Ostali sportovi

Butigan uživa u Italiji: 'Imam veću odgovornost i to mi odgovara'

Sportnet, Branimir Korać • subota, 26.10.2024.
Butigan uživa u Italiji: 'Imam veću odgovornost i to mi odgovara'
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Tri utakmice, tri boda, to je učinak Il Bisonte Firenze u ovogodišnjoj talijanskoj ženskoj Serie A, ekipe u kojoj je jedna od najvećih zvijezda hrvatska reprezentativna 190 cm visoka, 24-godišnja srednja blokerica Božana Butigan. Firenza trenutno drži sredinu tablice možda i najjače svjetske lige, što i nije loše obzirom na težak raspored od početka sezone...

Božana Butigan o svojem novom klubu kaže: "Imali smo težak raspored od starta, tako da možemo biti zadovoljni dosadašnjim učinkom. Ekipa je mlada i tu spadam među starije, kao i u našoj reprezentaciji, samo smo dvije strankinje, tako da je osnova ekipa na domaćim igračicama. Ja sam zadovoljna ekipom, klubom, gradom, ljudima u klubu i oko njega."

Igraj na utakmice Serie A odbojkašica na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Spomenula je da spada među starije odbojkašice, iako ima tek 24 godine. Što zasigurno donosi i veću odgovornost u igri. "Imam veću odgovornost i to mi odgovara, mislim da je to jedan novi nivo u mojoj karijeri. Za sada mi se sve poklopilo, nakon odlaska iz Mladosti igrala sam za Conegliano, najjaču svjetsku ekipu, gdje sam dobivala manju minutažu, ali gdje sam učila i stasala odbojkaški. Potom sam igrala za Bergamo, puno više, da bi sada u Firenzi bila među nositeljima kvalitete. Uz to što sam do sada u karijeri imala i malo sreće, jer toga uvijek treba, čini se i da me Bog vodio dobrim putevima."

Ambicije Firenze u ovoj sezoni su solidne. "Nema nekih posebnih ciljeva pred nama, osim što je želja da uđemo u play-off. Kako trenutno stoje stvari, mislim da je to dosta realno. Ne igramo europske kupove, dakle prioritet nam je samo domaće prvenstvo. Meni to odgovara, uživam u treninzima i igri, a to je najvažnije."

Božana se u Italiju, u Conegliano, otisnula iz Mladosti, kluba koji početkom idućeg mjeseca gostuje baš protiv njezinog prvog inozemnog sastava i to u CEV Ligi prvakinja. Svojim Mladostašicama poručuje: "To što im se dogodilo da igraju u skupini Lige prvakinja je fantastična stvar koje možda i nisu sada do kraja svjesne. Da se ne zavaravamo, Conegliano je apsolutni favorit u tom susretu i žao mi je što neću i fizički nazočiti utakmici jer zbog treninga ne mogu doći, predaleko je ipak. Mogu djevojkama samo poručiti da uživaju u tom trenutku, u igri protiv jedne od najboljih svjetskih ekipa. Da se ne prepadnu, iako će vidjeti da je to jedan sasvim drugi nivo odbojke. Neka budu hrabre, neka se pokažu u najboljem svjetlu jer nemaju što izgubiti. Neka uživaju!"

Kao što je i ona uživala igrajući u VNL Ligi nacija u hrvatskom dresu. "Blagodat je igrati s najjačim svjetskim reprezentacijama na tom nivou, to definitivno. Nažalost, nismo zadržale kontinuitet tamo, falilo je iskustva, ali i kvalitete. Mlada smo reprezentacija, evo ja s 24 godine spadam u starije, tako da ne možemo odmah očekivati povratak u VNL. Daj Bože da to bude već dogodine, ali teško, puno je još oscilacija u našoj igri, moramo biti stabilnije, moramo pronaći svoj identitet kao ekipa. No, sve će to doći na svoje, dobro se radi u reprezentaciji, ima tu potencijala, samo moramo biti malo strpljivi svi skupa. Dogodine igramo ponovno u Zlatnoj europskoj ligi i želimo tu napraviti što bolji rezultat, no primarne su po meni ipak dvije kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo. Dobro smo pobjedama trasirale ovo ljeto put prema EP, trebamo još to privesti kraju u uzvratnim utakmicama", kaže za kraj Božana Butigan koja je u međuvremenu završila i trogodišnji fakultet i postala bakalar komunikacije, području u kojem je jednako tako perspektivna kao što je bila i kao mlađa u odbojci. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!