Ostali sportovi

Povijesni dan u Nedelišću, održano prvo Prvenstvo Hrvatske u parkouru

Sportnet, Branimir Korać • nedjelja, 20.10.2024.
Povijesni dan u Nedelišću, održano prvo Prvenstvo Hrvatske u parkouru

U srcu Međimurja, u Nedelišću, održano je prvo povijesno Prvenstvo Hrvatske u parkouru – sportu koji privlači sve više poklonika kako u našoj domovini, tako i u svijetu. Izvršni organizator ovog vrlo zanimljivog natjecanja bio je Gimnastički klub Macan.

Parkour sportaši i sportašice u svim kategorijama za medalje su se borili u dvjema disciplinama, Freestyleu i Speedu. Prvi seniorski prvak Hrvatske u disciplini Freestyle postao je Andrija Vajda iz Parkour kluba Zagreb.

"Osjećaj je odličan, neopisivo je pobijediti, pogotovo ovakvo prvo natjecanje u Hrvatskoj. Što se samog natjecanja tiče, organizacija je odlična. Puno klubova se odazvalo, puno natjecatelja je došlo u svim kategorijama. Radujem se vidjeti što će biti u budućnosti, što će se još događati i koliko će se ljudi pridružiti te koliko će naš sport rasti."

Zlatni u disciplini Speed bio je još jedan član Parkour kluba Zagreb, Luka Pokupec.

"Mislim da je događaj super organiziran. Bilo je baš zabavno doći, družiti se sa svima, vidjeti, trenirati i na kraju svi smo se puno podržavali i svi smo postigli jako dobre rezultate. Puno je truda i energije uloženo i do samog dolaska na natjecanje. Mislim da je jako dobro, zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji, jedva čekam vidjeti još. Jako mi je drago zbog zlata, uspio sam izvući sve iz sebe. Bilo je tu i bolesti, pa i oporavak, jako sam sretan."

Sjajan dan Parkour kluba Zagreb upotpunila je Sara Matrljan pobjedom u disciplini Speed.

"Osjećaj je izvanredan, jako sam zadovoljna s obzirom na treninge i što sam uložila trud, stvarno vidim da se isplati. Doživljaj cijelog natjecanja, jako lijepo organizirano, nemam ni jednu riječ protiv, sve je pozitivno."

Jedno seniorsko zlato otišlo je i u Dalmaciju. U disciplini Freestyle najviše je suce impresionirala Domina Milišić iz Gimnastičkog kluba Gym Solin.

"Jako sam sretna i uzbuđena. Iako mi je bio prvi put, navukla sam se odmah na parkour i mislim da se iduće godine vidimo s još boljom izvedbom i više kondicije."

Osim kod seniora i seniorki saznali smo prvake i u svim ostalim kategorijama. Kod dječaka u disciplini Speed najbolji je bio Mateo Maleta (Osijek Žito), a u disciplini Freestyle Mihael Kos (GK Trešnjevka). Kod djevojčica zlatom se u obje discipline okitila Alana Takač (GK Macan). Najbolji mlađi kadet u Freestyleu bio je Juraj Šakić (GK Trešnjevka). Matej Žulj (GK Zaprešić) odnio je pobjedu u disciplini Speed. Tia Herman (GK Macan) pokazala je najviše u Freestyleu od mlađih kadetkinja. Hana Varošanec (GK Macan) postala je državna prvakinja u disciplini Speed. Najbolji kadet u obje discipline je Rafael Zember (GK Macan). I kod kadetkinja imali smo dvostruku pobjednicu, to je Paula Tošić (GK Macan). Najbolji mlađi juniori su Ivan Raguž (GK Macan) koji je pobijedio u Freestyleu, te Simon Spasić (PK Zagreb) koji je bio najbolji u disciplini Speed. Dva zlata kod mlađih juniorki odnijela je Leonarda Vidak (GK Brezovica). Kod juniora Matija Žarković (GK Macan) odnio je zlato u Freestyleu. Arian Koraca (PK Zagreb) slavio je u Speedu. U Freestyleu kod juniorki zlatna je postala Luca Caktaš Bušić (GK Brezovica). Tonka Kičić (PK Zagreb) odnijela je pobjedu u disciplini Speed.

Na Prvenstvu Hrvatske sudjelovalo je 105 natjecatelja i natjecateljica iz osam klubova: GK Macan, Parkour klub Zagreb, ZTD Sokol, GK Trešnjevka, GK Zaprešić, GK Brezovica, Gym Solin i Osijek Žito.

Prvenstvu u Nedelišću prisustvovao je i predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Marijo Možnik:

"Uspješno je završilo prvo povijesno Prvenstvo Hrvatske u parkouru. Izvršni organizator Gimnastički klub Macan je na najvišoj mogućoj razini organizirao ovo prvenstvo. Nastupilo je preko 100 sportaša i sportašica iz osam različitih klubova, što dovoljno govori o popularnosti ove nove grane gimnastike. Kada se uzme u obzir da smo tek prošle godine krenuli intenzivnije raditi na razvoju, a već na prvom Prvenstvu Hrvatske smo imali preko 100 natjecatelja. Vjerujem da nakon ovako odlične organizacije i promocije ove grane gimnastike možemo očekivati daljnji brzi razvoj u cijeloj Hrvatskoj. Mogu čestitati Gimnastičkom klubu Macan na vrhunskoj organizaciji. Izradili su zaista odličan poligon, cijela organizacija je protekla odlično. Atmosfera u dvorani i na tribinama je bila sjajna i napravljena je jedna odlična promocija za ovu novu granu gimnastike."

Od 15. do 17. studenog u japanskom Kitakyushuu održat će se 2. Svjetsko prvenstvo u parkouru. U seniorskoj konkurenciji Hrvatska će imati dvoje predstavnika. Sara Matrljan (PK Zagreb) i Luka Pokupec (PK Zagreb) nastupit će u disciplini Speed. U istoj disciplini, ali u juniorskoj konkurenciji, za dobar rezultat borit će se Lovro Crnarić (PK Zagreb). test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!