Nogomet

Hajduk želi pobjeći Dinamu na velikih sedam bodova prednosti, ali Čabraja ga je već rušio na Poljudu

Mario Borko • subota, 26.10.2024.
Hajduk želi pobjeći Dinamu na velikih sedam bodova prednosti, ali Čabraja ga je već rušio na Poljudu
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Danas se nastavlja 11. kolo SuperSport HNL-a koje su u petak otvorili Slaven Belupo i Šibenik. Od 16 sati Hajduk će na Poljudu ugostiti Lokomotivu koja je u ožujku slavila u Splitu i tako Bijele udaljila od borbe za titulu. Euforija u Splitu još, bez obzira na odlične rezultate uvijek nije dosegnula vrhunac, Gattuso je vrlo oprezan i Splićani će Lokosima teško dopustiti novo iznenađenje...

Nakon odigranih deset kola SuperSport HNL-a Hajduk je neporažen i vodeći s četiri boda prednosti ispred Dinama. Iako su na početku sezone svi pričali o Dinamovoj šetnji do naslova bez poraza, Splićani su zasad ti koji ne znaju za poraz i koji u prvenstvu pružaju najbolje partije.

Igraj na Hajduk - Lokomotiva na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dinamo se emotivno troši u Europi, a Hajduk, ovoga puta u tišini, gradi prednost koja bi danas mogla skočiti na sedam bodova i tako maksimalno pojačati pritisak na najvećeg rivala koji u nedjelju igra derbi protiv Osijeka.

Ipak, ne treba letjeti pred rudo, Hajduku se to često događa i zato si danas protiv Lokomotive na Poljudu ne smije dozvoliti posrtaj kakav je protiv istog protivnika doživio u ožujku. Lokosi su tada na krilima Roberta Mudražije slavljenički napustili Poljud, a istom se nadaju i danas u sklopu 11. kola.

Hajduk je nakon šokantnog ispadanja od Ružomberoka u nizu od devet utakmica bez poraza, a u prvenstvu u deset kola ima sedam pobjeda i tri remija. Bijeli su prošle sezone naslov izgubili na Poljudu na kojem su gubili od svih klubova osim Gorice i Rudeša, ali zato su ove sezone na pet od pet na domaćem terenu.

U posljednje dvije utakmice Splićani su uvjerljivo slavili na Poljudu s 4:1 protiv Gorice i 4:0 protiv Šibenika, a u prošlom su kolu, rezultatski suvereno, odradili neugodno gostovanje u Koprivnici. Bila je to prva utakmica u kojoj je Hajduk pobijedio, a da je Marko Livaja ostao bez učinka.

Hajdukov dokapetan je u briljantnoj formi, sam je na početku sezone vukao momčad, a sada su se počeli priključivati i ostali. Bruno Durdov zabio je tri gola na posljednje dvije domaće utakmice, a napadački je počeo doprinositi i Ivan Rakitić koji iz kola u kolo djeluje sve bolje.

Durdova neće biti protiv Lokomotive, a još uvijek je van stroja i Dominik Prpić koji je postao fokalna točka obrambene linije. Gennaro Gattuso odradio je odličan posao, polako je stabilizirao idealnih 11, a ima dovoljno širine da se u određenim utakmicama prilagodi protivniku.

Stipe Biuk u Koprivnici je zabio prvi gol nakon povratka i on bi tek trebao postati veliko Hajdukovo pojačanje u nastavku prvenstva. Igrač Valladolida na posudbi trebao bi krenuti i danas od prve minute, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li na drugom krilu krenuti Leon Dajaku, koji je imao eksces protiv Slavena, ili Abdoulie Sanyang.

S druge strane Lokomotiva se napokon počela stabilizirati. Nakon dva boda u prvih pet kola, Lokosi su idućih pet osvojili sedam, ali trenutno su tek na osmom mjestu sa samo dva boda više od posljednjeg Slaven Belupa.

Kao i svakog ljeta bilo je velikih promjena unutar momčadi, ali Silvijo Čabraja ponovno je uspio sastaviti respektabilnu momčad koju su u prošlom kolu samo minute dijelile od pobjede nad Rijekom. Završilo je 2:2, a Lokomotivi se vrlo često događa da izgubi dobivene utakmice.

Izuzev Dinama i Rijeke koji su nadigrali Lokomotivu na domaćem terenu, nitko drugi nije uspio izdominirati Lokose koji su vrlo lako mogli imati više bodova na kontu. Početnih 11 još uvijek nije standardizirano, najveći problemi su u obrani na poziciji centralnog braniča, ali čini se da bi Fran Karačić, koji je pokazao kao otkriće, mogao okupirati deficitarno mjesto u momčadi.

Lokomotiva je u Splitu bez Jona Mersinaja zbog kartona, ali zato u napadu ima Duju Čopa. Bivši napadač Hajduka, zabio je Bijelima ove sezone u remiju na Kranjčevićevoj, a u 18 susreta kroz karijeru zabio im je deset golova.

Heroj posljednjeg gostovanja na Poljudu, Mudražija, potpuno je izgubio svoj status u momčadi i bit će zanimljivo vidjeti hoće li se to danas promijeniti. Silvio Goričan iskočio je u dosadašnjem dijelu sezone, a Luka Vrbančić se sa samo 19 godina uspio nametnuti u prvih 11.

Što su rekli

Gennaro Gattuso, trener Hajduka: "Mi nećemo na to misliti, dobro smo se uvjerili da je svaka utakmica teška. Osjetili smo našim rukama kako izgleda, posebno u Koprivnici gdje smo 20 minuta dosta patili. U hrvatskoj ligi nema lagane utakmice i ona se neće odigrati, moramo se boriti, trenirati, ići dalje i ne misliti na rekorde. Sutra nas čeka teška utakmica, možemo je usporediti i s Belupom jer je Lokomotiva broj jedan po pitanju presinga i izlaska iz obrane. Zna igrati, stalno s četiri, pet igrača napadaju, dobri su u dugim loptama. Mladi su, trče i meni je kao treneru spremiti utakmicu u obje faze, kad imamo i nemamo loptu. Ako mislimo da će sutra biti šetnjica, to neće biti tako. Na odbijenim loptama su isto jako opasni."

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive: " Respektiramo Hajduk, vodeća je momčad lige, nakon deset kola uspjeli su Splićani prikupiti četiri boda više od Dinama i Rijeke i to dovoljno govori o njihovoj snazi. Hajduk još nije poražen u prvenstvu, svjesni smo da nas čeka zahtjevna utakmica na Poljudu, međutim bit ćemo spremni za sva iskušenja. Praktički nemamo što izgubiti u Splitu, Hajduk je opipljivi favorit, a mi ćemo pokušati napraviti iznenađenje i vratiti se u Zagreb s pozitivnim rezultatom."

Mjesto, vrijeme, sudac

Split, Poljud, 16:00

Sudac: Mateo Erceg

Nedostaju

Hajduk: Dominik Prpić, Mihael Žaper, Bruno Durdov

Lokomotiva: Jon Mersinaj (suspendiran), Fabijan Krivak, Ivan Canjuga

Prošli dvoboj

Prvi susret odigran početkom kolovoza u Kranjčevićevoj završio je 1:1. Hajduk je bio blizu pobjede, ali je u nadoknadi primio gol iz kaznenog udarca. Na posljednja tri gostovanja u Splitu, Lokomotiva je slavila dva puta.

Prognoza

Hajduk je favorit i ovoga puta ne bi trebao dopustit nikakvo iznenađenje. test

SuperSport HNL

1Hajduk 1120:6+1427
2Rijeka 1118:4+1421
3Dinamo 1124:15+920
4Varaždin 119:7+216
5Osijek 1116:15+116
6Šibenik 119:18-912
7Istra 1961 118:18-1012
8Gorica 1111:17-611
9Lokomotiva 1111:19-89
10Slaven Belupo 1110:17-76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 1120:6+1427
2Rijeka 1118:4+1421
3Dinamo 1124:15+920
4Varaždin 119:7+216
5Osijek 1116:15+116
6Šibenik 119:18-912
7Istra 1961 118:18-1012
8Gorica 1111:17-611
9Lokomotiva 1111:19-89
10Slaven Belupo 1110:17-76

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!