Rukomet

Hrvatske rukometašice u pripremnoj utakmici uoči Eura slavile protiv trećeplasirane ekipe s prošlog

Mario Borko • subota, 26.10.2024.
Hrvatske rukometašice u pripremnoj utakmici uoči Eura slavile protiv trećeplasirane ekipe s prošlog

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija odradila je u Prelogu pripremni susret protiv reprezentacije Crne Gore koji je bio zatvoren za javnost. Izabranice Ivice Obrvana odradile su slabo prvo i odlično drugo poluvrijeme i zasluženo slavile u posljednjoj utakmici prije okupljanja za Europsko prvenstvo koje je na rasporedu u studenom...

Na kraju drugog EHF tjedna, hrvatska ženska seniorska reprezentacija odigrala je prijateljski zatvoreni susret protiv Crne Gore i pobijedila 23:21. Dva različita poluvremena odigrala je hrvatska reprezentacija. Prvo dosta slabo, s mnogo muke s agresivnom obranom suparnica i drugo sjajno, u kojem su primile samo devet pogodaka.

Igraj na rukometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Od 18 igračica koje je imao na raspolaganju za ovu akciju, izbornik Ivica Obrvan odlučio je pričuvati Klaru Birtić koja ima manjih problema s ozljedom i nije želio ništa riskirati. Naša početna postava bila je s Ivanom Kapitanović na vratima te krilima Andreom Šimarom i Nikolinom Kragulj (Zadravec). Na crti je bila kapetanica Katarina Ježić, a na vanjskim pozicijama: Tina Barišić, Larissa Kalaus i Dejana Milosavljević.

Crna Gora je stigla u kompletnom sastavu s Milenom Raičević koja se vratila u ekipu nakon prošlogodišnjeg nesporazuma s izbornicom. Oporavila se i Đurđina Jauković, a bila je tu i Katarina Džaferović. Dakako, i nova Podravkašica Matea Pletikosić. Ukratko, jako respektabilna ekipa.

Crnogorke su bolje otvorile susret. I brzo povele 0:3. Hrvatska je do svog prvog pogotka došla u petoj minuti. Ipak, s dvije obrane za redom naše vratarke Kapitanović i dva pogotka priključak je uhvaćen. No, kako su naše gošće uskoro odgovorile s još dva pogotka, nakon deset minuta igre hrvatski izbornik je zvao minutu predaha. I dobro su naše rukometašice odgovorile na to. Ponovno su dale dva pogotka za redom i stigle na minus jedan (5:6).

Desetak minuta prije isteka prvog poluvremena u kojem Hrvatska nije postigla pogodak, a Crna Gora je zabila tri, već je bilo ozbiljnih minus četiri (6:10). Ključnu razliku u tim trenucima uz izuzetno čvrstu obranu, radila je vratarka Amelle Attingre koja je u prvih 20 minuta već imala osam obrana.

Do predaha su hrvatske igračice uspjele smanjiti za jedan pogodak (9:12), ali je ohrabrenje stiglo s tri obrane Lucije Bešen koja je u završnici poluvremena stala na vrata.

Hrvatska je drugi do otvorila s 3:1 i opet stigla na samo pogodak zaostatka. Imala je i kontru za izjednačenje, ali je na žalost nije iskoristila. Drugu priliku ipak nije propustila pa smo u 37. minuti imali 13:13. Nova crnogorska izbornica Suzana Lazović morala je zvati minutu predaha.

Osam minuta poslije, Hrvatska je stigla do prvog vodstva 17:16. Naša obrana napokon je bila na onoj razini kakvu izbornik traži, premda je i dalje puno rotirao ekipu. I nisu tu naše rukometašice stale. Dapače, u 49. minuti bile su na plus tri (19:16). Crna Gora je bila bez pogotka punih osam minuta.

Kada ih je kriza prošla, zabile su dva za redom i završnicu susreta učinile dramatičnom. Sedam i pol minuta prije kraja naš je izbornik tražio minutu predaha. Hrvatska je u tim trenucima vodila 19:18. S golom prednosti dogurali smo do zadnjih 30 sekundi. No, ruka sudaca bila je u zraku. I uspjele su naše rukometašice zabiti 19 sekundi prije isteka vremena i uz to još ne primiti pogodak pa je na kraju bilo 23:21.

S osam pogodaka sjajna je bila Tina Barišić. Četiri je i to za redom dala Mia Brkić. Od tri vratarke najbolja je bila Lucija Bešen s devet obrana od 14 udaraca. Kod Crne Gore najbolja Đurđina Jauković s pet pogodaka. Po četiri su dale Tatjana Brnović i Katarina Džaferović.

Sutra reprezentacije imaju zajednički trening, a novo okupljanje Hrvatske sa završnim pripremama za Europsko prvenstvo zakazano je za 17. studenoga u Poreču.

Ivica Obrvan, izbornik hrvatske ženske seniorske reprezentacije:

“Utakmica je bila dobra, zadovoljan sam s pristupom i energijom. Grešaka je bilo u granicama naših trenutnih mogućnosti protiv jedne jake reprezentacije koja je bila gotovo u najjačem sastavu. Drugo poluvrijeme, sve cure su dobile priliku. U odnosu na prošlu utakmicu bilo je dosta drugačije, dosta bolji pristup i sigurno da će nam ova utakmica odlično poslužiti kao priprema za Europsko prvenstvo.“

PRELOG: PRIJATELJSKI SUSRET:
HRVATSKA – CRNA GORA 23:21

Tekst: HRS

FOTO: Jozo Čabraja / Kolektiff images

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!