Rukomet

Zagrebaši su u Areni osam utakmica bez poraza u Ligi prvaka, ali Mađari svejedno dolaze kao favoriti

Mario Borko • srijeda, 09.10.2024.
Zagrebaši su u Areni osam utakmica bez poraza u Ligi prvaka, ali Mađari svejedno dolaze kao favoriti
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Rukometaši Zagreba večeras od 18:45 u Areni dočekuju mađarski Pick Szeged. Zagrebaši su ove sezone na omjeru 1-2 u Ligi prvaka, ali kada igraju na domaćem terenu radi se o potpuno drugačijoj ekipi. Prošle sezone su izgubili samo jednu od sedam utakmica, a ove su već srušili moćni Aalborg. S druge strane Mađari su u odličnoj formi i dolaze kao blagi favoriti...

Večeras se u hrvatskoj prijestolnici igra rukometna Liga prvaka. Zagrebu u goste dolazi mađarski Pick Szeged koji je nakon tri utakmice jedno od ugodnijih iznenađenja najelitnijeg klupskog natjecanja. S druge strane Arena Zagreb je poznata kao neosvojiva utvrda i Zagrebaši će učiniti sve da tako i ostane.

Igraj na Zagreb - Szeged na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Početak sezone za Zagreb se odvija prema planu. U Premijer ligi ostvarene su četiri uvjerljive pobjede, a gol razlika već iznosi plus 54. U osam dana Zagrebaši su pobijedili glavnog konkurenta Sesvete (34:21), a slavili su i na gostovanju kod Metković-Mehanike (23:36).

S obzirom na dominaciju u domaćem prvenstvu, utakmice Lige prvaka uvijek su najvažnije, a Zagreb se u njima i ove sezone predstavio u dobrom svjetlu. Na otvaranju kod Kielcea, momčad Andrije Nikolića izgubila je 30:23, ali je do deset minuta prije kraja bila u egalu (23:22).

Pad u završnici koštao je Zagreb i na zadnjem gostovanju kod norveškog Kolstada koji je slavio s 29:25, iako je hrvatski prvak bio u igri do zadnje tri minute. Jedina pobjeda ostvarena je u drugom kolu u Areni protiv Aalborga.

Moćni Danci teško su stradali (31:23), a Zagreb je produžio niz nepobjedivosti na domaćem terenu na sedam utakmica. U toj je seriji u Areni pao i Pick Szeged, a prošle sezone samo je Kiel u prvom kolu uspio pobijediti u Zagrebu.

To je velika prednost za Nikolićevu ekipu koju ove sezone predvodi Luka Lovre Klarica koji je s 20 golova deveti strijelac cijele Lige prvaka. Matej Mandić je s 30.77 posto deseti na listi vratara, ali je prvi u obranjenim sedmercima (5/9).

Najveći dužnik trenutno je Zvonimir Srna koji je u prve tri utakmice zabio samo četiri gola, a prošle je sezone Szeged srušio sa šest.

Pick Szeged je prošle sezone u Ligi prvaka završio iza Zagreba, a u mađarskom prvenstvu se nije uspio nadmetati s puno moćnijim Veszpremom. Ljetos je došlo do promjene trenera, stigao je Šveđanin Michael Appelgren nakon što je Španjolac Juan Carlos Pastor deset godina obnašao tu funkciju.

Stil igre se malo promijenio, neki elementi “španjolske škole“ su ostali, a skandinavski stil ih je samo nadogradio. Vidljivo je to i na odličnim rezultatima. Szeged ima osam pobjeda u devet utakmica odigranih ove sezone.

Jedini poraz stigao je na gostovanju kod Barcelone u Ligi prvaka, a i tamo su Mađari bili vrlo blizu senzacije. U prvom kolu srušili su njemačkog prvaka Magdeburg, a u trećem francuski Nantes.

Najbolji strijelac je hrvatski reprezentativac Mario Šoštarić s 22 gola koji je, unatoč tome što je ušao u tridesete, sve bolji i bolji. Roland Mikler je na ogromnih 38.71 posto obrana, a pozornost treba obratiti i na Sebastiana Frimmela, Richarda Bodu i Lazara Kukića.

Što su rekli

Andrija Nikolić, trener Zagreba: "Szeged je jedna dobra, čvrsta i jaka ekipa. Početkom još prošle sezone krenula je rekonstrukcija ekipe jer su već tada znali da im za ovu sezonu stiže novi trener i nekoliko novih igrača. Rekao bih da su pomalo promijenili stil igre iz nekakve španjolske u skandinavsku varijantu. Ipak, ostalo je još nešto od te španjolske škole rukometa, u prvom redu igra na pivota koju jako često koriste. Odlično su otvorili ovogodišnju Ligu prvaka, igraju dobro i siguran sam da nas očekuje jedna zanimljiva i dobra utakmica. Što se nas, pak, tiče imamo dva važna izostanka. Riječ je o Adinu Faljiću kojega neće biti još nekih šest tjedana, odnosno Davora Ćavara kojega čeka izbivanja od nekoliko mjeseci zasigurno. Ostali su zdravi i bit će spremni za utakmicu."

David Mandić, vratar Zagreba: "Ekipa im se promijenila dosta u odnosu na lani. Novi trener, novi igrači i novi stil igre. Po meni su puno bolji nego li su to bili u prošloj sezoni. Mislim da nas čeka dosta zahtjevnija utakmica ove godine i ako želimo ponoviti prošlosezonski uspjeh morat ćemo biti na vrhunskom nivou što se tiče svih aspekata rukometne igre. Oni su ove godine pokazali da igraju dobro i na strani i da imaju karakter čak i kada gube. Protiv jedne Barcelone su bili u velikom zaostatku, pa su na koncu minimalno poraženi. To pokazuje da imaju mentalno jaku ekipu koja se ne predaje olako. Vodili ili gubili, mi moramo biti fokusirani svih 60 minuta ako mislimo nešto napraviti protiv ovakvog Szegeda"

Mjesto, vrijeme, suci

Zagreb, Arena Zagreb, 18:45

Suci: Mads Hansen, Jesper Madsen (Danska)

Zadnji susret

Prvi susret Zagreba i Pick Szegeda odigran je 1996. godine, od tada u 19 utakmica Mađari imaju 11 pobjeda, Zagreb šest, a u dva navrata je završavalo neriješeno.

Posljednji susret u studenom prošle godine otišao je na stranu Zagreba koji je u Areni slavio s 30:25, a mjesec dana ranije Zagrebaši su u Szegedu prokockali vodstvo pred kraj utakmice i izgubili 27:26.

Prognoza

Szeged u Zagreb dolazi kao blagi favorit zbog odličnog otvaranja Lige prvaka, ali te pobjede na domaćem terenu nisu bile uvjerljive i Zagrebaši bi mogli doći do pobjede i nastaviti niz neporaženosti. test

Liga prvaka, skupina B

1Barcelona 398:88+106
2Szeged 394:92+24
3Magdeburg 395:89+63
4Aalborg Handball 394:95-13
5Kielce 378:7802
6RK Zagreb 379:82-32
7Nantes 386:91-52
8Kolstad 384:93-92

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka, skupina B

1Barcelona 398:88+106
2Szeged 394:92+24
3Magdeburg 395:89+63
4Aalborg Handball 394:95-13
5Kielce 378:7802
6RK Zagreb 379:82-32
7Nantes 386:91-52
8Kolstad 384:93-92

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!