove godine obustavila mnoge projekte kako bi procijenila njihovu vrijednost za novac, a skupo angažiranje poznatih igrača dugoročno financijsko opterećenje koje ne jamči uspjeh, posebice za saudijsku reprezentaciju. Pogotovo zato što se očekivane komercijalne koristi, uključujući televizijske ugovore i marketing, nisu materijalizirale do sada, stoga je potrebno ponovno procijeniti prioritete i ciljeve.

"Svaki sportski projekt zahtijeva puno izdataka na početku", prisjeća se Mohamed Mandour, novinar stranice Sportsdata, prema kojem Saudijska Pro liga pokazuje "realizam i racionalnost", tražeći "sponzore i resurse za klubove" posebno u inozemstvu.

"Ovogodišnja potrošnja odražava zrelost lige i želju da se popune tehničke praznine timova", dodaje dužnosnik saudijske lige, koji je želio ostati anoniman jer nije ovlašten razgovarati s medijima. "Tko kaže da moramo potpisati velikog igrača svakog ljeta?"

Saudijski klubovi nisu jedini koji su ograničili svoje kupnje, bogati Premier League također je prepolovio svoju potrošnju ove godine.Globalno, iznos transfera u muškom nogometu pao je ovog ljeta za 13 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 5.8 milijardi eura, podaci su Fife.

"Nogometom puše vjetar štednje, odražavajući šire ekonomske i političke probleme diljem svijeta," kaže Chadwick. test

FOTO: EPA/JIJI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!