Ostali sportovi

Mladostašice u četvrtak love povijesni plasman u Ligu prvaka, a Mladostašima za to treba senzacija

Sportnet, Mario Borko • srijeda, 09.10.2024.
Mladostašice u četvrtak love povijesni plasman u Ligu prvaka, a Mladostašima za to treba senzacija
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

U četvrtak je u Domu odbojke pored Save na rasporedu dvostruki program kvalifikacija za ulazak u Ligu prvaka. Mladostašice brane veliku prednost i na pragu su povratka u Ligu prvaka, a Mladostaši traže čudo protiv favoriziranih Austrijanaca koji su u prvom susretu bili uvjerljivi...

Odbojkašice Mladosti u četvrtak 10. listopada, u svom Domu odbojke Bojan Stranić pored Save, ističu mnogi, imaju povijesnu priliku izboriti igranje u grupnoj fazi CEV Lige prvakinja, ako i u uzvratu pobijede bosanskohercegovačke prvakinje, ekipu Gacko RD Swisslion, koju su već savladale u prvom nastupu prošli tjedan u Trebinju s 3-1 (19:25, 25:22, 25:22, 25:17).

Igraj na Mladost - Gacko na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iako, ovo 'povijesni' ne znači i da je prvi, jer se valja prisjetiti ne tako davne 1991. godine i naslova prvakinja Europe u tom trenutku neprikosnovenih mladostašica, te odigranih finala tadašnje CEV Lige prvaka 1992. i 1994. godine.

No, u svakom slučaju, dugo nisu zagrebačke odbojkašice i aktualne prvakinje Hrvatske igrale u najjačem europskom natjecanju. Za prolazak u grupnu fazu, ukupne pobjednice ovog dvoboja igrat će u skupini A, gdje ih čekaju talijanski Carraro Imoco Conegliano, poljski Developres Rzeszow te bugarska Maritza Plovdiv.

Mladostašicama je prolaz u skupinu CEV Lige prvakinja dovoljan i jedan bod, točnije dva osvojena seta, iako na takve špekulacije u Domu odbojke nitko ni ne pomišlja, pogotovo ne trener Darko Nojić, bivši igrač Mladosti, koji s bratom Željkom čini vrlo uspješan tandem na klupi.

“Naravno da nas ne zanimaju te kalkulacije, mi u svakom, pa naravno i u ovom susretu idemo na pobjedu”, kaže trener Darko Nojić prije susreta s iskusnom ekipom Gackog, za koju priznaje da su ih u prvoj utakmici ipak donekle iznenadili:

“Iako smo ih dobro skautirali, iako smo s njima tri puta lani igrali i sva tri puta ih pobijedili, a one nisu gotovo uopće mijenjale roster, uspjele su nas malo poremetiti početkom susreta nevjerojatno požrtvovnom i aktivnom obranom. Ginule su za svaku loptu, i tu su nas malo uvele u nervozu i veći broj pogrešaka čemu je moja mlada i još nedovoljno iskusna ekipa ionako sklona. Zato smo se sada malo više fokusirali na te neke pogreške koje smo radili, tako da vjerujem da ćemo uz pojačanu koncentraciju izboriti još jednu pobjedu, u ovom trenutku, najvažniju u sezoni.”

U međuvremenu su Mladostašice odradile i susret prvog kola domaće Superlige protiv novakinja u ligi, ekipe Dubrovnika, koju su savladale s 3-0.

Srednja blokerica i reprezentativke Izabela Papac, jedna od najkonstantnijih domaćih odbojkašica kratko će o već poznatim suparnicama:

“Jako su slične kao i lani, osim pozicije srednjaka i libera gdje je jedina promjena, sve ostalo je isto, isti stil igre. Dobro ih poznajemo i uvjerena sam da ćemo ih još jednom pobijediti.”

Mladostašice su u puno sastavu, i jedva čekaju taj povijesni susret ove generacije.

“Sve su djevojke na dispoziciji, svjesne što znači ulazak u najjaču europsku ligu. Znam da će dati sve od sebe, i vjerujem u njih, i u našu novu pobjedu. Znamo našu snagu, samo moramo zadržati koncentraciju tijekom cijelog meča”, rekao je glavni trener.

Njegov klupski kolega, koji je na klupi muškog sastava, Radovan Gačič, nije toliko pun optimizma, jer su njegovi igrači u prvom susretu drugog kruga kvalifikacija za CEV Ligu prvaka izgubili u Innsbrucku glatko s 0:3 (25:16, 25:14, 25:18).

Uzvrat se igra također u četvrtak 10. listopada, od 17.00 sati. Dugo u Domu odbojke nije bilo tako kvalitetnog dvostrukog programa, tako da je ovo svakako i pozivnica navijačima da dođu u što većem broju i podrže Mladostaše i Mladostašice, jedinog kluba koji s dvije ekipe konkurira za najjače europsko klupsko natjecanje.

Odbojkašima je za prolazak u treći krug kvalifikacija potrebna pobjeda od 3-0 ili 3-1, dakle sva tri boda, te još i pobjeda u tom slučaju u zlatom setu. Težak ali ne i nemoguć zadatak. Iskusni trener Gačič stoga ne stavlja preveliki teret na momčad, već kaže:

“Želimo se predstaviti na domaćem terenu u što boljem svjetlu. To je najvažnije. A gdje će nas to na kraju dovesti – vidjet ćemo. Ne stvaramo pritisak na momčad, ali svakako želimo odigrati bolje nego u Austriji jer tamo nismo odigrali – ništa! Ništa tamo nije štimalo, i to moramo promijeniti. Jasno nam je da nam fale treninzi jer smo vrlo kasno krenuli s pripremama, da imamo puno novih igrača i da nismo uigrani. Ali, neke stvari koje se tiču koncentracije svakako moramo podignuti na višu razinu i na tome inzistiram. Mi ćemo svakako rasti kako sezona bude odmicala, no već sada znam da imamo igru za veće domete jer smo to uostalom i pokazali u pripremnim susretima s jakim klubovima. Takvu igru želim da pokažemo i u službenim susretima, a ne da nam se događaju propadi kao prošlog vikenda u prvom kolu Superlige kada smo nakon 2-0 u setovima dozvolili Kaštelanima da se vrate u igru, da bi tek na kraju u petom setu mi konačno pobijedili.”

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OdbojkaOstali sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!