Nogomet

Hrvatska protiv 'crne mačke' koja je u zadnjih 14 utakmica pobijedila samo Gibraltar

Mario Borko • subota, 12.10.2024.
Hrvatska protiv 'crne mačke' koja je u zadnjih 14 utakmica pobijedila samo Gibraltar
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Večeras od 18 sati Hrvatska će na Maksimiru ugostiti Škotsku. Škoti su dugo vremena bili nerješiva enigma za Vatrene kojih ih u pet utakmica nisu uspjeli pobijediti, Igora Štimca su čak koštali i glave, a mit o nepobjedivim Škotima srušio je Luka Modrić koji će i danas kao kapetan predvoditi reprezentaciju...

Od njezine samostalnosti, Hrvatska je u samom vrhu svjetskog nogometa. Vatreni su u 30 godina, koliko nastupaju kao međunarodno priznati, rušili sve velike reprezentacije, a Škotska je dugo vremena bila nerješiva enigma. Upravo zato dolazak Škota na Maksimir ne može se olako shvatiti.

Igraj na Hrvatska - Škotska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Zlatko Dalić je nakon Europskog prvenstva odlučio promijeniti formaciju i dati priliku mlađima, kao što je i obećao nakon posrtaja u Njemačkoj. S trojicom u zadnjoj liniji Hrvatska je u Portugalu izgledala vrlo dobro, iako je izgubila, a protiv Poljske je stala na kraj nizu od četiri utakmice bez pobjede.

Mir se ponovno vratio među reprezentaciju, navijači su zadovoljni i optimizam raste. Pobjeda protiv Škotske dodatno bi podigla samopouzdanje i Hrvatsku približila prolasku skupine Lige nacija što je prije početka i označen kao primarni cilj.

Glavni problem za Dalića predstavlja odsustvo Matea Kovačića koji je u Manchester Cityju u formi života. Jedan od stožernih igrača čeka prinovu u obitelji i upitno je hoće li se priključiti za Poljsku.

Njegov izostanak i nedavno opraštanje Marcela Brozovića otvara novu poziciju u veznom redu. S obzirom na karakteristike za očekivati je da u prvih 11 uskoči Petar Sučić koji je u posljednje vrijeme oduševio u plavom dresu.

Dalić je protiv Poljske igrao s dva napadača, a protiv Portugala s jednim. Andrej Kramarić dugi niz godina ističe da on nije klasična devetka, a večeras bi mogao dobiti priliku zaigrati uz jednog pravog napadača.

Nekoliko je upitnika oko pozicija. Josip Šutalo je imao problema s ozljedom i moguće je da umjesto njega uskoči Martin Erlić, dok su Duje Ćaleta-Car i Joško Gvardiol neupitni ispred Dominika Livakovića.

Dalić bi Luki Modriću mogao priključiti i Luku Sučića koji je bljesnuo u posljednjoj utakmici za Real Sociedad, a to znači da će Martin Baturina krenuti s klupe. Borna Sosa se stabilizirao u Torinu i trebao bi biti neupitan na lijevoj strani, a desno možemo očekivati Ivana Perišića.

Jedan od najvećih igrača u povijesti reprezentacije, stabilizirao se u PSV-u i to na desnoj strani, a iz tog je razloga logičnije rješenje od Marka Pjace ili Kristijana Jakića koji su to igrali u rujnu.

Pitanje centralnog napadača, od odlaska Marija Mandžukića, upitno je prije svake utakmice, a u najboljoj formi trenutno je svakako Ante Budimir. S druge strane Bruno Petković bio je najbolji pojedinac u Dinamovom kriznom razdoblju, a Igor Matanović je nakon odličnog debija u rujnu dočekao i prvijenac u Bundesligi.

Bez obzira u kojem sastavu istrči, Hrvatska je veliki favorit, ali mora biti vrlo oprezna.

Bez obzira na to što su Škoti u posljednjih 14 utakmica pobijedili samo Gibraltar, u prve dvije utakmice Lige nacija bili su vrlo blizu da uzmu bodove i Poljacima i Portugalcima. Posebno su impresivni bili protiv Poljaka.

Iako su na poluvremenu imali dva gola minusa, izdominirali su Poljsku u posjedu, vratili se na 2:2 i onda nesretno iz kaznenog udarca u 97. minuti ostali bez bodova. U Portugalu su imali vodstvo i 1:1 do 88. kada ih je u crno zavio Cristiano Ronaldo.

Momčad Stevea Clarka vrlo je konzervativna, a to su na Euru osjetili Švicarci koji su osvojili samo bod. Priča o borbenosti koja se veže uz njih drži vodu, ali u toj će borbi sigurno nedostajati John McGinn kojeg nema zbog ozljede.

Nedostaje i prvi vratar Angus Gunn, a najveća prijetnja je Scott McTominay. Svestrani igrač ljetos je iz Manchester Uniteda otišao u Napoli, a u posljednje tri utakmice ima dva gola i asistenciju.

McTominay je zabijao i Poljskoj i Portugalu, a nakon što je s pozicije centralnog braniča podignut u veznu liniju zabio je u dresu reprezentacije deset golova u 17 nastupa.

Škoti mogu biti vrlo neugodni, ali protiv kvalitetnijih protivnika znali su i teško stradati. Njemačka ih je pobijedila 5:1, Nizozemska 4:0 i Francuska 4:1.

U napadu bi trebao zaigrati Che Adams, tu je i dalje kapetan Andrew Robertson, a treba se čuvati brzonogog Ryana Christieja na lijevoj strani.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: " Imali su dvije teške utakmice, ali su bili dobri, gubili su vrlo tijesno na kraju utakmice i protiv Poljske i protiv Portugala. Moramo paziti da ne izgubimo olako loptu, druga stvar je da budemo strpljivi, posvetimo puno pažnje našoj igri, a moramo paziti i na te prekide. Dosta smo radili i pripremali se, vidjet ćemo."

Steve Clarke, izbornik Škotske: "Naravno da vjerujem u pobjedu. Hrvatska je favorit, ali došli smo se natjecati. Recept je uvijek isti. Da bi bili uspješni, moramo što više kontrolirati loptu i ne dati suparniku da razviju svoju igru. Uvijek postoje šanse za pozitivan rezultat."

Mjesto, vrijeme, suci

Zagreb, Stadion Maksimir, 18 sati

Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska)

Nedostaju

Hrvatska: Mateo Kovačić, Marin Pongračić, Lovro Majer

Škotska: Angus Gunn, Greg Taylor, Lawrence Shankland, John McGinn

Zadnji susret

Hrvatska i Škotska igrali su šest puta. Škoti imaju dvije pobjede, a Vatreni jednu i to u posljednjoj utakmici na Euru 2021. godine u kojoj je Luka Modrić zabio jedan od golova karijere.

Prognoza

Hrvatska je favorit i trebala bi pobijediti.

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!