Ostali sportovi

SP u hokeju na ledu: Nezaustavljivi Česi

Ivor Krapac • četvrtak, 04.05.2000.

Srijeda na svjetskom prvenstvu A-skupine hokeja na ledu u ruskom St. Petersburgu ponudila je odličnu utakmicu dviju velikih reprezentacija.

Svi rezultati:

SAD-Francuska 3-2 (2-0, 0-1, 1-1)
Švicarska-Rusija 3-2 (1-1, 2-1, 0-0)
Češka-Kanada 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)
Norveška-Japan 9-0 (4-0, 3-0, 2-0)

Premda su Česi (bez Jaromira Jagra i legendarnog vratara Dominika Hašeka) i Kanađani (bez ijedne izrazite zvijezde) na smotri najjačih svjetskih reprezentacija prilično oslabljeni, to ih nije smetalo da dinamičnom i čvrstom igrom dignu gledateljstvo na noge. Česi su počeli furiozno i poveli nakon 53 sekunde igre, pomalo sretno, pogotkom Michala Sykore u trenutku kad je kanadski vratar Jose Theodore pokušao pokupiti palicu koja mu je ispala iz ruku. U 12.minuti, nakon obostrano otvorene igre, Kanađani dolaze do izjednačenja zahvaljujući Curtisu Brownu. U prvom dijelu druge trećine Česi, pokazalo se kasnije, dolaze do pobjede. Strijelac vrijednog pogotka bio je Jiri Dopita, koji se dobro snašao nakon odbijenog udarca njegovog suigrača Františeka Kučere. "Javorovi listovi" su imali zlatnu priliku za izjednačenje u 13.minuti druge trećine - tek što je odradio kaznu od 2 minute i ušao u igru, Brendan Morrison otima pak i dodaje Mikeu Sillingeru, čiji udarac čudesnom intervencijom, u maniri Hašeka, brani Roman Cechmanek. U posljednjoj trećini tempo nije posustao, Kanađani su svim silama htjeli izjednačiti, no rezultat se više nije mijenjao. Ovim su rezultatom Česi potvrdili prvo mjesto, ostavivši Kanađane na trećem.

Norveška je potvrdila dobru formu razbivši Japan najvećom (9-0) pobjedom na prvenstvu i ako tako nastave mogli bi i u novoj grupi pomrsiti račune favoritima.Već u osmoj minuti Japanci su bili potopljeni, pogoci Pera Skrodera, Mortena Fjelda i Torea Vikingstada osiguravaju Norvežanima miran nastavak. Kasnije su rezultat povećali Martin Knold (dva pogotka), Joakim Saether, ponovno Skroder, te u posljednjoj trećini Trond Magnussen i Marius Trygg. Japanci nisu pokazali ništa, pa odlaze u grupu koja se bori za opstanak, no ni u toj konkurenciji neće im biti nimalo lako.

Domaćini zasad nemaju puno razloga za optimizam i slavlje, jer nakon obečavajućeg početka njihovi ljubimci sve više i više padaju, a ako se nešto drastično ne promijeni teško će izboriti četvrtfinale. Danas su "dotaknuli dno" porazom od Švicaraca. Ponovila se "bolest" koju su pokazali i protiv Amerikanaca - puno soliranja, nimalo momčadske igre. Rusi su, doduše, poveli u 13. minuti akcijom svojih glavnih igrača - Pavel Bure je pucao, a Aleksej Jašin pospremio odbijeni udarac. U zadnjoj minuti prve trećine Švicarci vraćaju stvari na početak pogotkom Patricka Suttera. Viktor Kozlov u 16. minuti drugog dijela igre vraća domaćinima vodstvo, no njihovo je veselje trajalo manje od minute, jer Švicarci opet izjednačuju pogotkom Flaviena Connea. Ubrzo je stigao i konačni udarac za Ruse, odlučujući pogodak je manje od dvije minute do kraja druge trećine postigao Thomas Ziegler. U zadnjem periodu igre Rusi su bezglavo napadali, a Švicarci u nekoliko navrata zamalo poentirali iz kontri koje su proizašle iz brojnih pogrešaka domaćih reprezentativaca. Na kraju utakmice nezadovoljni gledatelji su bacanjem svakojakih predmeta na led kazali što misle o igri koju su prezentirali njihovi ljubimci, a Švicarci su bili presretni jer su prebrinuli sve brige oko opstanka i u borbu za četvrtfinale ulaze potpuno rasterećeni.

U drugoj utakmici ove grupe Amerikanci su zaokružili nastup u prvom krugu pobjedom nad Francuzima koji su pokušali sve ne bi li ostali neporaženi i tako osigurali opstanak. Nisu uspjeli, ali imat će "popravni" u konkurenciji sa najslabijim reprezentacijama na ovom prvenstvu. Reprezentativci SAD-a su u prvoj trećini ostvarili 2-0 pogocima Jeffa Nielsena u 4. i Chrisa Tancilla u 20.minuti. Francuzi se ne predaju, u 15. minuti druge trećine u "život" ih vraća Richard Aimonetto, a u prvoj minuti posljednjeg dijela igre već je 2-2, u situaciji sa dva igrača više strijelac je Arnaud Briand, na dobru asistenciju Philippea Bozona. Stvari su ipak došle na svoje mjesto kad su Amerikanci tri minute kasnije osigurali pobjedu pogotkom Mikea Pelusa sa igračem više.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!