Ostali sportovi

SP u hokeju na ledu: Austrijanci "usporili" Fince

Ivor Krapac • srijeda, 03.05.2000.

Nakon jučerašnjeg "dana senzacija" na svjetskom prvenstvu A-skupine u hokeju na ledu, danas je bilo puno mirnije i ugodnije za favorite.

Današnji rezultati:

Slovačka-Italija 6-2
Latvija-Bjelorusija 6-3
Austrija-Finska 3-3
Švedska-Ukrajina 7-2

Jedina iznimka bila je izuzetno napeta utakmica između reprezentacija Finske i Austrije. Finci su u prvom nastupu briljirali i razbili Italiju, pa se očekivala sigurna pobjeda i u današnjem susretu. Zbog toga su odmah na početku svim silama napali, ali bez učinka - ponajviše zbog sjajnog izdanja austrijskog čuvara mreže Reinharda Divisa. Drugu trećinu sjajno počinju Austrijanci i nakon samo 21 sekundu u vodstvo ih dovodi Christoph Brandner. Finci su u 15 minuti drugog dijela igre bili u "knock-downu", strijelac za 2-0 bio je Martin Hohenberger snažnim udarcem s lijevog krila. Tko zna kako bi sve završilo da četiri sekunde prije kraja druge trećine u situaciji s igračem više Janne Niinimaa nije golom za 2-1 vratio Fince u život...

Austrijanci su u tom trenutku malo posustali, pa su u 4.minuti posljednjeg perioda utakmice Finci pogotkom Jukke Hentunena izjednačili. To je bio signal za silovite napade Finaca, koji nisu htjeli "propustiti" autsajdere do boda. U tom nastojanju su došli do vodstva, strijelac je tri minute do kraja, nakon što je austrijski golman Divis odbio pločicu, bio veteran Esa Tikkanen. Austrijanci se, na opće iznenađenje, ni tada nisu predali, u zadnjim trenucima zamijenili su vratara i ubacili pojačanje u napadu, te 45 sekundi do kraja izjednačili drugim pogotkom Brandnera.

Tablice nakon 2. kola:

Grupa A:
1. Švedska 2-0-0 (9-3) 4 boda
2. Latvija 1-0-1 (7-6) 2
3. Bjelorusija 1-0-1 (10-9) 2
4. Ukrajina 0-0-2 (5-13) 0

Grupa B:
1. Slovačka 2-0-0 (8-2) 4
2. Finska 1-1-0 (9-3) 3
3. Austrija 0-1-1 (3-5) 1
4. Italija 0-0-2 (2-12) 0

Grupa C:
1. Češka 2-0-0 (10-3) 4
2. Norveška 1-0-1 (4-7) 2
3. Kanada 1-0-1 (9-4) 2
4. Japan 0-0-2 (3-12) 0

Grupa D:
1. SAD 1-1-0 (6-3) 3
2. Rusija 1-0-1 (8-4) 2
3. Francuska 1-0-1 (5-10) 2
4. Švicarska 0-1-1 (5-7) 1

Latvijci su došli do prve pobjede na prvenstvu protiv Bjelorusa. Do 10. minute druge trećine već je bilo 3-0, što je bilo dovoljno za miran nastavak. Bjelorusi nisu ponovili impresivan rezultat iz prvog nastupa, no to nije iznenađujuće, jer su Latvijci puno jači od njihovih prethodnih protivnika Ukrajinaca. Istakli su se dvostruki strijelci Alexandrs Belavskis i Juris Opulkis, druga dva gola su zabili Karlis Skrastins i Gregoris Pantelejevs. Bjeloruse su održavali u igri Andrei Kovalev, Vitalij Valui i Viktor Krachun, no to nije bilo dostatno za ništa više od pristojnog poraza.

Slovačka i Švedska su se očekivanim pobjedama nad Italijom, odnosno Ukrajinom, pridružile Češkoj kao jedine reprezentacije bez izgubljenog boda.

Švedska je "razbila" Ukrajinu u njihovom prvom susretu na svjetskim prvenstvima. Ukrajinci su, doduše, poveli u drugoj minuti pogotkom Vasyla Bobrovnikova, ali nisu izdržali pritisak favorita, koji u ranoj fazi druge trećine već imaju 4-1, zahvaljujući golovima Michaela Nylandera, Daniela Sedina, Kristiana Huseliusa i Mikaela Hakanssona. Vitaliy Lytvynenko, čiji je odbijeni udarac bio presudan kod ranog ukrajinskog vodstva, smanjio je sredinom druge trećine na 4-2. Mogli su Ukrajinci malo kasnije ozbiljno zaprijetiti opuštenim Šveđanima, ali iskusni vratar Tommy Salo brani solo-prodor Bogdana Savenka. Utakmicu je pred kraj drugog dijela igre potpuno riješio svojim drugim pogotkom Huselius, a u zadnjih pet minuta konačni rezultat postavljaju Fredrik Modin i Bjorn Nord.

Slovačka je uvjerljivo savladala Italiju, ali i propustila iz brojnih izglednih prilika dodatno popraviti gol-razliku. Dvostruki strijelci su bili Vlatimil Plavucha i zvijezda NHL-momčadi Buffalo Sabresa Miroslav Satan, a za Italiju je dva puta poentirao Dino Felicetti. Za Slovake su zabili i Peter Bartos i Jan Pardavy.

Napomena - prve tri reprezentacije u svakoj grupi formiraju dvije nove grupe sa po šest reprezentacija i bore se za plasman u četvrtfinale; posljednjeplasirane reprezentacije tvore novu grupu i bore se za opstanak u A-skupini SP-a u hokeju na ledu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!