Nogomet

Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

Petar Jenjić • četvrtak, 10.10.2024.
Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije. Većina njih iskoristila je ponuđenu priliku, a kada na to nadodate trenera kojem godine i imena nisu nimalo važni, dobijete početak lijepe priče...

Sirius (Alpha Canis Majoris), najsjajnija je zvijezda na nebu, a kao razlog zašto je tako, astronomi navode kombinaciju njegovog sjaja i udaljenosti. Jedan je od najbližih susjeda našeg planeta sa 6,8 svjetlosnih godina. Iako se na prvi pogled čini kao jedna sjajna zvijezda, zapravo je binarni zvjezdani sustav u kojem se nalaze dvije međusobno gravitacijski ovisne zvijezde i uvijek se okreću oko zajedničkog centra mase.

Igraj na SuperSport HNL na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Veliki broj stvari trebao se poklopiti kako bi upravo ta zvijezda bila najbliža nama, a isto toliko toga treba se poklopiti i za uspjeh na ovom svijetu, ne samo u sportu, ne samo u nogometu. Kako bi se izdvojili ispred drugih i uspjeli. A opet, postoji i razina do koje možete doći i uz sav uloženi trud, ne možete dalje.

Kada iz jedne generacije juniora dobijete jednog igrača za prvi sastav, smatra se da je posao jako dobro napravljen. Šimun Hrgović, Dominik Prpić, Rokas Pukštas, mladići su koji su, između ostalih, rušili vršnjake iz: europskih velikana te igrali finale Lige prvaka mladih. Sva trojica u užem su izboru za igranje u prvoj postavi Hajduka, a tu možemo nadodati Matu Antunovića i Niku Kristijana Sigura, a da ne govorimo o Luki Vuškoviću koji već neko vrijeme nije u klubu.

Prijelazni period iz mlađih kategorija u seniorski nogomet mnoge ostavi kratkih rukava. Nekima od njih, nakon nekoliko dobrih utakmica, nogomet postane sporedna stvar, neki budu krivo usmjeravani od strane bližnjih, menadžera i prijatelja, neke pokose ozljede i nikada ne zaigraju na gornjoj razini svojih mogućnosti, a nekada klupska politika i treneri nemaju povjerenja prema mlađim igračima pa se talentirani pojedinci u svemu tome izgube.

Upravo je posljednja točka ključ trenutnog Hajduka.

Gennaro Gattuso je na račun svojih igračkih zasluga, a zatim i kao stratega: Milana, Napolija, Valencije i Marseillea, sigurno u nekog Saudijskoj Arabiji ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima mogao dobiti financijski izdašniji ugovor u odnosu na Hajduk, ali čini se da mu novac nije prioritet. Još se odlaskom s klupe Milana odrekao oko pet i pol milijuna eura otpremnine koje su dobili njegovi suradnici.

S obzirom na staž Hajdukovih trenera, obrazac nakon ispadanja iz Europe i dva remija protiv Lokomotive i Istre 1961, nekog bi drugog sigurno koštao klupe, ali financijski izdatak na otpremninu vrlo vjerojatno natjerao je vodstvo kluba na strpljenje. Strpljen spašen. Škripac. Možda i jedini spoj koji će ostaviti trenera dugoročno na klupi.

Prošao je Gattuso sve i svašta u karijeri, igrao je velike utakmice na najvišim pozornicama i osvajao velik broj trofeja. Možda do sada nije toliko briljirao u trenerskim vodama, ali on je vođa, autoritet, netko koga se slijedi. Netko koga volite ili mrzite. Ne robuje imenima ili igračkom stažu pojedinih nogometaša. Trud, red, rad, disciplina. Četiri su točke koje mogu proći, a tko ispuni njegova očekivanja, sigurno dobiva priliku. Više je puta to isticao na press konferencijama i kasnije pokazao da ne stoji samo na riječima.

Na tom putu neće nikome ostati dužan reći što ga ide. Nije jedan od onih koji će slušati komentare sa strane i koji će se okretati kako vjetar puše. Prvo je kažnjen bio Emir Sahiti, a onda se dogodila i cijela situacija s Ivanom Perišićem. Nije bilo ni okolišanja ni podilaženja zvijezdama koje žele biti veće od samog kluba. I upravo je taj događaj, kada se kompletno iskristalizirao, dodatno kupila navijače.

Hajdukovi mladići uvidjeli su nekoga tko će sigurno dati sve od sebe kako bi ih obranio od loših utjecaja, a budimo realni, u njihovoj dobi, to je krucijalno za dobar razvoj. Strog, ali izuzetno pošten nogometni otac.

Dominika Prpića usporila je mononukleoza nakon koje je odradio jednu polusezonu u Radomlju pa se vratio u Hajduk. Ozljedama u posljednjoj liniji dobio je priliku i kako je vrijeme odmicalo, sve je bolje i bolje koristio. Sjajna asistencija za Marka Livaju bila je kruna odlične utakmice u derbiju protiv Dinama. Dvoboj protiv Rijeke donio je neka nepotrebna kompliciranja i dodavanja koja su mogla koštati momčad, ali već protiv Šibenika, Gattuso ga je vratio na tvorničke postavke. Sjajna asistencija za Anthonyja Kalika proparala je obranu gostiju.

Rokas Pukštas nije briljirao tijekom ljeta kada se očekivao i transfer, ali do njega nije došlo pa se mladi Amerikanac ustalio u sastavu i proigrao onako kako najbolje zna. Zato je mnoge iznenadilo što nije uopće u sastavu protiv Šibenika jer je odradio individualni trening bez dopuštenja, dan prije utakmice. Koliko god smo sigurni da je Gattuso razgovarao s Prpićem zbog spomenutog dvoboja na Rujevici, nedvojbeno će i ovu situaciju znati riješiti, a Pukštasu predviđamo da će već protiv Slaven Belupa odigrati sjajno.

Šimun Hrgović dobio je šansu ozljedama Fahda Moufija i izbivanjem Sigura. Iako je bilo skepse, posebno po pitanju obrambenog segmenta, igra sve bolje i bolje. Tu su i lijepe asistencije za Livaju protiv Varaždina i Istre 1961, velika požrtvovnosti te na koncu i odlično razumijevanje s jednim, tri i pol godine mlađim, suigračem.

Niko Sigur odigrao je svega 19 minuta do kraja kolovoza i u zadnje vrijeme, kako kroz klub, tako i kroz reprezentaciju, vraća se u pravi ritam. S obzirom na to da je prošle sezone bio neizostavan član udarne postave, trenutno manja minutaža može ga frustrirati, ali osjeti se minimalan nedostatak potpune uigranosti s ostatkom ekipe i Gattusovim zamislima nogometa.

Iako je već odigrao gotovo 130 natjecateljskih utakmica na klupskoj razini, Stipe Biuk ima tek 21 godinu i još uvijek dovoljno prostora za napredovanje. Posudba iz Valladolida do kraja sezone itekako mu može dobro doći za nastavak karijere, povratak samopouzdanja i napredak u određenim segmentima igre. Prerani odlazak definitivno može jako utjecati na igrača i ostaje nam vidjeti može li Gattuso u njega usaditi dodatnu dozu pozitivne drskosti. Jer talenta mu nikada nije nedostajalo.

Bruno Durdov za dva mjeseca napunit će tek 17 godina, a već ga je ovog ljeta Gattuso odlučio povesti na ljetne pripreme. Nije ostao dužan, oduševljavao je odličnim partijama, zabijao golove protiv Ruh Lavova i Fenerbahčea, a zatim počeo dobivati sve više minuta i u natjecateljskim utakmicama. Gattuso ga nastoji držati na zemlji.

Kruna tog povjerenja stigla je protiv Gorice i dva zaista fantastična pogotka u pobjedi 4:1. Briljirao je i dobio velike ovacije Poljuda nakon izlaska iz igre:

"Durdov je zaslužio da mu se sve ovo događa, a isto vrijedi i za Hrgovića. Nikome ništa ne poklanjam. Uvijek iza svega mora postojati težak rad. Meni nikada nitko nije ništa poklonio. Onaj tko je nediscipliniran kod mene neće ni zagaziti na teren. Godine nisu bitne. Na Durdovu je da ostane ozbiljan i profesionalan. Ne smije se umisliti da je veliki igrač, treba mu još 100 utakmica kako bi to postao", kazao je njegov trener.

Talijan je itekako svjestan da jedna utakmica ne čini igrača i ako ga uspije zadržati dovoljno dugo da previše ne poleti, pred njim bi mogla biti itekako velika budućnost. Ne samo Gattuso, nego i svi poklonici Hajduka, svjesni su brojnih talenata koji su prošli poljudskim hodnicima kojima je u nekim trenucima samo nebo bilo granica.

Jedan od njih, recimo, bio je i Mario Tičinović. Marko Brkljača dobivao je, prema izjavama Mindaugasa Nikoličiusa, najbolju moguću ponudu za jednog igrača iz Akademije, ali njegovi predstavnici postavljali su nerealne zahtjeve i igrač je otišao put Dinama. Otac Andrije Balića gađao je tadašnjeg trenera Damira Burića mobitelom jer je rano izvukao iz igre njegovog sina. Ivan Perišić otišao je kao mladić u Sochaux zbog očevih dugova, ali on je jedan od rijetkih, svijetlih primjera mladog igrača koji se izborio na najvećoj sceni. Za sada.

Prije ili kasnije, svaka zvijezda dočeka svoju supernovu. Hoće li to biti fantastična eksplozija u vidu igranja velikih utakmica na svjetskoj sceni ili kratkotrajan bljesak koji će završiti potonućem u prosječnost, tek trebamo saznati, ali ono što znamo jest da je podloga i više nego obećavajuća. test

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!