Nogomet

Hrvatsku u Poljskoj očekuje vatrena atmosfera, ali ne smije izgubiti

Mario Borko • utorak, 15.10.2024.
Hrvatsku u Poljskoj očekuje vatrena atmosfera, ali ne smije izgubiti
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Večeras od 20:45 Hrvatska gostuje kod Poljske u četvrtom kolu Lige nacija. Vatreni bi pobjedom praktički osigurali četvrtfinale, a eventualni poraz od dva razlike bacio bi ih iza Poljske i više u borbi za drugo mjesto ne bi ovisili sami o sebi....

Listopadska reprezentativna akcija završava danas. Hrvatska od 20:45 u četvrtom kolu Lige nacija gostuje kod Poljske. Vatreni su istog suparnika prije mjesec dana pobijedili 1:0 na Opus Areni, a slavlje je vrlo lako moglo biti uvjerljivije.

Igraj na Poljska - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ipak, u Varšavi će izabranike Zlatka Dalića čekati puno teži zadatak. Izostanak Matea Kovačića je težak udarac, ali Hrvatska je svejedno favorit za pobjedu. Poznato je da Vatreni vole zakomplicirati svoju komotnu situaciju, a poraz u Poljskoj bi učinio upravo to.

Hrvatska bi pobjedom, u slučaju da Portugal ne izgubi od Škotske, osigurala drugo mjesto i četvrtfinale Lige nacija dva kola prije kraja. Bod također ne bi bio loš s obzirom na to da bi onda u međusobnom omjeru s Poljacima, Vatreni bili u prednosti. Poraz od jedan razlike također ih ostavlja ispred Poljaka zbog bolje gol razlike, a svaka pobjeda hendikepom Poljsku gura ispred Hrvatske.

Vidjet ćemo hoće li Vatreni napokon rutinski odraditi posao ili nas u studenom čeka nova drama na gostovanju u Škotskoj i na Poljudu protiv Portugala.

Za očekivati je da će Dalić napraviti određene promjene. U zadnjoj liniji ih ne bi trebalo biti pa bi tako ispred Dominika Livakovića morali zaigrati Joško Gvardiol. Duje Ćaleta-Car i Josip Šutalo.

Mario Pašalić ponovno je bio žrtva sistema, a blijeda partija protiv Škotske vjerojatno će ga baciti na klupu. Uz Luku Modrića trebao bi svoje mjesto naći Petar Sučić.

Na bekovskim pozicijama Ivan Perišić je upitan i vjerojatno će umjesto njega na desnoj strani startati Kristijan Jakić. Borna Sosa trebao bi zadržati svoju poziciju lijevog beka, a dvojac iza napadača trebali bi činiti Andrej Kramarić, kojem će to biti jubilarni 100. nastup, te Martin Baturina koji je oduševio u završnici protiv Škotske i vidjet ćemo hoće li se u Poljskoj uspjeti nametnuti od prve minute.

U napadu Daliću ne nedostaje opcija, u Osijeku je krenuo s Brunom Petkovićem, ali ako je Igor Matanović označen kao budućnost nema razloga da nakon prvijenca u prošloj utakmici ne bude u prvih 11.

Glavna boljka hrvatske reprezentacije su kasni golovi. Od ožujka 2023. Hrvatske je pet puta u 16 natjecateljskih utakmica primala gol u sudačkoj nadoknadi drugog dijela. Wales u Splitu (1:1), Nizozemska polufinale Lige nacija (2:2), Albanija (2:2) i Italija (1:1) na Euru, te Škotska u Ligi nacija zabijali su Vatrenima u zadnjim sekundama, a sreća je što je Škotima gol bio poništen.

Poznavajući Dalića za očekivati je konzervativnu Hrvatsku koja neće srljati, Poljaci će joj sigurno prepustiti posjed, ali Vatreni bi u ovoj utakmici bili zadovoljni s bodom i tako će se i postaviti.

Poljska je reprezentacija koja ponajprije zahvaljujući Robertu Lewandowskom posljednjih 12 godine sudjeluje na gotovo svim velikim natjecanjima. Poljaci su realno reprezentacija iz drugog razreda europskog nogometa.

Mogu iznenaditi favorite, doduše to će učiniti vrlo rijetko, ali zato će redovno pobjeđivati reprezentacije koje su kvalitetom ispod njih. Posljednje utakmice upravo potvrđuju tu tezu. Poljska je preko Estonije i Walesa izborila nastup na Euru, a tamo je u skupini s Nizozemskom, Austrijom i Francuskom osvojila samo jedan bod.

Poljaci su na startu Lige nacija pobijedili Škotsku u gostima s 2:3 i tako si osigurali mir, a protiv favoriziranih Hrvatske i Portugala nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti. U Osijeku se Poljska cijeli susret branila, a do boda je mogla zahvaljujući genijalnosti Lewandowskog koji je uzdrmao gredu.

Napadač Barcelone kritizirao je svoje suigrače uoči Hrvatske, a i sam je svjestan da je to “biti li ne biti“ utakmica za njegovu reprezentaciju. Portugal je u Varšavi pobijedio bez većih problema (1:3), a Poljska je u toj utakmici ostala bez važnog igrača. Branič Torina Sebastian Walukiewicz se ozlijedio i neće igrati protiv Vatrenih.

Poljska bi s obzirom na važnost susreta mogla na početku napasti Hrvatsku i tako je iznenaditi. Nicola Zalewski je u Osijeku pokazao koliko je opasan i na njega treba posebno obratiti pozornost.

Osim Lewandowskog tu su Sebastian Szymanski i Piotr Zelinski koji će sigurno tražiti svoju priliku da se u Kovačićevom odsustvu nametnu u veznom redu. Poljska rijetko pobjeđuje reprezentacije razine Hrvatske, ali u lipnju 2023. su na svom terenu srušili Njemačku.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Sutra je najvažnija utakmica za nas, ali i Poljsku, naša prva meč lopta za prolaz, a Poljska igra za povratak u igru nakon poraza od velikih reprezentacija. Bit će teško, napast će nas i tražiti svoju šansu. Moramo odmaknuti poljski napad od našeg gola, imati posjed i biti bolji nego protiv Škotske. Bit će teško, moramo biti spremni na sve što nas čeka, ali možemo do cilja."

Andrej Kramarić, igrač Hrvatske: "Spremni smo na vatrenu atmosferu. Poljska će morati ići na pobjedu. Neće biti jednostavna utakmica, očekujemo pritisak, ali odigrali smo puno takvih utakmica. Vjerujem da na iskustvo možemo ignorirati atmosferu. Možemo igrati protiv svake reprezentacija i pobijediti."

Michał Probierz, izbornik Poljske: "Hrvati nastoje dominirati sredinom terena, a Gvardiol i Modrić su ključni igrači. Moramo eliminirati njihovu igru i biti čvrsti u obrani. U utakmici protiv Portugala prvi gol koji smo primili je bio rezultat naših grešaka. Ako želimo pobijediti, moramo bolje reagirati u tim situacijama. U prvih deset minuta protiv Portugala igrali smo jako dobro i želim da se ta igra ponovi. Ako budemo hrabriji i nametnemo svoj stil igre, bit ćemo bliže pobjedi."

Mjesto, vrijeme, sudac

Varšava, Nacionalni stadion, 20:45

Sudac: Alejandro Hernandez (Španjolska)

Neće igrati

Poljska: Sebastian Walukiewicz, Jakub Piotrowski

Hrvatska: Mateo Kovačić, Marin Pongračić, Lovro Majer

Prošli dvoboj

Hrvatska i Poljska do sad su igrale šest puta. Vatreni imaju četiri pobjede, a Poljaci su svoju jedinu ostvarili 2006. na neutralnom terenu u Wolfsburgu u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo.

Posljednji ogled prije mjesec dana završio je 1:0 pobjedom Hrvatske, a pobjednički pogodak postigao je Luka Modrić iz slobodnog udarca,

Prognoza

Hrvatska je favorit, ali pokušat će ostati neporažena. test

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Poljska-:-Hrvatska
Škotska-:-Portugal
1Portugal 37:3+49
2Hrvatska 34:3+16
3Poljska 34:6-23
4Škotska 34:7-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Poljska-:-Hrvatska
Škotska-:-Portugal
1Portugal 37:3+49
2Hrvatska 34:3+16
3Poljska 34:6-23
4Škotska 34:7-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!