Ostali sportovi

SP u hokeju: Šveđani zasad najuvjerljiviji

Ivor Krapac • petak, 05.05.2000.

Rezultati:

Latvija - Ukrajina 2-1(0-1, 1-0, 1-0
vedska - Bjelorusija 7-0(4-0, 0-0, 3-0)
Finska - Slovačka 2-2(1-1, 1-0, 0-1)
Italija - Austrija 3-0(1-0, 1-0, 1-0)

U St. Petersburgu na svjetskom prvenstvu A-skupine hokeja na ledu okončan je prvi dio natjecanja. Najslabije reprezentacije se opraštaju od borbe za najviši plasman, ali "ono pravo" tek počinje.

Sudar Finaca i Slovaka bio je bez ikakve sumnje najzanimljiviji susret u četvrtak. Slovaci su imali svoj najjači "ispit" u dosadašnjem tijeku prvenstva, a Finci su tražili povratak nakon razočaravajućeg remija protiv Austrije.

Nakon početnog pritiska, Finci u trećoj minuti dolaze do vodstva udarcem Nike Kapanena iz daljine. Slovaci su bili "šokirani" zbog rano primljenog pogotka i nekoliko ranih isključenja, a kad su uspjeli zaigrati kako znaju, odmah su bili nagrađeni - krajem devete minute rezultat poravnava Michal Kreus, proguravši pak kroz noge finskom vrataru Ariju Sulanderu. Tada je uslijedilo razdoblje izjednačene i zanimljive igre, u kojem su oba vratara imala dosta posla.

Slovaci su u osmoj minuti druge trećine mislili da su došli u vodstvo i već slavili strijelca Miroslava Satana, ali je sudačko pregledavanje snimke donijelo (posve opravdano) poništenje pogotka, jer je "spretni" strijelac pločicu u mrežu gurnuo klizaljkom. Nakon nešto više od minutu opet je pregledavana snimka, jer suci nisu bili sigurni da li je snažan udarac Kapanena prošao gol-liniju. Opet slavlje, pa kratka neizvjesnost i - ponovno slavlje, jer je (posve očit) pogodak priznat. Finci su se nakon toga uspješno branili (pogotovo s igračem manje) i činilo se da će izboriti pobjedu. Međutim minutu prije kraja Jan Pardavy izjednačuje, koje je nakon kratkotrajnog pregledavanja snimke i potvrđeno.

Tablica:

Grupa A:
1. Švedska 3-0-0 (17-3) 6 bodova
2. Latvija 2-0-1 (9-7) 4
3. Bjelorusija 1-0-2 (10-16) 2
4. Ukrajina 0-0-3 (6-16) 0

Grupa B:
1. Slovačka 2-1-0 (10-4) 5
2. Finska 1-2-0 (11-5) 4
3. Italija 1-0-2 (5-12) 2
4. Austrija 0-1-2 (3-8) 1

Grupa C:
1. Češka 3-0-0(12-4) 6
2. Norveška 2-0-1(13-7) 4
3. Kanada 1-0-2(10-6) 2
4. Japan 0-0-3(3-21) 0

Grupa D:
1. SAD 2-1-0(9-5) 5
2. Švicarska 1-1-1(8-9) 3
3. Rusija 1-0-2(10-7) 2
4. Francuska 1-0-2(7-13) 2

Pred kraj Slovaci uspješno zadržavaju pak u svom posjedu i osvajaju (bez poraza) prvo mjesto u skupini.

U drugoj utakmici ove grupe Italija i Austrija su odigrale "borbu na život i smrt" jer je bilo jasno da "pobjednik uzima sve", odnosno, u ovom slučaju, osigurava opstanak u najjačoj skupini svjetskog hokeja.

Austrijancima je odgovorao i bod, no izgleda da su se "ispucali" protiv Finske (senzacionalni remi), što su motivirani Talijani vješto iskoristili. Dvaput je pogodio Bruno Zarrillo - u sedmoj minuti i 27 sekundi do kraja, kada su Austrijanci zamijenili vratara dodatnim napadačem, jednom (u 25.minuti) Vezio Sacratini - i pobjeda je čista i zaslužena, kao i plasman u borbu za četvrtfinale.

Novoosnovane grupe:

Za četvrtfinale:
Grupa E: Švedska, Latvija, Bjelorusija, SAD, Švicarska, Rusija.
Grupa F: Slovačka, Finska, Italija, Češka, Norveška, Kanada.

Za opstanak:
Grupa G: Ukrajina, Austrija, Japan, Francuska

Šveđani su dosad najuvjerljivija reprezentacija, visokom pobjedom protiv Bjelorusije dokazali su svoju snagu i pokazali spremnost za najveće bitke koje su tek pred njima. Bjelorusi su osvojili treće mjesto, ali ovakvo "torpediranje" moglo bi podosta utjecati na njihovo psihološko stanje, a drugi krug je već pred vratima. Egzekuciju su "potpisali" Daniel i Henrik Sedin (istovjetni učinak - 1 gol, 1 asistencija), Peter Andersson, Bjorn Nord, Daniel Tjarnqvist, Fredrik Modin i Fredrik Lindquist, a vrijedi spomenuti i tri asistencije Mikaela Nylandera, te učinak vratara Tommya Sala - primio je samo tri gola u tri utakmice!

Latvija je prilično teško pobijedila Ukrajinu, te zauzela drugo mjesto u skupini i razveselila svoje vjerne navijače. Ukrajinci su, unatoč velikoj premoći Latvijaca, poveli u 11 minuti pogotkom Vitaliya Lytvyenka s igračem više. Izjednačio je u četvrtoj minuti druge trećine Harijs Vitolins, a konačni rezultat postavlja šest minuta do kraja Leonids Tambijevs na dodavanje Karlisa Skrastinsa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!