Nogomet

Tuchel je treći stranac na klupi Engleske, prvi je upropastio zlatnu generaciju, a drugi je nije spasio

Mario Borko • četvrtak, 17.10.2024.
Tuchel je treći stranac na klupi Engleske, prvi je upropastio zlatnu generaciju, a drugi je nije spasio
Foto: Pixsell

Thomas Tuchel novi je engleski izbornik. Gareth Southgate odradio je jedan od najuspješniji mandat na klupi Gordi Albiona, ali Englezi su se ovoga puta ipak odlučili dati povjerenje strancu, treći puta u svojoj povijesti...

Engleska je kolijevka nogometa, ali samo je jednom bila svjetski prvak i to na vlastitom tlu 1966. godine. O tom naslov, koji je osvojen “fantomskim“ golom u finalu, napisane su knjige, a Alf Ramsey je i dalje nedodirljiv kao najveći izbornik svih vremena, iako Gareth Southgate ima svoje argumente.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

28 godina čekali su Englezi na polufinale velikog natjecanja, a tamo ih je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji zaustavila Hrvatska. Dva finala Eura i jedno ispadanje u četvrtfinalu SP-a ostavština su Southgatea, kojeg će naslijediti Thomas Tuchel.

Temperamentni Nijemac, koji je s Chelseajom bio prvak Europe, vodio je još Borussiju Dortmund, PSG i Bayern, a povezivalo ga se s Manchester Unitedom.

Tuchel se, bez obzira na to što je s Bayernom izgubio naslov nakon 11 godina i što je iz svakog kluba odlazio posvađan, smatra jednim od najboljih trenera današnjice, a s 51 godinom djeluje kao da je izbornički poziv za njega došao malo prerano.

Nastavio je Tuchel trend kojeg je pokrenuo Hansi Flick, a nastavili Julian Nagelsmann, Mauricio Pochettino i Luciano Spalletti koji su nakon odličnih rezultata u velikim klubovima preuzeli reprezentaciju.

Svjetsko prvenstvo 2026. bit će spektakularno, bez obzira na to što će se kvaliteta s 48 reprezentacija razvodniti, najbolje reprezentacije doći će na turnir s jakim imenima na klupi, spremne za velike rezultate.

Ta formula djeluje poznato, a pokušali su je iskoristiti Englezi početkom 21. stoljeća. Nedavno preminuli Sven-Göran Eriksson donio je Scudetto Laziju nakon 25 godina, a nakon toga je preuzeo Englesku.

Reprezentacija koja je obilovala talentom dobila je trenera s velikim znanjem koji je trebao Englezima vratit svjetski naslov. David Beckham, Michael Owen, Frank Lampard, Steven Gerrard, John Terry, Ashley Cole, Paul Scholes, Rio Ferdinand, Garry Neville, Sol Campbell i ostali bili su predodređeni za velike stvari.

Eriksson je brzo nakon početka svog mandata ostvario povijesnu 1:5 pobjedu u Njemačkoj, ali Englezima je put u Japan i Južnu Koreju osigurao Beckham kasnim slobodnjakom protiv Grčke.

Englezi su se na Mundijalu osvetili Argentincima za 1998., ali “atomski“ Brazil i golčina magičnog Ronaldinha poslali su ih kući nakon četvrtfinala.

Jedanaesterci su, do dolaska Southgatea, Englezima bili boljka, a koštali su zlatnu generaciju i 2004. u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Portugalu. Domaćina je spasio Ricardo koji je branio bez rukavica.

Rezultati nisu bili kao što se očekivalo, ali Šveđanin je dobio još jedan ciklus. Njemačka je trebala biti vrhunac ove generacije, ali snove joj je ponovno srušio Portugal, odnosno Ricardo koji je Lampardu, Gerrardu i Carragheru obranio udarce s bijele točke u raspucavanju.

Englezi su odustali od stranca, ali Steve McClaren je nakon poraza od Hrvatske ušao u povijest kao jedan od najgorih izbornika. Engleska je osramoćena ostala bez Eura, a u pomoć je pozvan legendarni Talijan Fabio Capello koji je netom prije toga vodio Real Madrid.

Capello je suvereno prošao kroz kvalifikacije za Južnu Afriku, ali tamo je neuvjerljivim predstavama drugo mjesto u grupi osigurao minimalnom pobjedom protiv Slovenije. U osmini finala Njemačka se osvetila za 1966. i poslala blijede Engleze kući.

Razočaranje je na Otoku, kao i uvijek, bilo veliko, a njegov je kraj na klupi Gordi Albiona završio prije Eura 2012. kojeg je vodio Roy Hodgson. Sjajna generacija je otišla s njim, a stigla je nova koja je na klupskoj razini pokorila Europu.

Southgate je napokon donio rezultat, a Tuchel bi sada, kao puno kvalitetniji trener, trebao tom iskustvu i kvaliteti dati završni “touch“ te vratiti nogomet kući. test

FOTO: Mike Egerton

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!