Nogomet

Belgija već 43 godine čeka na pobjedu protiv Francuza u službenoj utakmici

Petar Jenjić • ponedjeljak, 14.10.2024.
Belgija već 43 godine čeka na pobjedu protiv Francuza u službenoj utakmici
Foto: EPA

Večeras je na rasporedu utakmica četvrtog kola Lige nacija u kojoj će snage, u skupini 2, odmjeriti Belgija i Francuska. Današnji domaćin u Bruxellesu traži prvu pobjedu protiv Trikolora u natjecateljskoj utakmici nakon 43 godine...

Večeras se nastavljaju uzbuđenja s reprezentacijama i dvoboji u Ligi nacija. Jedna od zanimljivijih utakmica igra se u Bruxellesu gdje će Belgija biti domaćin Francuskoj s početkom u 20:45 sati. Dvoboj će na terenu voditi sudačka postava iz BiH predvođena Irfanom Peljtom.

Igraj na Belgija - Francuska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Belgija već 43 godine nije došla do pobjede protiv Francuske u jednoj natjecateljskoj utakmici, a zadnja uopće datira iz 2015. kada je u prijateljskom dvoboju slavila s 4:3. Posljednju pobjedu upisala je 1981. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Ove dvije momčadi odigrale su međusobni dvoboj u drugom kolu ovog natjecanja prije mjesec dana. Francuska je bila domaćin u Lyonu i slavila pogocima Randala Kolo Muanija i Ousmanea Dembelea s 2:0. Nakon što se u Parizu nisu proslavili protiv Italije na startu turnira (1:3), to je Francuzima bila ujedno i prva pobjeda.

Prije četiri dana Izrael je ugostio Trikolore u Budimpešti, a Francuzi glatko slavili s 1:4 uz četiri različita strijelca. Zabijali su Eduardo Camavinga, Christopher Nkunku, Matteo Guendouzi i Bradley Barcola. Današnjom pobjedom ne bi potvrdili jedno od prva dva mjesta, ali bi napravili vrlo velik korak.

I dok su Francuzi na šest bodova, Belgija ima četiri osvojena. Uz spomenuti poraz od 2:0 protiv večerašnjeg protivnika, Belgija je na otvaranju natjecanja s 3:1 bila bolja od Izraela, a prije četiri dana remizirala 2:2 u gostima kod Italije. Imali su Talijani vodstvo od 2:0, a zatim i ostali s igračem manje u 38. minuti što su gosti iskoristili ta osvajanje boda.

U kadru nema Kyliana Mbappea koji se ozlijedio protiv Alavesa, a kapetansku vrpcu zato će preuzeti Aurélien Tchouaméni, s obzirom na to da su se Olivier Giroud i Antoine Griezmann oprostili od igranja za nacionalnu vrstu. N'Golo Kante propušta ovu reprezentativnu akciju s obzirom na to da nije u posljednje vrijeme igrao ni u Saudijskoj Arabiji, kao ni Adrien Rabiot koji nastupa malo Marseille.

Svađa izbornika Domenica Tedesca s Thibautom Courtoisom se nastavlja, ali belgijski vratar svakako ne bi igrao u ovom ciklusu jer je ozlijeđen. Romelu Lukaku i Kevin De Bruyne zatražili su od izbornika da preskoče ovu akciju, dok je Matz Sels ozlijeđen.

Što su rekli

Domenico Tedesco, izbornik Belgije: "Loši rezultati protiv Francuske ne mogu nas obeshrabriti, mogu nas samo motivirati, možemo pisati povijest. Naravno da će nam trebati fantastičan dan, a još moramo vidjeti koga će Francuska izabrati igrati umjesto Mbappea koji nedostaje. Moramo biti hrabri, nećemo imati previše prilika."

Didier Deschamps, izbornik Francuske: "Ispred nas je dvoboj protiv jako motivirane Belgije, kao i uvijek, a posebno u ponedjeljak. Tu se definitivno radi o rivalstvu. Igrali smo jedni protiv drugih u ostalim natjecanjima, ali ne toliko u prijateljskim, tako da postoji susjedsko rivalstvo, ali ne i zla krv jer se igrači dobro poznaju. Prošli susreti ne daju nam psihološku prednost, to je sve povijest, a nisu ni isti igrači."

Mjesto, vrijeme, suci

King Baudouin Stadium, Bruxelles, 20:45

Sudac: Irfan Peljto (Bosna i Hercegovina)

Nedostaju

Belgija: Sels (ozljeda) De Bruyne, Lukaku

Francuska: Mbappe (ozljeda), Rabiot, Kante

Zadnji susret

U susretu drugog kola Lige nacija, Francuska je na domaćem terenu slavila s 2:0.

Prognoza

Trebalo bi biti interesantno večeras, od obje momčadi očekujemo barem jedan pogodak, ali do pobjede bi trebala Francuska. test

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 2

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Belgija-:-Francuska
Italija-:-Izrael
1Italija 37:4+37
2Francuska 37:4+36
3Belgija 35:504
4Izrael 33:9-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 2

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Belgija-:-Francuska
Italija-:-Izrael
1Italija 37:4+37
2Francuska 37:4+36
3Belgija 35:504
4Izrael 33:9-60

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!