Zimski sportovi

Staza u Söldenu nije izdržala: Talijanka pobijedila, Shiffrin i Ljutić podbacile

Mario Borko • subota, 26.10.2024.
Staza u Söldenu nije izdržala: Talijanka pobijedila, Shiffrin i Ljutić podbacile
Foto: EPA

Završena je prva utrka sezone u austrijskom Söldenu. Vozio se ženski veleslalom, a najbolja je bila Talijanka Federica Brignone. Jedina hrvatska predstavnica Zrinka Ljutić, nakon odličnog devetog mjesta u prvoj vožnji, podbacila je u drugoj i završila lošija nego prošle sezone...

Vratila se skijaška sezona, a rani datum uvelike je determinirao ishod utrke u austrijskom Söldenu. Staza je u drugoj vožnji popustila, tako da su najbolje skijašice imale vrlo teške uvjete, a u njima se najbolje snašla iskusna Talijanka Federica Brignone koja je sa 17 stotinki prednosti slavila ispred Novozelanđanke Alice Robinson.

Igraj na skijaške utrke na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Vodeća iz prve vožnje, Mikaela Shiffrin nije se snašla na teškoj stazi i na kraju je doskijala do petog mjesta sa sekundom i 21 stotinkom zaostatka, iako je u prvoj imala čak 40 stotinki prednosti ispred Talijanke.

U gornjem dijelu staze jaki je vjetar smetao skijašicama, a najbolje uvjete imale su one između 20. i desetog mjesta u prvoj vožnji, tako da je priča dana postala Austrijanka Julia Scheib koja je s 14. pozicije došla do trećeg mjesta na pobjedničkom postolju.

Za 26-godišnju Austrijanku ovo je prvo postolje u karijeri, a za Brignone 28. pobjeda u karijeru, 13. u veleslalomu i druga u Söldenu

Velik su napredak ostvarile Amerikanke Katie Hensien te Nina O'Brien. Hensien je s brojem 47 bila 17. poslije prve vožnje, a na kraju je, s najbržim vremenom druge vožnje, završila kao četvrta. O'Brien je s 21. mjesta na polovici, na kraju utrke skočila na sedmo.

Najbolja mlada skijašica na svijetu Zrinka Ljutić držala je odlično deveto mjesto nakon prve vožnje, nitko s višim startnim brojem od nje nije bio bolje plasiran, ali u drugoj se nije dobro snašla.

Zrinka je vrlo loše krenula, vjetar je bio vrlo snažan u gornjem dijelu i velika se prednost vrlo brzo istopila. Pri dolasku na strminu, Zrinka nije uhvatila najbolju putanju, u zavoje je ulazila daleko od vrata, bila je izvan ritma i gubila je jako puno vremena. Nije se, za razliku od prve vožnje, uspjela popraviti u donjem dijelu tako da je s 26. rezultatom druge vožnje na kraju završila kao 18.

Ljutić je u cilju bila vidno razočarana, posebno s obzirom na činjenicu da je prošle sezone s visokom startnim brojem u Söldenu doskijala do 14. mjesta. Ipak, važni bodovi su skupljeni, ova utrka nije pravo mjerilo, a Zrinka je itekako konkurentna i ima vremena spremiti se za slalom koji se 16. studenog vozi u finskom Leviju. test

EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!