Zimski sportovi

Hrvatske skijašice i skijaši prošle su sezone ispisali povijest, a u novoj očekuju dodatan iskorak

Sportnet, Mario Borko • ponedjeljak, 21.10.2024.
Hrvatske skijašice i skijaši prošle su sezone ispisali povijest, a u novoj očekuju dodatan iskorak

Vikend koji je pred nama donosi povratak skijanja. Utrke Svjetskog kupa krenut će tradicionalno u austrijskom Söldenu, a povodom toga hrvatske reprezentativke i reprezentativci najavili su što očekuju od nove sezone...

U ponedjeljak je u hotelu Zonar Zagreb održan “Media Day“ – konferencija za medije i druženje s hrvatskim alpskim skijaškim reprezentativcima uoči početka nove skijaške sezone.

Igraj na sve sportove na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prošlu sezonu 2023/24, naši natjecatelji odradili su sjajno i sa samo pet natjecatelja završili smo među Top deset skijaških nacija u Svjetskom kupu s osvojenih šest postolja i 1428 bodova u Svjetskom kupu, što je bila ekipno jedna od najuspješnijih sezona u povijesti hrvatskog skijanja!

U sezoni 2024./25. glavni fokus je na utrkama FIS Svjetskog kupa i FIS Svjetskom prvenstvu u Saalbachu (AUT) u veljači 2025. U kalendaru FIS Svjetskog kupa za sezonu 2024./25. na rasporedu je 37 utrka za žene (od čega 20 utrka tehničkih i 17 brzih disciplina) kao i 38 utrka za muškarce (21 tehničkih i 17 brzih disciplina). Hrvatski reprezentativci nastupat će u Svjetskom kupu i na Svjetskom prvenstvu isključivo na utrkama tehničkih disciplina.

Proljetne, ljetne i jesenske pripreme naši reprezentativci odradili su na europskim ledenjacima Les Deux Alpes (FRA), Saas Fee (SUI), Val Senales (ITA), Sölden (AUT) te Pitztal (AUT) kao i dvoranama u Belgiji i Litvi. Zrinka Ljutić i Filip Zubčić te po prvi puta i Leona Popović odradili su trotjedne pripreme u Ushuaiai u Argentini.

Treninzi su prošli odlično i bez ozljeda, i svi naši natjecatelji spremni s nestrpljenjem očekuju početak nove sezone FIS Svjetskog kupa koja počinje sljedeći vikend, 26. i 27. listopada, klasičnim utrkama veleslaloma za žene i muškarce u austrijskom Söldenu, dok je početak za slalomašice i slalomaše 16. i 17. studenog u Leviju (FIN).

“Croski Media Day“ uvodnim govorom otvorio je predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza, g. Miho Glavić uspomenom na odličnu prethodnu sezonu, a naši natjecatelji izjavili su:

“Moja ekipa je ove godine prvi puta bila na pripremama u Ushuaiai u Argentini i stvarno su pripreme bile odlične. Sada održavamo kondiciju i nadam se da će do Levija sve proteći super. Nakon prošle sezone koja je imala i uspona i padova, stvarno se sada osjećam odlično, ozljedu smo sanirali i jedva čekam početak sezone“, izjavila je Leona Popović.

Stvarno smo imali dobru prošlu sezonu, a mislim da možemo imati i još bolju u sljedećih nekoliko sezona jer smo svi zreliji i iskusniji. Super smo trenirali u Ushuaiai ove godine, Zrinka, Leona i ja, gdje su nas uvjeti stvarno pomazili. Trenirao sam dosta i slalom, a mislim da sam i veleslalom uspio još malo tehnički poboljšati u odnosu na ostale skijaše. Dobro se skijam, ali treba to pokazati na utrkama u nadolazećoj sezoni. Sezona počinje već za tjedan dana u Söldenu i nadam se dobrim rezultatima“, izjavio je naš najuspješniji natjecatelj i treći veleslalomaš u prošlogodišnjem poretku FIS Svjetskog kupa, Filip Zubčić.

Naši slalomski specijalisti, Samuel Kolega i Istok Rodeš nadodali su:

“Evo sezona već kreće što mi uvijek jako brzo dođe. Ja krećem slalomom u Leviju. Pripreme su za mene jako dobro prošle, odradili smo sve što smo planirali, osjećam napredak i veselim se novoj sezoni“, izjavio je Samuel, a Istok se nadovezao: “Sve pripreme smo odradili po planu i mislim da se skijam dobro. To sada treba prenijeti na utrke i onda će sve biti odlično. S obzirom na to da je glavna slalomska sezona kasnije u siječnju nije nužno da trenutno budem u najboljoj formi.“

Putem video linka novinarima se obratila s treninga iz Pitzala i naša mlada velika nada Zrinka Ljutić koja je izjavila:

“Trenutno se nalazimo na treningu u Pitztalu gdje imamo završne treninge prije nastupa u Söldenu. Pripremni period je prošao odlično, odradili smo izvrsne treninge u Argentini i puno mi je pomoglo da je i Leona bila sa mnom. Odlično se osjećam na novom materijalu. Nakon Söldena kreće slalomska turneja s Leonom, najprije u Finskoj i Austriji, a potom i u Americi. Vjerujem da sam se dobro pripremila i da mogu konkurirati najboljima.“

Nakon naših natjecatelja, direktor Hrvatskih alpskih skijaških reprezentacija i ski poola g. Vedran Pavlek, izjavio je:

“Veseli me da su naši reprezentativci ponovno dobro odradili pripreme i što je vrlo važno, bez ozljeda te da nastavljamo raditi s odličnom ekipom trenera, servisera, fizioterapeuta, pratećeg osoblja,... koju smo s natjecateljima dugo stvarali i u kojoj vlada odlična radna atmosfera i timski duh. Uz utrke FIS Svjetskog kupa, u ovoj sezoni će fokus biti i na utrkama FIS Svjetskog prvenstva, a kao ciljeve zadali smo si nastavak ostvarivanja što boljih rezultata, osvajanje postolja, ali i pobjeda, za što čvrsto vjerujem da su naše skijašice i skijaši spremni, ali i konkurencija u samom vrhu je vrlo jaka! Također nastavljamo davati veliku podršku i mladim natjecateljima, B i C reprezentativcima: Tvrtku Ljutiću, Hrvoju Ljutiću i Ziggyju Vrdoljaku, koji su budućnost našeg skijanja! Zahvalio bih na podršci svim našim sponzorima, partnerima, dobavljačima, kao i Vladi RH, Ministarstvu turizma i sporta te HOO-u koji svi značajno podržavaju ne samo skijanje, već i cjelokupni hrvatski sport i bez čije podrške ovaj projekt ne bi bio ostvariv!“ test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!