Nogomet

Srbi napokon žele pobijediti najvećeg rivala posljednjih godina

Mario Borko • subota, 12.10.2024.
Srbi napokon žele pobijediti najvećeg rivala posljednjih godina
Foto: EPA

U subotu se u Ligi A Lige nacija igraju četiri utakmice. Srbija će ugostiti Švicarsku koja ju je izbacivala s posljednja dva Svjetska prvenstva, a njihove su utakmice bilo vrlo intenzivne. Nakon dva kola Srbi imaju jedan bod, a Švicarci su na začelju skupine s nula...

Zanimljiva subota u Ligi nacija donosi četiri utakmice u Ligi A. Sav fokus je na Hrvatsku koja od 18 sati igra protiv Škotske, ali od 20:45 u Leskovcu Srbija dočekuje Švicarsku u grupi 4.

Igraj na Srbija - Švicarska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Obje reprezentacije su još uvijek bez pobjede. Srbija nakon dva kola ima bod koji je izborila protiv europskih prvaka Španjolaca na domaćem terenu, a Švicarci su na nakon fenomenalnog Eura i dalje na nuli.

Srbija je, kao i uvijek prije velikog natjecanja, na Europsko prvenstvo otputovala s velikim ambicijama, ali se vratila doma vrlo razočarana. Orlovi su izgubili od Engleske, a onda nisu uspjeli pobijediti Sloveniju i Dansku i s dva boda su otišli kući.

Dragan Stojković preživio je na klupi, Dušan Tadić se oprostio, ali ostalih velikih promjena nije bilo. Srbi su premijerno ušli u Ligu A i startali su remijem protiv Španjolske, da bi u drugoj utakmici izgubili s 2:0 u Danskoj.

Srbi u posljednjih 16 utakmica imaju samo četiri pobjede i to protiv Litve, Crne Gore, Cipra i Švedske. Vrlo slabo s obzirom na kadar koji je vrlo dobar, a predvodi ga zvijezda Juventusa Dušan Vlahović.

Najbolji strijelac u povijesti reprezentacije Aleksandar Mitrović propustio je rujansko okupljanje, a sada je spreman za lov na 60. gol u nacionalnom dresu. Srbi su samo dva puta igrali sa Švicarcima, ali smatraju ih jednim od svojih najvećih rivala.

Pridonijeli su tome Xherdan Shaqiri i Granit Xhaka, ali prvospomenutog više nema u reprezentaciji. Švicarska je Srbe pobjeđivala na SP-u u Rusiji (2:1) i SP-u u Kataru (3:2). Bile su to vrlo tijesne i nervozne utakmice, a Švicarci su oba puta preokretom stizali do pobjede.

Izabranici Murata Yakina na Euru su stigli do četvrtfinala gdje su izgubili od Engleza na jedanaesterce. Jedna od najkonstantnijih reprezentacija na svijetu u prošlom je izdanju Lige nacija krenula s tri poraza, ali je onda s tri pobjede osigurala ostanak u elitnoj skupini.

Nakon uvodna dva poraza protiv Danske i Španjolske, još jedan bi Švicarce približio ispadanju. U Danskoj su s dva crvena kartona pali u samoj završnici, a protiv Španjolske su od 20. minute oni imali igrača više, ali već su bili u zaostatku od 0:2 i na kraju su u samoj završnici potpuno potopljeni s 1:4.

Prema svemu iznesenom, obje reprezentacije ovoj će utakmici pristupiti maksimalno ozbiljno jer je pritisak velik. Nitko ne želi izgubiti, Srbi su svjesni da bi ih eventualna pobjeda približila ostanku u Ligi A, a Švicarci više ne bi ovisili sami o sebi. p>

Što su rekli

Dragan Stojković, izbornik Srbije: "Veoma sam zadovoljan kako su igrači trenirali prethodnih dana. Nemamo kadrovskih problema, svi koji su se pripremali prethodnih dana su spremni za utakmicu. Radili smo po planu i programu. Rekao sam igračima da budu fokusirani na teren i da ne razmišljaju o tome, Xhaka je veliki igrač i predvodnik ovog tima i vjerujem da neće biti problema na terenu ovog puta."

Murat Yakin, izbornik Švicarske: "Namjeravamo da se borimo. U posljednje dvije utakmice dosta toga nam nije išlo na ruku. Sada bi moglo biti drugačije, Srbija se isto bori za tri boda. Bit će to intenzivna utakmica, moramo iskoristiti svaku greške našeg protivnika"

Mjesto, vrijeme, suci

Leskovac, Dubočica, 20:45

Sudac: Simone Sozza (Italija)

Nedostaju

Srbija: Luka Jović

Švicarska: -

Zadnji susret

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru, Švicarska je pobijedila s 3:2. Švicarci su rano poveli, Srbija je preokrenula, ali je vrlo brzo ispustila tu prednosti, izgubila i ispala sa SP-a.

Prognoza

Švicarci su blagi favorit, ali Srbija bi, ako ne izgori pod pritiskom, napokon mogla pobijediti. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!